Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kolašin 1600: remek szezont zár a montenegrói síterep

2021.03.02. Bata Attila

Covidos időkben, a montenegrói korlátozások közepette is remek szezont fut jelenleg a "legifjabb" montenegrói síterep. A tavalyi szezonnal összehasonlítva sokkal jobbak a számok, igaz akkor hóból volt egy kis hiány.
Február 21-én (Kép: Ski centar Kolašin 1600)
Február 21-én (Kép: Ski centar Kolašin 1600)
Idén nincs hiány a hóból, bár a járványhelyzet miatt kevesebb a külföldiek száma és a hazaiak síelők szokásait is megváltoztatták a montenegrói rendelkezések.

Kolašin jelenleg még két különálló síterep a hegyekben gazdag Montenegróban (fekete hegyek az ország neve a helyiek nyelvén). Francia mintára a szintmagassággal megkülönböztetett üdülőfalvak közül először Kolašin 1450 épült meg, majd két évvel ezelőtt az 1600-as rész.
Február közepén
Hiába gazdag hegyekben Montenegró, az infrastruktúra miatt a téli turizmus nem tudott a kívánt mértékben fejlődni. Ezt ismerte fel a montenegrói kormány, amely hatalmas pénzeket tesz a fejlesztésekbe, így vált a régió az ország legmodernebb síterepévé.

Kolašin 1600 új liftjének átadásáról két évvel ezelőtt mi is írtunk. A februári liftátadás miatt a következő szezon (2019/2020) számított az első teljes szezonnak, amely hóhiány miatt nem a legjobban sikerült. Az idei szezon előtt újabb 2 kilométer pályát adtak át, így már 6,5 kilométerre bővült az 1600-as rész síelhető pályáinak hossza, és idén az összes pálya működik. A tervek szerint március végéig üzemelnek idén a liftek.
Február elején
A síterepen jelentősen emelkedett a hétközben eladott bérletek száma. A helyi covid intézkedések megtiltják hétvégén a régiók elhagyását, így a síelők kénytelenek voltak hétközben meglátogatni a síterepeket. A hétvégi síelést úgy lehetett megoldani, hogy hétvége előtt kellett bejelentkezni a helyi szálláshelyre, így mentesültek a hétvégi utazási tilalom alól, hiszen régión belül ez megengedett. Ennek megfelelően a síterep szálláshelyei közel százszázalékos kihasználtsággal működtek hétvégente.

Eddig 17 millió eurót költöttek Kolašin 1600 síterepének a fejlesztésére. A következő években további 100 millió érkezik, amelyből 9 millióért a Doppelmayr épít hatszemélyes, összekötő liftet a két síterep között, amely már most egy néven szerepel a nyilvántartásunkban.
Freeride
Szállások sora épül jelenleg is, köztük egy ötcsillagos szálloda, amely 2024-re készülhet el. A megközelítés is egyszerűbb lesz, közelít a most épülő autópálya, és a hegy oldalát is átfúrják, hogy egy alagúton át könnyebben lehessen ide érni.

Ezekre a fejlesztésekre a következő szezon előtt egy külön cikkben visszatérünk.
KOMMENTEK
Garajc | 2021.03.02. 22:59
Teljesen elgurult a gyógyszerük a montenegróiaknak, persze jó értelemben. Döbbenetes volumenben fejlesztenek. S nem csak Kolašinban. Itt a teljes fejlesztési stratégia (már akit ez lázba hoz):
http://explorer.co.me/media/attachm...ents/prezentacija.pdf

Hajla-t is gőzerővel építik:
- 8 új felvonó
- 24 km új pálya
- 18 M € költségvetés
- 2022 végére készen akarnak lenni
- Új aszfaltút építése

A hely (Hajla) még a fejlesztések előtt:
https://www.youtube.com/watch?v=HT5...PPdTRhvg

Egy kisebb riport tavaly év vége tájáról a fejlesztések pillanatnyi állásáról:
https://www.youtube.com/watch?v=jBx...T86lwWVc
Bata Attila | 2021.03.02. 23:43
Engem igen :))
Köszi.
körmendi | 2021.03.03. 14:03
Mennyi idő lejutni Budapestről?
Mikorra és mennyi É-D autópálya épül ami gyorsithat a lejutáson ?

Tudja valaki?
Csiki | 2021.03.03. 21:02
Budapest-Kolasin között gyakorlatilag nem csökken a menetidő, mivel az új autópálya Kolasin és Podgorica között épül. Budapesttől Preljináig van autópálya, ami 500 km, innen még 300 km Kolasin, ami majdnem ugyanannyi menetidő, mint az első szakasz, szóval nettó 10 órás úttal kell számolni.
Stani | 2021.03.03. 22:51
Mi három éve voltunk, úgy volt 8,5 óra, hogy Belgrádtól folyamatosan szakadt a hó, az utak havasak voltak. Ha szárazak az utak sportosabb vezetéssel és hegyvidéki rutinnal akár valamivel gyorsabban is oda lehet érni.
Kellemes kis hely:
https://sielok.hu/fotoalbum/montene...gro2018/galeria/

Montenegróba egyébként Svájchoz hasonlóan karantén és teszt nélkül be lehet utazni. Nyitva tartanak az éttermek és szállást is lehet foglalni.

A hotelokban a wellness részlegek nyitva lehetnek.
Garajc | 2021.03.04. 10:07
Az új autópálya jelenleg Podgorica és Mateševo közt épül, de ha úgy jobban tetszik, akkor ezen a fórumon úgy is fogalmazhatnánk, hogy a reptér és a sípálya közt. Leggyorsabban és legolcsóbban (ha maradnak az olcsó repjegyárak (ezek államilag támogatva vannak (M.o. és Montenegró is támogatja))) repülővel lehet majd lejutni. Háztól házig (Bp.-i otthontól a sípálya szállásáig) kb. 5 óra lesz így is az út (ebből a repülőút bő egy óra és Podgorica - Kolašin (pályaszállás) is egy bő óra).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.