Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Durva esetek: tényleg be kell tiltani az alkoholt a síterepeken?

2020.02.17. Bata Attila

Az utóbbi időszak egyik slágertémája lett az osztrák médiában: be kell-e tiltani az alkoholt a síterepeken? Újabb hétvégén vagyunk túl, amely bőven ad muníciót a tiltás támogatóinak.
Az utóbbi időben számos baleset történt az osztrák sípályákon az ittas síelés miatt. A legveszélyesebbnek a záróra utáni részeg vagy erősen ittas síelés tűnik egyelőre, de már napközben is egyre többször fordul elő, hogy valaki úgy dönt, hogy iszik és síel is egyszerre, amely láthatólag meghaladja a képességeit.

Január elején a salzburgi Grossarl síterepének a vezetője lemondott, miután december végén csak a szerencsén múlt, hogy a ratrakosa nem gázolta halálra az éjszaka sötétjében a sípályán részegen fekvő síelőt. Azt mondta, hogy nyugodtan szeretne aludni a jövőben, nem tud felelősséget vállalni, ha nem tiltják be az alkoholt a sípályákon. Azóta egyre gyakrabban kerül elő ez a téma az osztrák médiában.

Csak a mostani hétvégén olyan esetek történtek Ausztriában, hogy az ember haja égnek áll. A tiroli Söll síterepén két részeg német fiatal szombat éjfél körül úgy döntött, hogy leszedi a hóágyúról a védőmatracot, amelyet biztonsági okokból tettek oda, hogy csökkentse az ütközés erejét, ha egy síelő odacsapódna. Azóta a németek kijózanodtak és rájöttek, hogy egy matrac mennyire be tud gyorsulni a havon. Akkor még nem tudták, de a begyorsult matracot sem tudták irányítani, így egy lent parkoló autóba csapódtak be. Kórházzal megúszták.

Gyenge poén, de Schladmingban tényleg másnaposak az ilyen esetek. Szinte naponta kell valakit lehozni alkohol miatt. Szombaton egy 19 éves lány indult le 16:30-kor a völgybe, megfelelő mennyiségű alkohol elfogyasztása után. A csoportja elhagyta, csak lent vették észre, hogy a lány nem érkezett le. Elkezdték keresni, nem találták, három órával később szóltak a rendőrségnek, akik szerencsére megtalálták és ratrakkal lehozták.

Egy éjszakával korábban, szintén Schladmingban (Hochwurzen síterepén) egy 24 éves osztrák fiatalember erős alkoholfogyasztás után elszakadt a baráti társaságától éjfél körül, akik telefonon sem tudták őt elérni. Riasztották a rendőrséget, akik egész éjszaka keresték, majd a férfi reggel nyolckor megjelent. Annyira berúgott, hogy eltévedt és egész éjszaka a szállását kereste Schladmingban...

Íme, csak néhány példa a mostani hétvégéről. Az alkohol betiltása természetesen jóval összetettebb kérdés annál, hogy egy rendelettel meg lehetne oldani.

