Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: újra üzemelnek a hóágyúk

2015.12.24. Stánicz Balázs

Havazásról sajnos továbbra sem számolhatunk be, ellenben üzemelő hóágyúkat kaptunk lencsevégre. A völgyekben - de csak ott - ugyanis elég hideg van ahhoz, hogy a késő esti és délelőtti órák közt üzemeljenek a hóágyúk.

December 23.: 17,1 fok a Raxon

Az egy héttel ezelőtti front óta, ami havat csak 1900-2100 m közt hozott ismét a napsütésé a főszerep. A hegyekben, különösen a középhegységekben az elmúlt napokban rekord közeli hőfokokat mutattak a hőmérők. Szerda reggel nyolc órakor 13 fok volt Mönichkirchenen (1000 m), 12 fok a Schöck csúcsán (1400 m) és 11 fok a Raxon (1600 m). Télre emlékeztető hőfokok csak 3000 méter közelében, a tiroli Brunnenkogelen 0 fokot mértek 3400 méteren. Ezen a napon Rax volt Ausztria legmelegebb pontja, 17,1 fokkal.

A völgyekben nagyon hideg van: -8,5 fok

Ugyanakkor a védett völgyekben megült a hideg levegő, St Michaelben (Lungau) szerda reggel -8,5 fokra ébredtek az ott lakók. A karintiai Dellachban napok óta mínusz fokok vannak, nappal is, valósággal befehéredett a völgy az intenzív zúzmara képződésnek köszönhetően. A völgyi hideget ki is használják a síterepek, és amikor csak tudnak, folyamatosan hóágyúznak, igaz ez jelenleg csak a völgybe vezető pályák végét jelenti.

Traktorokkal vitték a havat a sípályára

Érdekes dolog történt a karintiai Bad Kleinkirchheimben. Az osztrák találékony népség, és ha nem tud havat gyártani a hegyen, úgy a völgyben kezd neki. Bad Kleinkirchheimben a völgyben gyártott hóval terítették be a felső sípályákat. Továbbra is hangsúlyozzuk, a kevés természetes hó és az enyhe időjárás ellenére az osztrák hómesterek kisebbfajta csodát műveltek. Igaz már érződik a téli szüneti rajzás első jele, egyre forgalmasabb a sípályák. Így a népszerűbb pályákon az ünnepek alatt egyre gyakrabban találkozhatunk, különösen délutánra kemény és jeges pályákkal. Számottevő olvadás az alacsony Nap, rövid nappalok-hosszú éjszakák és száraz levegő kombinációjának köszönhetően az északias oldalakon még a plusz fokok ellenére sincs, másutt azonban tavaszias hóviszonyokkal számoljunk.

Januártól jöhet a hó

A télre emlékeztető táj továbbra is a gleccserek és a magasabb síterepek előjoga marad. A jelenlegi előrejelzések szerint január 2-től "lehet" változás az időjárásban. Sovány vigasz, de szinte egész Európában hasonló a hóhelyzet.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.