Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csodás képek! Méteres hó Montenegróban

2014.01.27. Bata Attila

Ezen a télen már nem először nézzük sóvárogva a külföldön készült képeket. Ezúttal a montenegrói hegyekből érkeztek igazi téli képek. Körülbelül 1600 méteres magasságban másfél-két méter vastag hó esett az előző napokban. Ennek ellenére Holle Anyónak a Balkán felé is van még mit törlesztenie.
Tavaly is több méteres hóról, meseszerű téli tájról érkeztek képek Montenegróból, igaz akkor a magasabb, a Durmitor-hegység 2000 méter feletti részéről. Az alábbi képeket egy montenegrói túrázó, Peruško Marinko, oldalán találtuk. A megjegyzések szerint a montenegrói-boszniai határon található az 1894 méter magas Orjen-hegységben járt. Annak nem is a tetején, hanem a csúcs alatti Orjen-nyeregnél, amely körülbelül 1600 méteren található. Azt írja a hóvastagsága két méter körüli.

Kép: Peruško Marinko / Facebook
Kép: Peruško Marinko / Facebook
Itthon Montenegró jobbára a nyáron zsúfolt tengerpartjáról ismert, pedig az ország rászolgál a nevére, hiszen területének nagy része 1000 méter felett található. Az elmúlt héten közel 500 mm csapadék hullott a tengerpart közelében, ennek a fele hó formájában a Kotori-öbölhöz közeli Orjen-hegyen. Ez az oka, hogy most egy ilyen „alacsony” hegység viszi a prímet a hóvastagság tekintetében a Balkánon.

Kép: Peruško Marinko / Facebook
Kép: Peruško Marinko / Facebook
Horvátországban tavaly ilyenkor már háromméteres volt a hó a Zavizán tetején, most csak 44 cm. Ennek jelentős része is a hétvégén jött, amikor még Zágráb is 20-25 cm havat kapott. Boszniában november végén 80-90 cm hó hullott. Akkor még mindenki bizakodott, de ami azóta történt az a legborúsabb jóslatokat is felülmúlja, ide is csak az előző héten tért vissza a tél. Szerbiában olyan kevés volt a hó, hogy a helyi meteorológiai intézet a múlt héten közölt először hosszabb hójelentést.

Kép: Peruško Marinko / Facebook
Kép: Peruško Marinko / Facebook
A közeli kilátások már biztatóbbak, erre a hétre is várnak havazást a dél-szláv hegyekben.
KOMMENTEK
tpisti53 | 2014.01.28. 14:35
Tényleg csodás!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.