Búcsúzóul néhány elrettentő videó. Melyik a legszörnyűbb?
A felirat szerint egy ittas síelő elütötte a snowboardost
Sankt Anton: kemény este lehetett
Ez balesetmegelőző céllal. az ittas síelés 12 fokozata
Sankt Anton, Ausztria, apres ski után
La Tania, Franciország, valaki ittasan próbál hazamenni
Mayrhofen, Ausztria: oroszok így viszik haza síelés után a barátjukat
KOMMENTEK
patkaizsolt | 2020.02.17. 07:09
Ha egyfajta közlekedési eszközként fogjuk fel, akár büntetni is lehetne.
banhidit | 2020.02.17. 08:23
Itt soha nem lesz egyetértés. Nagy bevételt jelent a sípályákon alkohol tartalmú italokat árusítani. Továbbá sokan síelnek, snowboardoznak azok közül, akik hangulati állapotuk emelése érdekében szívesen választanak alkoholos tartalmú italokat. Azután pedig nem mindenki okoz ártatlanoknak is balesetet, aki fogyaszt szeszes italokat. Ezt tapasztaljuk a szárazföldi-, vízi- és légiközlekedés más területein is. Nincs jó megoldás itt sem, mint az élet egyre több területén.
patkaizsolt | 2020.02.17. 08:41
Alepvetően az összes szörnyű, de számomra a legdurvább az első.
sirgesa | 2020.02.17. 10:29
Vannak a síelésnek (boardozásnak) is írott, és íratlan szabályai. Ezeket be kéne tartani, és tartatni. Gondolok olyasmire, hogy rendészeti szervek ellenőrizzék a pályákon történteket - persze hivatalos felhatalmazással -, és az ittas sportolókat, vagy a szabályokat durván mgszegőket (pl. a pálya közepén heverésző boardosokat, vagy a síliftek kicsúszójánál boardot szerelő-felerősítő idiótákat) ne csak figyelmeztessék - bár sajnos még az is ritka- hanem büntessék is.
TZoli | 2020.02.17. 10:45
A legtöbb olasz sípályán láttam Carabinierit, azaz csendőrséget, motoros szánnal. Szinte folyamatosan mentek, figyeltek, intézkedtek. Itt is volt hiradás, hogy sebességet is mérnek. Valami kell az osztrák pályákra is.
turkburk | 2020.02.17. 11:04
Évtizedekbe telt a dohányzást is kivezetni a hüttékből, az alkoholt esélytelen és nem is ez a megoldás. Furcsa is lenne, hiszen tele a pályák széle sör és egyéb reklámmal. Meg aki nem bírja ki az vinne magával a hátizsákban. Inkább több és szigorúbb ski patrol kéne.
Daddy | 2020.02.17. 11:37
Nem a síterepeken kell "betiltani" az alkoholt, hanem a síelést, snowboardozást alkohol, és nyugodtan ide vehetjük a kábítószer hatása alatt. A saját tudás, képesség józanul történő túlbecsülése is nagyon veszélyes, de ezt "betiltani" lehetetlen. Az intelligencia emelése viszont mindkét veszélyforrást csökkentené. De a trendek nem ez irányba mutatnak.
- Marky - | 2020.02.17. 12:00
Mint sok esetben az életben, a mértékletesség és saját képességeink ismerete jelentené a megoldást. Nem leszek álszent, 2 sör nálam is lemegy egy sínap alatt, de azt hiszem sport közben ez nem okoz gondot (legalábbis nekem).
Viszont biztos van egy szint, ami felett a csúszás már ön- és közveszélyes, ha ezt szabályozás alá vonnák, az sokat segítene sztem
dav1208 | 2020.02.17. 12:32
Betiltani véleményem szerint ostobaság lenne. Na nem azért, mert egyetértenék a részegen síeléssel, mert egyáltalán nem. A gond az, hogy aki akarná megoldaná akkor is, tehát a problémát nem oldaná meg, ellenben hatalmas bevételkiesést okozna a vendéglátó egységeknek. A megoldást az ésszerű korlátozásban látnám. Legtöbbünk szerintem egyébként is tisztában van azzal, hogy mi az a határ ami még belefér, aki pedig nem azt rá kell kényszeríteni. Technikailag nem nagy dolog, az RFID kártya adott (--> síbérlet), terminálok kellenek a vendéglátó egységekbe. Alkoholt rendelsz, akkor érintened kell a kártyát, "X mennyiség Y idő" és nem enged többet rendelni. Nyilván a belső zsebben megbúvó laposüveg így sem kiszűrhető.

