Menü ≡

Csúcshét a Tátrában, drága bérletek és kevés parkoló

2019.01.10. | Szerző: Bata Attila
Véget ért a már évtizedek óta csak "aranyhétnek" nevezett időszak a Magas-Tátrában. A szilveszter és az ortodox karácsony (idén január 7.) közötti időszakban jószerivel már nem lehetett szabad szobát kapni, és természetesen tömeg és magasabb árak voltak mindenhol.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Körülbelül a tavalyi időszakhoz hasonló számban érkeztek a turisták a Tátrába, kb. 2%-kal kevesebben az előző aranyhéthez képest. Ami leginkább csökkent, az orosz, de főleg az ukrán vendégek száma, akik 50%-kal kevesebben jöttek az idén tavalyhoz képest.

A helyi turisztikai hivatal magyarázata szerint decemberben sokáig túl meleg volt, nem volt biztató a hóhelyzet az ünnepekre nézve, valamint az utóbbi időszakban a volt szovjet utódállamok turistáinak az euró erősödése miatt megdrágult Szlovákia.

Akik eljöttek, meg is lepődtek a bérletárakon. Bizonyára nem olvasták oldalunkat, hogy ilyenkor itt már 60 eurót is elkérnek egy napijegyért, ami be is jött. Ehhez tegyük hozzá, hogy Ausztriában nem kell ennyit fizetni a legdrágább síterepen sem.

A másik dolog, amelyre a legtöbbet panaszkodtak a turisták az a közlekedés és a parkolás nehézségei. A minisztérium szóvivője kifejtette, hogy a síelők és a vendégek utaztatására a helyieknek kellene egy koncepciót kidolgozniuk, az nem országos feladat. Ami a parkolókat illeti, óva intett hatalmas parkolóházak építésétől, inkább a parkolási díjakat emelnék meg jelentősen.

Külső szemlélőként az látszik, hogy a síterepek üzemeltetője (TMR) számos fejlesztési tervet nyújtott be az utóbbi időben szinte az összes magas-tátrai sítereppel kapcsolatban (ezekre később részletesen visszatérünk). És a hatóságok eddig mindet elutasították. Az egymástól különálló, apró síterepek gazdaságilag hosszú távon nem igazán üzemeltethetőek. Addig is, amíg nem kapnak engedélyt valamelyik fejlesztési tervükre maradnak a kis síterepek egyre emelkedő áraikkal. Ez is egy módja a zsúfoltság csökkentésének. 
2019.01.10. 07:31:13 lordus
Ez csak megerősített abban, hogy annak ellenére, hogy semmilyen ellenérzés nincs bennem Szlovákiával kapcsolatban, újabb 10 évig megint eszembe se jusson oda menni síelni...
2019.01.10. 14:50:21 jolyjoker
Most jöttünk haza, direkt hétköznapra mentünk síelni (jan.7-9), még novemberben megvettük a 3 napos Chopok-Jasna bérletet 77 EUR-ért, és a déli oldalon szálltunk meg, ahonnan autóval 15 perc alatt a parkolóban voltunk. Alig volt néhány autó a pályákhoz vezető úton, Krupova parkoló szinte üres 9 órakor. A pályák sem voltak zsúfoltak. A két gyerek (8 és 3 évesek) idén síelt először, a remek kabinos liftek + katica kombóval lementünk a 13-as tanulópályára velük. Így is lehet csinálni, szervezés kérdése az egész. :)
2019.01.10. 21:54:24 tomika
Ez a brutál lehúzás én is csak az uccsó pillanatban láttam a 60 jurót nem is mentem :))))szerintem europában bekúszott az első helyre,lassan Aspen szintre fog érni:)))
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »