Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
SÍTEREPAJÁNLÓ
Mölltal gleccser
Tavaszi szállás+sí ajánlatok 100%-os hóbiztonsággal!
Schladming 4 Hegy
123 km hóbiztos pálya és 44 modern sífelvonó.
Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
Ausztria egyik legnagyobb összefüggő síterülete - 270 km
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Kolaąin, Montenegró: új síterep nyílt 1600 méteren

2019.02.21. | Szerző: Batus
Szombaton új síterepet adott át az ország miniszterelnöke Montenegróban. Az új síterep teljes egészében állami pénzekből épült, de a jövőben befektetőket várnak a síterep közeli szálláshelyek kiépítésében.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Kolaąin 1450 elnevezésű síterep már évek óta működik Montenegróban és az ország legmodernebb síterepének számít. A közelében épült az új síterep, Kolaąin 1600, amelyet szombaton adtak át a nagyközönségnek. (A síterep nevében szereplő számok, francia mintára, azt jelzik, hogy a síterep alja milyen magasságon található)

Montenegróról a legtöbb magyarnak inkább a tengerpart jut eszébe, mint a síelés. Pedig az ország területének nagy része 1000 méterrel a tengerszint felett terül el. A jugoszláv érában épített síterepeinek karbantartására vagy fejlesztésére eddig nem jutott pénz, de a néhány éve épített Kolaąin 1450 infrastruktúrájával az Alpokban sem szégyenkezne.

Ski Centar Kolaąin 1600
A most átadott síterepen igazából még csak egy lift található. A hatszemélyes liftet az osztrák Doppelmayr cég építette. A számokat tekintve a lift 1600 méterről indul és 1567 méteres út után éri el a 2035 méteren található hegyállomást. Mivel a lift a Troglava csúcs alatt közlekedik, így a nevét is innen kapta.

A liftre 84 darab széket akasztottak fel, amelyek négy perc alatt érnek a csúcsra és tényleg falják a sorokat az óránkénti 2600 fős kapacitásukkal.

A síterep már tavaly december óta üzemel. Jobban mondva, azóta lehet használni az 200 autó fogadására alkalmas parkolót, a 400 személyt kiszolgáló teraszos vendéglőt (szintén Troglavának hívják) és a gyermekliftet. A hétvégi liftátadó óta már mindkét pálya síelhető, egy 1750 méter hosszú piros jelzésű és egy 280 méteres kék pálya.

Az árak ennek megfelelően barátságosak. Egy felnőtt napijegy 12 euró, egy gyerekjegy 8 euróba kerül. Mivel állami pénzből épült, a helyiek 100 eurós bérletért egész szezonban síelhetnek, a helyi régió iskolásai pedig egész évben ingyen csúszhatnak.

A hivatalos átadás napján
Az egész síterep állami támogatással épült. Megépítették a lifteket, a pályákat a semmiből, elvitték a közművek vezetékeit a síterepre, és kiépítették az országutat. Most pedig várják a befektetőket, akik megépítik a síterep környéki szállásokat. A tervek szerint 2020-ra 500 ágyas szállodakapacitás épül ki a síterep aljában.

A montenegrói kormány itt nem áll meg a síterepfejlesztésben, amelynek célja az ország idegenforgalmi kínálatának növelése. A következő években 100 millió eurót szánnak a két Kolaąin síterep összekötésére (62 kilométeres pályarendszer jönne létre), valamint a környék többi síterepének modernizálására.
2019.02.21. 13:47:18 Hankó Zsombor
Az ülésfűtés és a két sebesség is olyan a liften, mint a buborék?
2019.02.21. 13:57:58 batus
Jó kérdés. A leírásban ez szerepelt, de videón tényleg nincs.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% TANÁCSADÁS SÍELŐK NAPTÁRA
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 123 vendég és 14 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet