Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csúcshét a Tátrában, drága bérletek és kevés parkoló

2019.01.10. Bata Attila

Véget ért a már évtizedek óta csak "aranyhétnek" nevezett időszak a Magas-Tátrában. A szilveszter és az ortodox karácsony (idén január 7.) közötti időszakban jószerivel már nem lehetett szabad szobát kapni, és természetesen tömeg és magasabb árak voltak mindenhol.
Körülbelül a tavalyi időszakhoz hasonló számban érkeztek a turisták a Tátrába, kb. 2%-kal kevesebben az előző aranyhéthez képest. Ami leginkább csökkent, az orosz, de főleg az ukrán vendégek száma, akik 50%-kal kevesebben jöttek az idén tavalyhoz képest.

A helyi turisztikai hivatal magyarázata szerint decemberben sokáig túl meleg volt, nem volt biztató a hóhelyzet az ünnepekre nézve, valamint az utóbbi időszakban a volt szovjet utódállamok turistáinak az euró erősödése miatt megdrágult Szlovákia.

Akik eljöttek, meg is lepődtek a bérletárakon. Bizonyára nem olvasták oldalunkat, hogy ilyenkor itt már 60 eurót is elkérnek egy napijegyért, ami be is jött. Ehhez tegyük hozzá, hogy Ausztriában nem kell ennyit fizetni a legdrágább síterepen sem.

A másik dolog, amelyre a legtöbbet panaszkodtak a turisták az a közlekedés és a parkolás nehézségei. A minisztérium szóvivője kifejtette, hogy a síelők és a vendégek utaztatására a helyieknek kellene egy koncepciót kidolgozniuk, az nem országos feladat. Ami a parkolókat illeti, óva intett hatalmas parkolóházak építésétől, inkább a parkolási díjakat emelnék meg jelentősen.

Külső szemlélőként az látszik, hogy a síterepek üzemeltetője (TMR) számos fejlesztési tervet nyújtott be az utóbbi időben szinte az összes magas-tátrai sítereppel kapcsolatban (ezekre később részletesen visszatérünk). És a hatóságok eddig mindet elutasították. Az egymástól különálló, apró síterepek gazdaságilag hosszú távon nem igazán üzemeltethetőek. Addig is, amíg nem kapnak engedélyt valamelyik fejlesztési tervükre maradnak a kis síterepek egyre emelkedő áraikkal. Ez is egy módja a zsúfoltság csökkentésének. 
KOMMENTEK
lordus | 2019.01.10. 07:31
Ez csak megerősített abban, hogy annak ellenére, hogy semmilyen ellenérzés nincs bennem Szlovákiával kapcsolatban, újabb 10 évig megint eszembe se jusson oda menni síelni...
jolyjoker | 2019.01.10. 14:50
Most jöttünk haza, direkt hétköznapra mentünk síelni (jan.7-9), még novemberben megvettük a 3 napos Chopok-Jasna bérletet 77 EUR-ért, és a déli oldalon szálltunk meg, ahonnan autóval 15 perc alatt a parkolóban voltunk. Alig volt néhány autó a pályákhoz vezető úton, Krupova parkoló szinte üres 9 órakor. A pályák sem voltak zsúfoltak. A két gyerek (8 és 3 évesek) idén síelt először, a remek kabinos liftek + katica kombóval lementünk a 13-as tanulópályára velük. Így is lehet csinálni, szervezés kérdése az egész. :)
tomika | 2019.01.10. 21:54
Ez a brutál lehúzás én is csak az uccsó pillanatban láttam a 60 jurót nem is mentem :))))szerintem europában bekúszott az első helyre,lassan Aspen szintre fog érni:)))

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.