Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Halálos esti síelés: a ratrak ilyenkor dolgozik a pályán!

2020.02.03. Bata Attila

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a zárás utáni síelés veszélyeire. Újabb halálos baleset történt Ausztriában, a ratrak kifeszített drótkötelét ezúttal sem vette észre a síelő az esti sötétségben.
Kép: Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
Kép: Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
Idén már nem az első eset, amely szombaton történt a karintiai Bad Kleinkirchheim síterepén, zárás után kb. 17:40-kor. A halálos baleset még nehezebben érthető annak a tükrében, hogy az áldozat a síterep egyik dolgozója (24 éves), tehát feltehetően tisztában volt az esti síelés veszélyeivel.

Erről már korábban is írtunk, a síterepek zárás után azonnal nekilátnak a ratrakolásnak, hiszen az előkészített pályának minél több idő kell, hogy reggelre tökéletes állapotban várja a síelőket. Ezzel ellentétes számos síelő viselkedése, vagyis zárás után fennmaradnak a hegyen valamelyik hüttében, majd szórakozás után késő este (akár ittasan is) lecsúsznak a völgybe.
Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
Ilyenkor ratrakok dolgoznak a sípályákon, jól hallható hangjelzéssel és szintén jól látható figyelmeztető fényekkel. Az is előfordul, hogy így sem veszik észre a hatalmas pályagépeket és egy ütközésnél esélye sincs a síelőnek. Gyakrabban fordul elő, hogy a ratrakot segítő drótkötélnek ütköznek, amelynél szintén kevés az esély a túlélésre.
Kép: Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
Kép: Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
A sípályák meredekebb lejtőit nehezebb ratrakolni. Ezért a lejtők tetejénél olyan csatlakozási pontokat alakítottak ki, ahol egy csörlővel tudják felhúzni a ratrakot a meredek hegyoldalba. Egyrészt fontos, hogy a ratrak ne csússzon vissza a meredeken. Másrészt a hórétegnek is jobbat tesz, ha a pályagép nem erőlködik rajta. A hosszú drótkötél megfeszül, amikor a ratrak elkezdi az emelkedést, gyakran ilyenkor a drótkötél még nem is látszik, valahol a hóréteg alatt tartja a ratrakot. Amint halad felfelé a pályagép, a kötél egyre jobban feszül és egyre jobban kiemelkedik a hóból.
Kép: Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
Kép: Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
Múltkor Tirolban verekedett össze egy sítúrázó egy ratrakossal, aki próbálta felhívni a figyelmét az esti síelés veszélyeire. Az akkori eset néhány nappal egy vorarlbergi halálos baleset után történt. Az természetes, hogy ez a ratrakosokat is megviseli. A mostani esetben is sokkot kapott a sofőr és orvosi ellátás alá került.

A baleset pontos körülményeit a rendőrség még vizsgálja.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Gasthaus Luggwirt
A 21 ágyas Gasthaus "Luggwirt" 1150 m magasan, a Gurk folyó völgyében, Bad Kleinkirchheim síterepétől kb. 11 km-re, Falkerttől 13 km-re míg Turracher Höhétől 20 km-re található. Ellátás: reggeli, vagy félpanzió.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel NockResort csillagcsillagcsillagcsillag
Nívós, 4 csillagos szálloda közvetlenül a bad kleinkirchheimi sípályák és síiskola mellett, kb. 300 méterre a legközelebbi sífelvonótól (Maibrunnbahn). Wellness részleg 1000 m2-en medencével, szaunákkal, gőzfürdővel, pezsgőfürdővel és realxációs szobával. Gyerekbarát szolgáltatások!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ferienhäuser Tröster
Komfortos apartmanok a Bad Kleinkirchheim-i sípálya közvetlen közelében, gyönyörű rálátással a városra. Gyaloglásnyi távolságra található a sípálya, a városközpont és a termálfürdő. Csak heti turnusokban foglalható!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.