Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mi lesz veletek határ közeli terepek?

2012.10.12. Stánicz Balázs

Mi lesz veletek határ közeli terepek? A válság és a hóínséges idők bizony alaposan megtépázták az osztrák határ közeli síterepek kasszáit. Az utóbbi években egyre több síterep jelent csődöt, talán a legmeglepőbb Hochkar volt, a síterepet végül sikerült megmenteni, azonban vannak olyanok, akik a vérpadra jutottak.

Az alsó-osztrák sípályák fele bezárt, talán végleg

Alsó-Ausztria nem büszkélkedhet hatalmas hegyekkel és véget nem érő síparadicsomokkal, de így is népszerűségnek örvendenek a közeli terepek, ahova akár egy-egy napra is kiruccanunk. Fénykorában a legnagyobb osztrák tartomány több mint hatvan sítereppel büszkélkedhetett, mára ez a szám csaknem a felére csökkent. A piacgazdaság kegyelmet nem ismerő mezején elsősorban ún. falusi, "egyliftes" sípályák (Dorflift) hullottak el, pontosabban velük kezdődött a folyamat.

Aztán a 2000-es évek elején következtek a nagyobbak, először - az amúgy igen hóbiztos - St Aegyd melletti Hohenberg-Gschwendt vált fizetésképtelenné; azóta a sítúrázóké a hely, amíg vissza nem hódítja a természet az egykori lejtőket. Pár év múltán követte őt Maria Schutz-Sonnwendstein; a Semmeringgel határos síterep fejlesztésére nem volt pénz, bár tervek jócskán akadtak, többek közt egy összeköttetés Hirschenkogellel. A tervek hamar szertefoszlottak és vele együtt lakat került Sonnwendsteinre.
Hohenberg, múltba vesző síterep
Hohenberg, múltba vesző síterep
Hamarosan Türnitz is sorra került, ahol szintén a pénzügyi forrásokkal akadtak gondok, így manapság már mindkét nagyobb alsó-osztrák terep az örök vadászmezőkre költözött és a síelés ezeken a lejtőkön már csak emlékeinkben él. Idén nyáron még Hochkar, a határ közeli hódorádó is veszélybe került; ki gondolta volna, hogy a tartomány leghóbiztosabb terepénél is gondok vannak. Végül a tartomány megmentette a Göstlingi Alpok síhegyét. Nem úgy a Wechsel lankái közt fekvő St Coronát, ami az idei szezon után bezár, ezzel nagy fejtörést okoz a környék szállásadóinak. St. Coronához csatlakozott Königsberg is, a síterep eladó, ha nem lesz rá vevő, úgy itt már 2012 decemberétől leállnak a liftek.

Stratégiailag fontos síterepek

Alsó Ausztria a nyáron kijelentette, hogy számára vannak ún. stratégiailag fontos síparadicsomok, melyeknek elvesztése sem gazdaságpolitikailag sem turisztikailag nem megengedhető. Ezek a terepek olyan térségben helyezkednek el, melynek lakosságát folyamatos elvándorlás, öregedés sújtja, és emellett kevés munkahely jellemzi.

Ezen síparadicsomokat a tartomány szükség esetén akár kész átvenni is, azaz adott esetben mesterségesen fenntartani egy veszteséges vállalkozást (az már más kérdés, hogy ez a 21. században meddig működhet). A hat stratégiai fontosságú síterep Lackenhof, Annaberg, Hochkar, Mitterbach, Hirschenkogel és Mönichkirchen.
Türnitz egykoron
Türnitz egykoron
Az osztrák polgárok zúgolódnak, mivel az adófizetők pénzéből fedezik a sípályák veszteségét.

Mi okozza a határ közeli terepek vesztét ?

A kérdés és probléma összetett, több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt szerepet játszik a 2008-as gazdasági világválság okozta forgalomcsökkenés, másrészt az utóbbi évtizedek, évek során tapasztalható melegebb vagy/és csapadékszegényebb telek. Míg a tavalyi szezon Ausztria nyugati tartományaiban rekordmennyiségű havat hozott, addig Alsó-Ausztriában későn érkezett meg a nagy hó. A nyugatról érkező frontok nem mindig érnek ide olyan erővel, ráadásul a terepek is alacsonyabban helyezkednek el, számtalan sípálya üzemel 1000 méter körül vagy az alatt.

