Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bovec-Kanin: újra közös síbérlet az olasz oldallal

2022.10.11. Bata Attila

Idén csak kisebb újdonságokat találunk a szlovén síterepeken, azonban a következő szezonra minden eddiginél hatalmasabb fejlesztéseket ígérnek a szlovén pályák. Az előzetes hírek ellenére az idei szezonban nem zár be Bovec-Kanin, sőt újra lehet közös bérletet venni és síelni az olasz oldalon.
A tavasz elején még arról írtunk, hogy az idei szezonban megkezdik Kanin teljes átépítését, így a 2022/2023-as szezonban ki sem nyit a síterep. A felújításhoz szükséges 50 millió eurót nem sikerült teljes egészében megszerezni a pályázatokon, így az idei „nagygenerál” elmarad. A jó hír, hogy a szlovén állam valamilyen formában pótolni fogja a hiányzó összeget a közeljövőben.

Kanin felemás évet zárt. Télen gyakran kellett szél miatt leállítani a lifteket, így a szezonban 20 ezer bérletet tudtak eladni. A nyár jobban sikerült. A májusi szezonkezdet óta 86 napot üzemeltek, csak három nap álltak a liftek a rossz időjárás miatt. 30 ezer utast szállítottak a nyáron, amely 90%-a külföldről érkezett – a síterep közlése szerint. A nyári szezon a nagyobb bevételek és a kisebb költségek miatt annyira jól sikerült, hogy a téli veszteség egy részét is fedezte.

Az idei újdonság, hogy idén rövid szünet után ismét kapható a szomszédos olasz sítereppel (Sella Nevea) közös bérlet. Már meg is egyeztek, hogy a közös napijegy 39 euróba, csak a szlovén részre érvényes bérlet 33 euróba kerül. Ez utóbbi megegyezik a tavalyi árral, tehát idén itt sem emelnek. Ez az ár a december 1. utáni vásárlásokra vonatkozik. Akik elővételben vásárolnak napijegyet, pl. október 15-ig, azok naponta 5 eurót spórolhatnak jegyenként. Gyermekeknek, 12 év alatt, is marad a tavalyi 10 eurós díjszabás.

Az is újdonság, hogy mostantól beléptetőkapuk ellenőrzik a bérleteket a két ország határán is. Ez hasznos információkat ad a forgalomról, és egyben kiszűri a visszaéléseket is. Voltak olyanok, akik többórás olasz oldalon váltott jeggyel átjöttek a szlovén oldalra, ahol egész nap síeltek. A szlovén oldalon újabb ellenőrző kapukat állítanak be.

A legnagyobb összeget, közel félmillió eurót, a lavinák megelőzésére költik. A Prestreljenik oldal rendszerét felújítják, a Prevala részen pedig újat építenek ki. Mostantól a völgyből távirányítással indíthatnak el mesterséges lavinákat, hogy megelőzzék a komolyabb lavinahelyzet kialakulását.

További jó hír, hogy az olasz oldalon is több millió eurót költöttek fejlesztésre, és ez a régió üdítő kivételnek számít az idei szezonban, vagyis áremelés nélkül, a tavalyi árakon lehet síelni.

Bovec pályázata nem sikerült, de a többi síterep sikerrel pályázott. A szlovén kormány 63,42 millió eurós támogatást osztott szét a síterepek között fejlesztésekre, amelyből jövőre 10 új beruházás jöhet létre. A nyertes szlovén síterepek most versenyt futnak az idővel. Februárra az összes engedélyt be kell szerezniük, közben meg kell állapodniuk az építőkkel, tavasszal el kell kezdeni az építkezést és 2023 novemberére át kell adni az új lifteket.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Residence Soca
Önellátó, luxus alpesi apartmanok a Triglav Nemzeti park szívében, Bovec-Kanin felvonójától 12,8 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.