Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Tignes: síelőkre zuhant a csákányos lift drótkábele

2012.06.28. | Szerző: Bata Attila
Tignes: síelőkre zuhant a csákányos lift drótkábele Rájár a rúd Tignes liftjeire az utóbbi időben. Alighogy kinyitott a gleccser a nyári szezonra, néhány nappal később már baleset is történt. Az egyik csákányos lift drótkötele ugrott ki a tartósínből, majd az alatta felvonózó síelőkre esett, tizenketten sérültek meg könnyebben szerda reggel.
Az utóbbi időben nincs egyszerű szezonkezdet Tignes-ben. Tavaly decemberben először az egerek rágták szét az egyik liftház kábeleit, majd pár nappal később helikopterrel kellett lehozni 45 síelőt az egyik meghibásodott ülőliftről. Valami nem stimmelhet a szezon előtti műszaki ellenőrzésekkel, hiszen most is napokon belül bekövetkezett a baleset, szerencsére most sem sérült meg senki súlyosan.

Múlt hét szombaton nyitott ki a gleccser. Rengeteg hó, de néha erős szél várta a síelőket. Néha nem is jártak az ülőliftek, de az ominózus Rosolin csákányosok is csak hébe-hóba jártak műszaki hiba miatt. A baleset szerda reggel kilenc után következett be, amikor a csákányos felső drótkötele kiugrott a tartósínből és rázuhant az alatta felvonózó síelőkre. Összesen tizenketten szenvedtek valamilyen sérülést. Volt, akit a fején, a vállán, a hátán vagy a karján talált el a drótkötél. A hegyimentőknek két személyt kellett az orvosi ügyeletre szállítaniuk, a többiek a saját lábukon tudták folytatni a síelést. A két sérültet is rövid ellátás után hazaengedték.

A Rosolin csákányosok a gleccseren
A Rosolin csákányosok a gleccseren
Az ominózus Rosolin csákányos a gleccser északi oldalán található, jobban mondva találhatóak, hiszen két csákányos lift üzemel párhuzamosan egymás mellett. A lifteket még 1969-ben építették, a több mint negyven év meg is látszik az üzemeltetés megbízhatóságán, gyakran kell valamit javítani rajtuk. A liftek (986 méter hosszan, 2884-3055 méter magasságban) a gleccser kék kezdőpályáját szolgálják ki közvetlenül, nyáron tele van síiskolásokkal, ezért is lehetett hat gyermek a sérültek között.

Az üzemeltető szerint az ilyen jellegű baleset meglehetősen ritka, jelenleg is vizsgálják, hogy mi vezetethetett a balesethez. A műszaki hiba mellett az üzemeltetők az emberi hibát sem zárják ki, mondván, akár a tiltott szlalomozás is okozhatta a hibát.

2012.06.29. 05:33:46 maci-laci
A sógoroknak sem kell a szomszédba menni egy kis magyarázkodásért.
2012.06.30. 22:39:08 csabeszka
Kár, hogy a franciák nem a sógoraink!:-)
2012.07.01. 18:50:05 szabolcsij
:)
2012.07.04. 14:43:33 Zsuzsoo
:):) no komment :):)
2012.07.06. 09:50:23 cannibale
:D
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 255 vendég és 24 regisztrált felhasználó látogatja.