Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
RENDBEN
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
FIRST MINUTE SZÁLLÁSAKCIÓK
Kreischberg
5 % kedvezmény október 31-ig, szállás alpesi apartmanban!
Golte
Pályaszállás****
Okt. 31-ig kb. 5%
first minute akció!
Präbichl
Erzberg Alpin Resort 10 % kedvezmény szeptember 30-ig!
További first minute szállásakciók »
SÍTEREPAJÁNLÓ
Mölltal gleccser
Nyári síelés és Karintia kártya 160+ ingyenes programmal!
Schladming-Dachstein
Nyári kártyával több mint 100 ingyenes program!
Bohinj - Vogel
Aktív csomagok a gyönyörű Bohinji-tó körzetében!
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Bitang meredek ez a norvég kabinos lift!

2017.09.24. | Szerző: Batus
Idén májusban adták át a norvég fjordokban, a helyiek szerint, a világ egyik legmeredekebb útvonalán közlekedő kabinos liftet. Az biztos, hogy nagy élmény lehet a szinte tengerszintről 1000 méteres magasságra, néhol szinte függőlegesen, emelkedő liften utazni és csodálni a környező panorámát.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A Nordfjord keleti végében található Loen eddig is vonzotta a turistákat, elsősorban a természetjárókat. Idén május 20-án egy különleges kabinos liftet is átadtak, amely újabb látványossággal gazdagította a környéket. A lift átadásán megjelent a királyi család is, sőt őfelsége Szonja királyné adta át a liftet. A királyné maga is lelkes túrázó hírében áll, így nem meglepő, hogy őt kérték fel erre a feladatra, amit norvég népviseletben és túrabakancsban szívesen teljesített.

Kezdjük azokkal a függőleges utolsó méterekkel
A kabin közel tengerszint magasságból emelkedik fel öt perc alatt 1010 méteres magasságba, a Hoven-hegy tetejére. Különösen az utolsó rész meredek a maga 60 fokos emelkedésével, az üzemeltetők szerint, olyan, mintha egy liftben ülnék. A többi részre sem jellemző a laposság. Az egész útvonal átlagmeredeksége 45 fok.

A 45 fős kabin a legtávolabbi pontján, 173 méterrel a földfelszín felett halad. Vele egyidőben egy ugyanilyen kabin indul meg ellentétes irányban. A 7 m/s sebességgel közlekedő kabinok óránként 460 utast tudnak szállítani.

A 280 millió norvég koronába (kb. 9,3 milliárd forint) került lift a legmodernebb és legbiztonságosabb építési technikák felhasználásával készült. A norvégok sok időt töltöttek az Alpokban az ottani liftek tanulmányozásával.

Az üzemeltetők szerint ez a világ második legmeredekebb személyszállító kabinos liftje. A legmeredekebbet a svájci Mürrenben találjuk. Ezen felül néhány teherlift közlekedhet még meredekebb útvonalon.

A Loen Skylift egész évben üzemel, nyáron a túrázókat, télen a síelőket (is) viszi a hegyre és a hegyállomás mellett épült vendéglőbe. Egy menettérti felnőtt jegy 485 koronába (kb. 16 ezer forint) kerül az idén.

A nagykabinos lift május 30-i átadása óta 76 ezer vendég utazott rajta szeptember 7-ig bezárólag. A fejlesztés igencsak nagy hatással van a környék turizmusára. A lift közelében található vendéglők és szállodák forgalma 80%-kal emelkedett júniusban az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Szintén érdekes, hogy a felvonótól távolabbi vendéglátóhelyek esetében is 30%-kos az emelkedés.
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 37 vendég és 1 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...