Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sítúrázó és ratrakos verekedett egymással a tiroli pályán

2020.01.12. Bata Attila

A sípályán dolgozó ratrakos és a pályán közlekedő sítúrázók szóváltása verekedéssé fajult. Este 11 órakor, az éjszakai sötétben és a fejlámpák fénye előtt.
Szeretném azt írni, hogy ritka incidens történt az apró tiroli síterep Rangger Köpf pályáján, de a síterep üzemeltetői szerint sajnos egyre több negatív esettel kell megbirkózniuk a ratrakosokonak az éjszakai munkájuk során.

Jelen esetben a ratrakos este 11 óra körül végezte a munkáját, amikor három sítúrázó jött szembe vele a még nem ratrakolt pályarészen. A tudósítás szerint a ratrakos kiszállt a járműjéből és megpróbálta elmagyarázni az éjszakai sítázás/síelés veszélyeit, különös tekintettel arra, hogy a meredek szakaszon drótkötéllel kell felhúzni a ratrakot.

Minden évben számos baleset történik az Alpokban, amikor (gyakran ittas) síelők a késő éjszakai sötétségben csúsznak le, és nem veszik észre a pálya felett kifeszített ratrakot tartó vastag drótkötelet. El lehet képzelni egy ilyen találkozás eredményét. Ebben a helyzetben és a vita pillanatában még nem használták a drótkötelet.
A fenti videóban az látszik, hogy az egyik sítúrázó lökdösi, majd megüti a ratrak vezetőjét, amelyből később rövid verekedés is lesz, még a síbotjával is megszúrja a ratrakost. A végén a másik két sítúrázó hatására véget ér a közjáték.

A síterep üzemeltetői szerint sajnos egyre gyakoribbak az összetűzések a ratrakosok és a sítúrázók között. A ratrakosok amúgy is komoly lelki teher alatt dolgoznak. Attól félnek, hogy komoly sérülést okozhatnak annak, akit nem vesznek észre munkájuk során. Ezt a pszichés állapotot még csak fokozza egyes sítúrázók agresszív viselkedése.

A ratrakosok általában nem sokkal zárás után kezdenek neki a pálya előkészítésének és rendszerint 11 óra körül már végeznek. Erre a menetrendre azért van szükség, mert a pálya akkor lesz ideális, ha a reggeli nyitásig 7-8 órát "pihen" az előkészítés után. Ha ezután egy nagyobb társaság (kb. 50 fős) rámegy a frissen ratrakolt pályára, akkor az egészet kezdhetik elölről.

Számos síterepen tiltott az éjszakai sítúrázás ezen okokból, de a sítúrázóknak egyre nehezebb dolguk van az osztrák síterepeken. Számos üzemeltető napközben is külön sítúrázó jegyek megvásárlására kötelezi őket, mivel ők is használják az előkészített havas pályát fel- és lemenetre. Igaz, a sítúrázó napijegyek ára jelentősen alacsonyabb a síelős napijegyeknél.

Frissítés

Más forrásokból kiderült, hogy a pályára már kihelyezték a ratrakot felhúzó drótkötelet, de még nem használták, vagyis szerencsére nem feszítették meg. Az egyik ratrakos észlelte a sítúrázókat és megkérte a kollégáját, hogy tájékoztassa a sítúrázókat, hogy különösen óvatosak legyenek a lecsúszásnál. Így érkezett oda a kolléga a ratrakkal és ezután készült a felvétel. A síterep üzemeltetője elmondta, hogy a verekedő sítúrázó vasárnap felhívta a ratrakost és elnézést kért tőle. A síterep ezzel elintézettnek látta az ügyet és nem tesz feljelentést.
KOMMENTEK
st_robi | 2020.01.12. 19:37
Azért a sítúrázók is lehetnek értelmes emberek. Hagynak egy nyomvonalat a még ki nem fagyott havon, alkalmanként, a pályák valamelyikének szélén, engem nem zavarna. Amég jó a pálya, úgyis középen megyünk.
arsenal | 2020.01.12. 20:34
Nagyon remélem megbüntetik őket.
TZoli | 2020.01.13. 10:53
Robi! Egyszer haza is jön a túrázó! Jön cikk-cakkban, aztán fennakad a ratrak drótkötelén. Ez a gond, ahogy itt írják. De ahogy olvasom, nagyobb gond az éjszakai zárás utáni utolsó csúszásokkal van.
HofEE | 2020.01.13. 19:15
Egy igazi gyökér, és még neki áll feljebb
st_robi | 2020.01.14. 10:38
A kötéllel tisztában lehet, ahogy te vagy én is. Akár másnap is lejöhetnek. Amit én gondolok, hogy néhány idióta miatt ítélik el az összes túrázót. Mi rendszerint szoktunk utolsó felvonóval felmenni és csak pár perccel később, a tömeg után lemenni. Számomra ilyenkor már természetes, hogy munkagépek jöhetnek, hálókat mozgatnak, stb...
TZoli | 2020.01.14. 13:02
Csak hogy egy kicsit bonyolítsuk. Dél-Tiroli pályán alsó és felső kocsma tulaja ugyanaz. Akcióban ha fent este 7 után megiszol egy sört, lent is kapsz egyet, ingyért. Voltak jó páran akik kihasználták.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.