Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olasz kötelezők: felelősségbiztosítás és 18 év alatt bukósisak

2021.12.30. Bata Attila

Január elsejétől fontos változásokat tapasztalhatunk az olasz síterepeken. Bevezetik a kötelező felelősségbiztosítást. A gyerekek számára a bukósisak kötelező viselésének korhatárát felemelik 14-ről 18 évre. Komolyabban büntetik a síelést alkoholos állapotban.
Kép: Dolomiti Superski
Kép: Dolomiti Superski

Kötelező felelősségbiztosítás

Az autósok már ismerhetik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fogalmát. Ennek mintájára az olasz síterepeken 2022. január 1-től bevezetik a síelők számára kötelező felelősségbiztosítást, amelyet több módon is megköthetnek a síelők.

Az intézkedés bevezetésének legfontosabb oka, hogy az utóbbi időben egyre magasabb a balesetek száma az olasz sípályákon. Az esetek nagy részében két síelő ütközik egymással. Ilyenkor a felelősség tisztázása sem egyszerű, amely fontos lépés, hogy ki viselje a gyógykezelés felmerülő költségeit.

Az új rendelet szerint csak felelősségbiztosítással lehet síelni az olasz pályákon. Egy ütközés esetén alapból mindkét fél biztosítása állja a költségeket. Természetesen ezeknek a biztosításoknak van egy felső összeghatára. Ezért továbbra is javasolt balesetbiztosítást kötni, hiszen a kötelezők csak egy bizonyos értékhatárig térítik meg a költségeket.

A rendelet szerint a síterepeknek kötelező lesz a bérletek mellé felelősségbiztosítást is ajánlani, vagyis néhány eurós ráfizetéssel a bérlet tartalmazni fogja a kötelezőt. Másik lehetőség, hogy síelés előtt olyan biztosítást kötni, amely tartalmazza a felelősségbiztosítást az olasz pályákon. Az olasz biztosítóknál már több ilyen biztosítás vásárolható, amely erre az esetre is tartalmaz megoldást. Mivel egy viszonylag új rendeletről van szó, az is lehetséges, hogy szezon előtt a hazai biztosítóknál is köthető lesz olyan biztosítás, amelyet az olasz pályákon is elfogadnak.

A rendelet szerint a felelősségbiztosítás nélkül síelőket 100-150 eurós bírsággal büntethetik, és azonnal bevonhatják a síbérletüket.

Bukósisak kötelező 18 év alatt

A rendelkezés szigorít a bukósisak viseletével kapcsolatban is. Korábban 14 éven aluliak részére volt kötelező, januártól felemelik a korhatárt és 18 év alatt csak bukósisakban lehet síelni.

Alkohol

Az elmúlt hónapokban az olasz síelős fórumokon ez volt az egyik legvitatottabb téma. Pontos leírás, alkoholszint meghatározása nem ismert hivatalosan. Valószínűleg nem lép életbe a zéró tolerancia, tehát az alkoholos befolyásoltságot a józan ész keretein belül fogják elbírálni. Aki láthatóan sokat ivott az búcsút mondhat a bérletének és bírság várhat rá.

Maszkviselés

Kötelező a maszk viselete a felvonókon és a sorban. December 25. óta csak FFP2-es maszkot fogadnak el a zárt felvonókon. Erről itt írtunk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.