Persze a legegyszerűbb, legolcsóbb, legjobb megoldás az lenne, ha egyszerűen mindenki tisztában lenne a saját korlátaival. Ez viszont lehetetlen...
minerel | 2020.02.17. 13:24
Sirgesa: Ugye a letörések tetején középen álldogáló síelőkre és kicsúszó után szöszmötölő síelőket is írni akartad csak gondolom véletlenül kifelejtetted őket :-)
bouquetk | 2020.02.17. 13:39
Minden tiltásnak annyi értelme van, amennyit be lehet tartatni belőle. A szesztilalom már az USA-ban sem jött be, nem ez a követendő irány. Az ön-, és közveszélyes deviánsok kiszűrése volna a lényeg, ebbe nyilván beletartoznak a részegek is. Egy további ok a túlzott piálás ellen, hiába van felelősségbiztosításod, ha ittas vagy a biztosító mentesül a helytállási kötelezettsége alól a súlyos önhiba miatt.
st_robi | 2020.02.17. 14:56
Apres ski bárokba kéne limitálni a komolyabb iszogatást. Ezek általában 1-2 órát vannak nyitva síelés végén, vendégeik pedig a síelő tömeg után síel le, majd lenti bárokban folytatja belátása szerint.
nyugiba | 2020.02.17. 22:35
Kár, hogy én sem látok jobb megoldást, mint a sípálya rendőrség bevezetését. Ez persze emelné az árakat is!
De nemcsak a részegeket, hanem a si-kresz megszegőit is ki kellene emelni a normális emberek közül. Nincs olyan nap, hogy ne kelljen "centizgető" díszpintyek miatt izgulnom. Ausztriában és itthon is!
Azt minden pályán bevezetném, hogy pályazárás után csak a fent lakók maradhatnak fent. Ill. a hütte üzemeltetője lenne felelős azért, hogy épségben és szabályosan jussanak le a vendégei.
Konrád Leo | 2020.02.18. 08:17
35-40 felett általában már lehiggad az ember és inkább az íze kedvéért, megszokásból fogyaszt alkoholos italokat, fiatalon pedig a mennyiség a lényeg.
Ezek a videók nem az üzemelő sípályán történt baleseteket mutatják, leszámítva az első ütközést és a megrendezett jelenetekből álló kampányfilmet. Inkább a fiatalabb korosztályt érinti (én is voltam fiatal, de még mennyire...!), rájuk jobban kéne figyelni. Magam is szívesen elfogyasztok 1-2 sört egy sínapon, ez szinte hozzátartozik a dehidratálási rituálékhoz- természetesen némi étkezéssel, pihenéssel együtt.
patkaizsolt | 2020.02.18. 09:48
Konrád Leo:
A sör alkalmas a "dehidratálási rituálékhoz" vízhajtó tulajdonsága miatt. :-D

/patkaizsolt kérésére javítva - a szerk./
horvathzsoltjanos | 2020.02.18. 10:11
Ez olyan, mint, hogy be kellett tiltani a dohányzást a játszótereken... Mivan??? Persze megint csak nem a 98%-kal van a baj, akik békésen isznak egy forralt bort vagy egy sört és jól érzik magukat, hanem a hülyékkel. Szóval nehéz ügy.
albandika | 2020.02.18. 12:03
Tudom kicsit sántít, de az utak mellett is szabad alkoholt venni, bár nem szabad ittasan vezetni. Nem kell a nagytöbbség normálist büntetni, a pár hülye miatt. Saját felelősség, balaset->bünti. Lehoznak este, 2000Euró, legközelebb gondolkozol, ennyi.
laci_si | 2020.02.18. 12:57
A betiltás nem lehet eredményes. Józanul is el tudnak ütni a pályán. Ismerőssel sajnos tapasztaltuk. Az Osztrák rendőrök amúgy szabályos közlekedési szabálysértésként bírálják el az ilyet. Nem az egy pohár sör vagy egy feles lesz a bűnös. Ennyiket én is meg szoktam inni. De tudom hogy 2-t már nem szabad. Ez "józan" belátás. A gond a "sokat inni"-vel van.
Valami ésszerű véralkohol limitet be lehetne vezetni. Azonban az ellenőrzés igy is elég kérdéses. Ha balesetezel akkor a rendőrök meg fognak szondáztatni. Ha sérülés van akkor a biztosító megosztja a kártérítést veled....
schwartz26 | 2020.02.18. 15:32
Valaki írta, hogy sörrel dehidratál. Hát azzal lehet i, főleg, ha iszik mellé tömény szeszes italt....

