Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Balesetet okoztam síelésnél: miből fizessem ki?

2023.01.06. Tóth Levente | Bank360

A téli sportos utazások során jelentősen megnő a balesetveszély, ami nemcsak azt jelenti, hogy mi eshetünk el rosszul, hanem azt is, hogy esetlegesen miattunk következik be a baj és sérül meg valaki más - még ha nem is állt szándékunkban balesetet okozni. Emiatt sportoláshoz, például síeléshez kifejezetten ajánlott felelősségbiztosítást is tartalmazó síbiztosítást kötni, sőt van, ahol ezt kötelezővé is teszik.
Nagy visszhangja lett a korábbi hírünknek, amelyben arról számoltunk be, hogy egy 18 éves magyar snowboardos letarolt több síelőt szerdán a stájerországi Kreischberg síterepén, majd segítségnyújtás nélkül távozott. Az esetnek nagyon komoly büntetőjogi és anyagi következményei lehetnek, és hirtelen nagyon sokan elgondolkodtak azon, hogy hasonló esetben helyzetben hogyan tudják magukat bebiztosítani.

Síeléshez snowboardozáshoz érdemes olyan utasbiztosítást választani, amely nem csupán nem zárja ki ezeket a sportokat a fedezetből, hanem kifejezetten téli sportokhoz vagy extrém sportokhoz készült – javasolják a Bank360 szakértői. A síbiztosításra általánosan jellemző, hogy szükség esetén fedezi a helikopteres mentést, a biztosított felkutatását, biztosítja a sporteszközöket is, fedezheti a baleset miatt fel nem használt napokra a síbérletre árát, illetve tartalmaz felelősségbiztosítást is.

A felelősségbiztosítás azokban az élethelyzetekben segít, amikor mi okozunk bajt valaki másnak. Ez lehet személyi sérülés, például egy síbaleset közben, ami a mi hibánkból következett be. A síbiztosításokhoz kapcsolt felelősségbiztosítás a legtöbb biztosítónál elérhető. Abban azonban jelentős különbségek lehetnek, hogy melyik biztosító milyen szituációkban és mennyit fizet. Erre mindenképp érdemes rákérdezni a biztosítás megkötése előtt, vagy elolvasni a szerződési feltételekben az erre vonatkozó részt.

Külföldön az egészségügyi ellátás költsége igen magasra rúghat. Nem csak a kórházi ellátás, vizsgálatok, esetleges műtétek költségei tartoznak ide, hanem már a betegszállítás díja is, hogy a sérült mielőbb megfelelő segítséget kapjon. Továbbá, ha szükség van rá, a hazaszállítás költsége is, ami lehet akár egy másik országban is. Bár a mentőautóval történő szállítás költsége sincs ingyen, kifejezetten sokba kerül, ha valakit mentőhelikopterrel kell a pályáról a kórházba szállítani. Ez már önmagában milliós tétel az kórházi ellátás, esetleges műtétek nélkül.

Ha valaki olyan balesetet okoz, ami miatt a sérültnek egészségügyi, illetve egyéb költségei keletkeznek, akkor jogszabály szerint a vétkes fél a költségek megtérítésére kötelezhető. Ezeknek költségeknek az átvállalásában lehet segítségünkre a biztosító, ha van felelősségbiztosításunk.

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a biztosítottnak (aki a kárt okozta, és van felelősségbiztosítása) minden a balesettel és a harmadik fél követelésével kapcsolatos dokumentumot el kell juttatnia a biztosítóhoz. Amennyiben megállapítható, hogy a biztosítottnak kártérítési kötelezettsége van, akkor a kártérítési limit erejéig a biztosító megfizeti az okozott kárt a biztosított helyett.

Számottevő különbség van a térítéseknél

Az óvatosság érthető, hiszen egy baleset okozása esetén ugyanúgy anyagi felelősség terheli a vétkes felet, mint ha vezetés közben okozott volna balesetet. Az esetlegesen felmerülő mentési és kórházi költségeket ugyanis neki kell kifizetni, ami akár több millió forint is lehet. A teljesség igénye nélkül összehasonlítottuk néhány biztosító síbiztosítását, a díjakat egy fő részére egy egyhetes olaszországi síútra kalkuláltuk a Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátorával.

Ezt az összeget a Mapfre Mont Blanc utasbiztosítása például 2 millió forintig téríti meg, a valamivel drágább Elbrusz csomag pedig 3 millió forintig fizeti az egészségügyi ellátás költségeit, ha miattunk sérül meg valaki más. Előbbi díja egy egyhetes olaszországi síelésre, 6465 forint, az utóbbi csomag pedig 8920 forintba kerül.

Az Union HóBarát Kék biztosítása 1 millió forintos felelősségbiztosítási limitet határoz meg, a díja egy hétre 3990 forint egy személyre. A valamivel drágább HóBarát Piros csomagnál már 3 millió forint a felső határ, a díj pedig 5810 forint. A legtöbbet a HóBarát Fekete csomag fizeti ebben az esetben, 5 millió forintot. A díja egy hétre 6120 forint.

Az Allianz Biztosító Téli sport Arany szolgáltatása 5775 forintba kerül, a felelősségbiztosításra pedig 2 millió forintos felső határt adott meg. A szintén síeléshez választható Platina csomagnál már 5 millió forint a limit, a díj pedig 7350 forint.

Az Aegon Biztosító Világlátó Szlalom Ezüst csomagja 3430 forintba kerül, a felelősségbiztosítási kockázatra viszont mindössze 500 ezer forintot fizet. Az Arany csomag 1800 forinttal drágább egy hétre, a térítési maximum viszont hatszoros, vagyis 3 millió forint. A Platina csomag még ennél is többet, maximum 6 millió forintot fizet, ha a mi hibánkból következik be a baleset, a díj pedig 6650 forint.