Harmadrészt a határ közeli terepek legnagyobb problémája, hogy egynapos síközpontok. S mint ilyenek jóval kevesebb bevételt generálnak, arról nem is beszélve, hogy fokozottan ki vannak téve az aktuális időjárási és hóviszonyoknak, hiszen rossz idő vagy hóviszonyok esetén kevés síelő indul útnak. A tartománybeli téli üdülőhelyeken szinte egyedül a Semmering völgyében nincsen probléma, igaz ez elsősorban Stuhleckre érvényes, ami már Stájerországhoz tartozik.
Sonnwendstein egy remek piros pályával
Sonnwendstein egy remek piros pályával

Semmeringi síhinta jelentené a gyógyírt

Magasabb térszínekre való terjeszkedés megoldást jelentene, azonban a tartomány jelentős része dombság és kisebb hegység. Igazán nagy hegyből csak kettővel rendelkezik; a Schneeberg és a Rax. A Raxon néhány évtizeddel ezelőtt tervek születtek egy, a platón történő terjeszkedésre (völgyállomások 1400-1500 métertől) , viszont a Schneeberggel együtt vízvédelmi terület, így a hóágyúzás lehetetlen, ami gátat szabott további felvonók létrehozásának.

A megoldás a stratégiailag fontos síközpontok fejlesztése és bővítése, bár sokak szerint az igazi nagy kiutat egy határ közeli síhinta jelentene. Erre a domborzati viszonyokat és a síterepek egymáshoz képesti elhelyezkedését tekintve a Semmering völgyében lenne a legnagyobb esély. A semmeringi síhinta -nevezetesen Sonnwendstein-Hirschenkogel-Stuhleck összeköttetése- ötlete már 10 évvel ezelőtt a nyilvánosság elé került, végül 4-5 éve teljesen feledésbe merült.
KOMMENTEK
Mihal210 | 2012.10.12. 14:29
Nagyon sajnálnám, ha eltűnnének ezek a pályák,mert a legközelebb vannak, ezért is olcsóbbak, nekem pedig ez fontos szempont
Stani | 2012.10.12. 20:37
Nyilván belátható időn belül nem fognak eltűnni, de tény, hogy elkezdődött egy bezárási folyamat, ami az utóbbi években elérte a nagyobb, adott esetben ülőfelvonóval is rendelkező terepeket.

Gyerekkorom egy részét ezeken a sípályákon töltöttem és tényleg sok jó emlék köt ide.

Maga az olcsóság nem feltétlen igaz, ha a síbérleteket nézzük. Pl. Semmering ár-érték arányban nem említhető egy napon a salzburgi terepekkel, de Schladminggal sem.
Lynk | 2012.10.13. 12:54
Mönichkirchen stratégiailag fontos terep?? Hát ez röhej!
Nem hogy inkább azt zárnák be St. Corona helyett, a lifteket meg át lehetne vinni.

Sokkal több lehetőség van St. Coronan.
Stani | 2012.10.13. 20:00
Igen, sokan nem értették, hogy miért invesztáltak oda annyi pénzt, ugyanakkor Corona semmit sem kapott. A terepet nézve valóban érdekesebb Corona, főleg új pályákkal, illetve, ha a felső felvonót a Kampsteinig építik, onnan fantasztikus a kilátás, illetve Mariensee-ig le lehet csúszni. Arról nem is beszélve, hogy akár egy összeköttetés Marienseevel mennyire felértékelte volna az egész régiót.
Persze a hó attól nem lett volna több, de egy nagyon ütős hóágyúrendszerrel azért képesek csodát végrehajtani.

A cikkben ugyan nincs benne, de úgy néz ki, hogy Josefsbergnek is vége az idei szezonban (Mariazell és Annaberg közt van), pedig ott nagyon jó kis pályák voltak. Sajnálom.
Kamperos | 2012.10.14. 17:17
Hát igen!A Mönnichkirchen sokaknak tetszik akik szeretik a lankás pályát a hosszú felvonó alatt.A többi hó hiányában legtöbbször síelhetetlen...
Ehhez képest a Coronán,ha meg lenne a régóta csak a tervekben szereplő 4 ülős felvonó a Kampsteinig,akkor már méltó versenytársa lenne akár az Annabergnek vagy a Semmeringnek.Főleg,ha tényleg összeköthető lenne Mariensee-vel.
Ilyenkor örülök,hogy ott is működik a negatív biznisz:-(
Stani | 2012.10.15. 14:58
@Kamperos, a négyüléses már rég megvan, az a baj, hogy azt anno nem a csúcsig (Kampstein) építették, amit terveztek az egy újabb üléses v St Coronától, vagy az Unternberg-i csáklyást váltotta volna le.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Ofnerhof - Familie Gruber
Családi Biogazdaság a megújult St.Corona/Unternbergi síiskolától 150 méterre, Mönichkirchen-Marienseetől 9 km-re. Gyermekek részére: játszószoba és játszótér. Ellátás: háztáji termékek reggelire.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.