Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Drága lett az ingyen taxinak használt mentőhelikopter

2013.08.15. Bata Attila

Drága lett az ingyen taxinak használt mentőhelikopter Két holland döntött úgy júniusban, hogy már nincs kedvük gyalog lemenni egy salzburgi csúcsról, inkább hívnak egy mentőhelikoptert és levitetik magukat. Balszerencséjükre ezt be is írták a csúcskönyvbe, amit nem vettek jó néven a rendőrök. Utólag ki kell fizetniük a „mentés” nem olcsó költségét.
Egy 30 és egy 27 éves holland pár a salzburgi Golling-ból ért fel a Klein Göll (1753 m) csúcsára júniusban jelentette az ORF. Az esős időben, a csúszós talajon már nem akartak gyalog visszamenni, így délután négykor hívták a rendőröket és a hegyimentőket, hogy teljesen kimerültek és nem tudnak saját maguk lejönni a hegyről. A helikopter megérkezett és levitték őket a faluba.

Az egész egy rutinesetnek tűnt, amíg nem sokkal később, egy másik mentőakció keretében az egyik rendőr a csúcson található csúcskönyv bejegyzéseit olvasgatta, és eléggé meglepődött, amikor azt látta, hogy „H. és M. Hollandiából, itt voltuk a csúcson, de visszafelé már helikopterrel „megyünk”.

A helyi rendőrség vezetője egyből nyomatékosította, hogy a helikopteres mentés nem ingyenes légi taxi. Egy ilyen akció veszélyes a mentésben résztvevőknek is, akik feleslegesen kockáztatják biztonságukat ilyen esetekben. Kijelentette, hogy ezzel az esettel világossá szeretnék tenni, hogy a mentés a bajbajutottaknak jár. Azt is hozzátette, hogy akik pedig ténylegesen bajba kerülnek a hegyen, ne habozzanak segítséget kérni.

Az osztrák törvények szerint ezért pénzbüntetés és akár féléves börtön is kiszabható. A holland pár kifizeti a mentés 2300 eurós (kb. 700.000 Ft) költségét és a rendőrség részéről ezzel az ügy le van zárva.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.