A Colonnade Biztosító 4385 forintba kerülő Atlasz Direct Arany csomagja télisport kiegészítéssel személyi sérülés esetén 3000 000 forintig fizet. Ha a balesetben dologi kár is keletkezett (például megsérült a sífelszerelés), akkor arra 150 000 forintig. Az Atlasz Direct Platina csomag télisport kiegészítéssel, melynek díja 5662 Ft személyi sérülés esetén már 10 millió forintig fizet, dologi kárra pedig 250 000 forintig.

Van, ahol kötelező a felelősségbiztosítás

Láthattuk, hogy a síeléshez választható biztosításoknál szinte minden esetben megjelenik a felelősségbiztosítás. Van olyan ország, ahol érvényes felelősségbiztosítás nélkül pénzbüntetésre számíthatnak a síelők, ilyen például Olaszország. 2022. január 1. óta az olasz hatóságok bármikor ellenőrizhetik, hogy a pályákra érkező síelők rendelkeznek-e felelősségbiztosítással. Ha a síelő nem rendelkezik ilyennel, akkor a büntetés 100-150 euró is lehet, emellett a síbérletet is bevonják. Emellett változott a bukósisak viselésére vonatkozó szabály is, 2022. januártól minden 18 év alatti síelő számára kötelezővé tették.

A megfelelő biztosítás vagy védőfelszerelés hiányánál is súlyosabb vétség, ha valaki alkohol vagy drog hatása alatt síel, ezért még nagyobb, akár 1000 eurós büntetést is kiszabhat a rendőrség.

A biztosító állapítja meg, hogy a szerződés alapján jár-e, és ha igen milyen kártérítés

Az ausztriai balesetről készült videón annyi látható csak, hogy a snowboardos nem tudja magát tovább tartani a síliften, elesik, majd ülő, fekvő helyzetben csúszni kezd és elsodor másokat, miközben a meredek lejtő miatt folyamatosan gyorsul, hiába próbálja, nem tudja kontrollálni sem a haladás irányát, sem a sebességét. Nem látható, mikor és hogyan sikerült megállnia, azt sem tudjuk, a megállás után hogyan távozott.

Mindezek alapján nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy 1. pontosan milyen összegű kárigénnyel léphetnek fel a snowboardossal szemben a balesetet elszenvedők, 2. ha volt neki, térít-e erre a biztosítása. Ezt minden esetben az adott biztosítónál a kárt elbíráló szakértők állapítják meg a körülmények tisztázása és a szükséges dokumentumok beérkezése után a biztosítás szerződési feltételei alapján.

Az általános eljárás minden ütközéses balesetnél, ahol valaki megsérül, hogy a rendőrség helyszínel, rögzíti a körülményeket és megállapítja, hogy melyik fél okozta a baleset. Ebben a tekintetben ez a baleset nem kirívó más síbalesethez képest.

Büntetőjogi következménye is lehetnek egy síbalesetnek

A mostani ausztriai baleset körülményei, következményei és utóélete ugyan még nem tisztázott, de általánosságban érdemes arra felhívni minden síelő figyelmét, hogy a segítségnyújtás elmulasztásának nagyon komoly büntetőjogi következményei is lehetnek. A hírekben ugyan sokszor cserbenhagyásról írtak, de az egy másik büntetőjogi kategória, amelyet kifejezetten közlekedési balesetek okozóira alkalmaznak.

Ennél a síbalesetnél a segítségnyújtás elmulasztása miatt vonhatják büntetőjogi felelősségre a snowboardost, ha vétkesnek találják. Ez a felelősség egyébként alapesetben független attól, hogy valaki okozója-e a balesetnek vagy nem. A magyar – és jellemzően az európai országok, köztük Ausztria – jogi előírásai általános érvénnyel köteleznek mindenkit a bajbajutottak, balesetet szenvedettek segítésére.

A magyar Büntető törvénykönyv szerint „aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van”, vétséget követ el, aminek a maximális büntetési tétele 2 év szabadságvesztés lehet. Ez akár 3 évre is nőhet, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna. Ez ráadásul már nem vétség, hanem bűntett. Súlyosbító körülmény, és mindenképpen bűntett lesz belőle, ha „a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.” Ilyen esetben a büntetési tétel az első esetben maximum 3 év, míg a másodikban 1-5 év.

A mostani esetnél a rendelkezésre álló információk alapján nem lehet megállapítani még csak nagyvonalakban sem, hogy a balesetet okozó snowboardos elmulasztotta-e a tőle elvárható segítségnyújtást. Nem ismert, hogy a baleset után pontosan mi történt, mit tett vagy nem tett, illetve mit tehetett volna a snowboardos. Természetesen abban az esetben, ha egyszerűen odébb állt, mintha mi se történt volna, nem szólt senkinek, nem győződött meg arról, hogy a balesetet szenvedetteken segítettek a közelben maradók, akkor szinte biztosan számíthat a jogi felelősségre vonásra – hívja fel a figyelmet Tóth Levente, a Bank360.hu szakértője. Önmagában az azonban még kevés a büntetőjogi elmarasztaláshoz, hogy a baleset után lejjebb sodródva nem ment vissza a baleset helyszínére. Az eset összes körülményét az osztrák rendőrségnek kell kivizsgálnia, ahogyan az ebből következő büntetőjogi minősítés is hatóságok feladata.
Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.