Én úgy látom ezt a kérdést, hogy mindenkinek igaza van, akik hozzászóltak ehhez a témához. Ha pályaszállásod van, akkor egy pohár/korsó sör kaja után megiható, de szerintem ha valaki nem tudja hol a határ és csak iszik, az hülye idióta is: 1. nem élvezi a síelést, pedig azért ment el téli nyaralásra és kidobta a sok pénzt az ablakon, 2. Az alkoholos állapotban elveszíti a kontrollt a mozgása és a józan ítélő képessége felett és ön-és közveszélyesé válik. 3. Ha valakinek (és ez szerintem sok embernél így van) nincs pálya szállása, azaz autóval megy minden nap a pályákhoz, az még ittasan is vezet, így még nagyobb bajt tud okozni. Én azt gondolom, hogy 1 korsó sör beleférhet, ha úgy érezzük, hogy nem lesz bajunk tőle, azaz józanok maradunk. Én inkább az esti italozást preferálom: sör, pálinka, whisky, boros-tea, kinek mi és egy jó társaság, a napi élmények megbeszélése és más témákról való jó kis beszélgetés, akár családdal, akár baráti körrel megy az ember síelni. Én azt gondolom, hogy igen is szigorítani kell a piálást a hegyen. Valaki adott egy jó ötletet a szabályozással kapcsolatban: a síbérlet lecsipogását a vendéglátó ipari egységben. Én ezt tovább vinném: maga a plasztik kártya pénztárcaként is működne, azaz meg lehetne szabni, hogy mennyi korsó sört vehet a vendég a hegyen. A másik dolog, hogy a hegyen lévő hütték nyitva tartása maximum 15:00 óráig lehetne nyitva és ha a pultos és/vagy a tulajdonos látja, hogy valaki még is sokat ivott, akkor a baj megelőzése végett értesítenie kellene a hegyi rendőrséget, akik bírság ellenében biztonsággal levinnék a hegyről és a szállására vinnék, ne hogy mással balesetet szenvedjen. Jogos a felvetés, hogy a normális embereket miért kell büntetni. Sajnos nem lehet olyan rendszert kialakítani, ahol minden tökéletes, így azt gondolom, hogy minden hobbi sportolónak azaz érdeke, hogy jól érezze magát, biztonságosan sportoljon és biztonságosan és sérülés mentesen élvezze a síelési időszakot/holiday-t. :)
minerel | 2020.02.18. 22:02
11-kor igenis meg kell inni a sört. Ez ősi szokás ezért ha be is tiltanák, akkor majd viszünk!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Schneekristall Apartment
Új apartmanház Schladming síterepétől 5 perces autóútra Assach településen. A ház 6 modern apartmannal rendelkezik, teljesen felszerelt konyhával, fürdőszobával, külön WC-vel és erkélyekkel várja vendégeit. A házban szauna és közösségi tér is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Tilly csillagcsillagcsillag
Családi vállalkozásként működő panzió 1-4 fős szobákkal, az Enns folyó völgyében, Tauplitz és a Schladming Sírégió között kb. félúton. Szolgáltatásai: ingyenes szauna, ingyenes Wifi, nyáron kerti medence, masszázs, kozmetika, lőtér, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
TUI BLUE Schladming csillagcsillagcsillag
A schladmingi régió első "felnőttszállodája" karnyújtásnyira található a Planaira vezető kabinos lift alsó állomásától. Az épület tetején egy szauna található, páratlan kilátással a környékbeli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.