Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csorba-tó eladása után beindulhat Donovaly fejlesztése

2011.01.04. Bata Attila

Csorba-tó eladása után beindulhat Donovaly fejlesztése A szlovák téli turizmus egyik legnagyobb üzlete van készülőben. A pletykák szerint a csorba-tavi síközpont a Tátralomnicot és Chopokot is üzemeltető céghez kerül. Csorba-tó jelenlegi tulajdonosa egyben Donovaly üzemeltetője is, így a befolyó vételárból reálisabbak lehetnének a Donovalyba tervezett fejlesztések.
Boris Kollár, Szlovákia egyik leggazdagabb üzletembere, aki legutóbb azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy segített a magyarországi vörösiszap-katasztrófa áldozatain. December elején a katasztrófát megszenvedő kolontári családok gyermekeit ingyen vendégül látta síterepén, Donovalyban egy héten át.

Kollár Donovaly mellett a magas-tátrai Csorba-tó, valamint az észak-szlovákiai Velka Raca síterepében is érdekelt. Pénzügyi körökben egyre biztosabban állítják, hogy a csorba-tavi síterep a másik nagy szlovák üzemeltetőhöz a Tatra Mountain Resorthoz (TMR) kerül, akik Tátralomnic és a Chopok két oldalát üzemeltetik. A pletykák szerint a szlovák pénzügyi nagyágyú, a J&T vállalat tulajdonába kerül Csorba-tó, akik jelenleg a TMR részvényeinek 20 százalékával rendelkeznek.

Kollár szerint a tárgyalások jelenleg is folynak, a legvalószínűbb változat szerint részvénycserével üthetik nyélbe az üzletet, vagyis Kollár részesedést kaphat a TMR-ben, amit ha sikerül eladnia, akkor valószínűleg lenne pénz a másik síterepére, Donovaly fejlesztésére. A vevő nem kommentálta a híreket és a vételárat, de Kollár elmondta, hogy az elmúlt 15 évben 750 millió koronát költött a csorba-tavi síközpontra.

Vajon hány ilyen lift épül Donovalyban a következő években?
Vajon hány ilyen lift épül Donovalyban a következő években?
Magyar szempontból az üzlet érdekes hozadéka lenne, hogy Kollár a cégén keresztül kizárólag Donovalyra koncentrálhat, hiszen közben Velka Raca is kikerülhet a portfólióból. (Ez egy hosszú történet, inkább egy külön cikkben taglaljuk hamarosan) Kollár elmondása szerint három év alatt öt új liftet építene Donovalyban, amely körülbelül 17 millió eurós fejlesztést jelentene.

Először épülne egy 1,5 kilométeres új lift a Nova Holáról Liptovsky Revúca irányába. (Liptovsky Revúca is egy érdekes külön történet, természetesen erről is inkább máskor írunk) Az új lift mellett két új pálya is épülne összesen 2 km hosszban. Ezekre a fejlesztésekre már az engedélyek is meg vannak. Nincsenek meg még az engedélyek a Zahradiste oldal fejlesztésére. Itt megvalósulna a régi álom, két lifttel kötnék össze a Nova Hola oldalt a lankásabb Zahradistével. Nem csak liftek, hanem pálya is összekötné a két oldalt, az országút felett híd épülne, ahol át lehetne síelni a két oldal között. Ezen felül a Zahradiste oldalon egy hatszemélyes, illetve egy négyszemélyes lift építése is tervben van. Ez összesen öt lift, amely három éven belül valósulna meg.

Nem igazán téli világ, de egy másik üzletember, Marián Kočner golfpályát tervez Donovalyba. A hatmillió eurós beruházás egyik vitatárgya jelenleg a két kilométeres aszfaltozott út, amely a golfpályához vezetne és a környezetvédők egyáltalán nem szeretnék, ha ez megépülne. A 33 hektáros golfpálya nyáron is vonzóbb turistacélponttá tehetné Donovalyt.
KOMMENTEK
VM | 2011.01.04. 07:56
:)
pattyski | 2011.01.04. 08:39
A tervek szépek, csak legyen is belőle valami... viszont az tényleg jó, hogy most ide tud koncentrálni.
vasssy | 2011.01.04. 13:17
Ha kell, szívesen odakoncentrálok én is, de nem mentek vele sokra... :-)
Az tényleg sokat jelentene, ha végre össze lenne kötve a két oldal.
elmo | 2011.01.04. 14:33
Nálam még csak tervezet Donovaly, de ha ezek a fejlesztések összejönnek, akkor egyre vonzóbb lesz ez a (relatív Bp.-közeli) síterep is.
Bata Attila | 2011.01.04. 14:56
vasssy, ki tudja?
Ha neked is lenne 3 tereped, de végül csak eggyel kellene törődnöd? lehet, hogy sokra mennénk
vasssy | 2011.01.04. 21:12
batus, magamat ismerve, ha elég "tehetséges" lennék ahhoz, hogy 3 síterepem legyem, nem vagyok benne biztos, hogy tudnék üzleti döntést hozni az érzelmi tényezők kizárásával. Valószínűleg mindegyiket más okból kedvelném, és nemhogy eladni nem akarnám egyiket sem, hanem inkább venni szeretnék még (persze főleg azért, hogy a sielok.hu-n aktív barátaimmal együtt ingyen síelhessek minél több helyen! ;-))) ) és ha a végén csak 1 maradna, azt - ha nem is üzletileg, de - lehet kudarcnak élném meg.
Kamperos | 2011.03.02. 08:07
Számomra addig nem vonzó szlovákia,amig nincsenek normális utak a síterepekhez.
Hozzánk méterre pontosan 214 km.Donovaly-St.Corona.
Csak az előzőhöz 2,5 óra az út a másikhoz meg 3,5-4 óra.
Árban meg nem nagy a különbség.

Szállástippek
Bor apartmanok
Modern apartmanház Jasná / Otupné oldalán, 200 méterre a legközelebbi (kezdő) sípályától. Jól felszerelt, 2-5 fős, 1-2 hálószobás apartmanok közös, vagy privát szaunával, wifivel, TV-vel. Reggeli házhoz szállítás igénylehető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Srdiecko csillagcsillagcsillag
A 2018-ban felújított Srdiečko (Szívecske) hegyi szálloda egyike a kevés pályaszállásoknak Chopok déli oldalán! A wellness központtal rendelkező hotel a 4-üléses Srdiečko völgyállomástól 50 m-re várja vendégeit modern szobáival.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Wellness Hotel Chopok csillagcsillagcsillagcsillag
Modern, színvonalas, 158 ágyas, családközpontú wellness szálloda Jasna sífelvonóitól 3 km-re a Déményfalvi-völgyben. Szolgáltatásai: nagymedence, szaunák, fitneszterem, bowling, étterem, bár, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.