Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bizarr: a ratrak drótkötele miatt zuhantak ki a síliftből

2020.02.09. Bata Attila

Újabb esti liftbaleset történt, amely nem mondható szokásosnak és valószínűleg emberi mulasztás következménye. Egy csörlős ratrak drótkötelének ütközött egy ülőlift széke, amelynek négy utasa kb. 10 méter magasból zuhant a mélybe. Mind a négy utast kórházban ápolják.
A svájci Stoos síterepén egy céges rendezvényt tartottak fenn a hegyen csütörtök este. A vendégek ülőlifttel indultak le a völgybe késő este. Ugyanebben az időben a pályákon már folyt a szokásos pálya-előkészítés, ratrakolás. Az egyik csörlős ratrak, amelyekkel a meredekebb pályákon dolgoztak, abban az időben használta a csörlőjét és egy hosszan kifeszített drótkötél segítségével üzemelt.

Sajnos a drótkötél magasra megemelkedett, nyomvonala keresztezte az ülőlift nyomvonalát és az egyik ülőszék nekiütközött a kifeszített drótkötélnek.

Tíz vendég hagyta el a hegyi hüttét este 10 körül, az első székben, amely a kötélnek ütközött négyen ültek. Mind a négyen kiestek a székből és a kb. tízméteres mélységbe zuhantak. Ketten életveszélyes, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. Négy mentőhelikopter érkezett a baleset színhelyére, és a négy sérültet négy különböző kórházba szállították.

A lifttársaság és a helyi rendőrség is vizsgálja a baleset körülményeit. A lifttársaság szerint a ratrakos ugyan fiatal, de tapasztalt munkaerőnek számít. Tavaly október óta dolgozik a síterepen.
KOMMENTEK
magnum56 | 2020.02.10. 13:38
"Mind a négyen kiestek a székből és a kb. tízméteres mélységbe zuhantak."

A képek alapján nekem úgy tűnik, hogy nem estek ki a székből, hanem székkel együtt zuhantak le. Egyébként hogyan került volna a szék a földre?
Én azt tartom valószínűnek, hogy a ratrak csőrlőkötele beleakadt a szék lekapcsoló mechanikájába és lekapcsolta a széket a kötélről, és maga a szék zuhant le. Ugyanis ez a fajta libegő beszállás alatt lekapcsolódik a gyors szállítókötélről. Egy lassú vontató szerkezet óvatosan visszafordítja, majd beszállás után a szék ismét rákapcsolódik a szállítókötélre. Vagyis a szék lekapcsolható a kötélről.
Nyilván a vizsgálat majd pontosan kideríti, hogyan történt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.