Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Dráguló energia: mi lesz az idei síszezonnal?

2022.09.27. Bata Attila

Nehéz szezon előtt állnak a síterepek az idén (is). Eddig a koronavírus tette próbára a síterepüzemeltetők idegeit, az idén a jelentősen megemelkedett energiaárak miatt fájhat a fejük. Jelen pillanatban csak azt lehet biztosan mondani, hogy mindenki készül a télre, aztán meglátjuk.
Jasná. Az áram biztosított, új lifttel és szeptemberben még kedvezményes bérletekkel készülnek a szezonra
Jasná. Az áram biztosított, új lifttel és szeptemberben még kedvezményes bérletekkel készülnek a szezonra
A megdrágult energia mindenkit érint, a síterepeket is, főleg azokat, ahol rengeteg sílift közlekedik és sokat költenek hóágyúzásra. Az energia változó mértékben drágult, nem lehet egységes szorzókat mondani Franciaországtól Szlovákiáig, a leggyakrabban hallott értékek 8-13-szoros drágulásról szólnak.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ennyivel kellene emelni a síbérletek árát, hiszen egy síterep üzemeltetésében az energiaköltségek (eddig) nem a legjelentősebb tételnek számítottak. Adottságtól és mérettől függően a költségek között eddig 5-15 százalékot jelentett a villanyszámla sok síterepen, most ez emelkedhet a duplájára.

Ahány síterep, annyi szokás. Nem emelkednek egységesen a költségek, így a bérletárak sem nőnek egyformán. A havasabb síterepek, vagy ahol eddig sem használták a hóágyúkat kisebb áldozatokkal átvészelhetik a drágulást. Szintén sok síterep saját maga termeli az energiaszükségletének kisebb-nagyobb részét. Ausztriában átlagosan kb. 10%-kal emelkednek a bérletárak az idén. Ez azonban vélhetően nem fedezi a síterepek veszteségeit, így számítani kell egyéb takarékossági intézkedésekre is.

Ezeknek a teljes felsorolása elég hosszú lenne és minden síterep rendkívül óvatosan áll hozzá, hogy mivel spóroljon, hiszen bármilyen szigorítás érzékenyen hat a vendégkörre. Például kézenfekvő lenne az esti síelés eltörlése vagy csökkentése, de egyes síterepek a vendégeik harmadát (pl. Semmering-Hirschenkogel) ennek köszönhetik. Más síterepek becslései szerint a vendégek 6-10%-ánál fontos szempont az esti síelés.
Koraesti hangulat, kivilágított pályák Semmering Hirschenkogelen
Koraesti hangulat, kivilágított pályák Semmering Hirschenkogelen
Kevésbé drasztikus lehet a síliftek sebességének csökkentése, ezt a síelők nagy része megértéssel fogadná, kevés időt vesz el a síelésből. Sokan kísérleteznek majd a későbbi nyitással. Mind a naptári napot tekintve, néhány síterep már egy-két héttel későbbre tette a nyitást, mind a napi üzemmódban. Kétséges, hogy reggel 8-kor már beindítják alattunk a lifteket.

Már korábban is írtunk, hogy nincsenek egyforma helyzetben a síterepek. Pl. sok helyen eltérő, hogy melyik síterep rendelkezik előre lekötött energiával a szezonra. Szerencsésebb síterepek már tavaly bebiztosították az idei energiaszükségletet és sikerült kivédeniük a szolgáltató emelési törekvéseit. Sok síterep most volt kénytelen szembesülni a brutális árakkal, amely alapján esélyük sincs normális üzemmódra, így esetleges állami segítségben reménykedhetnek. A színfalak mögött folyik az egyezkedést, hiszen ilyenkor érdemes a teljes képet nézni. Vagyis a bezárt síterep miatt az iparág (turizmus) és kiszolgálói megélhetése a tét.

Számos olyan síterep is akad, amely december 31-ig még „olcsón” vásárolt áramot, azonban még teljesen bizonytalan, hogy január 1-től milyen áron számláz neki a helyi szolgáltató, és azt hogyan tudja kigazdálkodni.

Jelenleg az látszik, hogy a bajba jutott síterepek segítségre várnak. Ahol biztos a nyitás, ezek a síterepek vannak jóval többen, pedig a spóroláson gondolkoznak. Messze még a szezonkezdet, de sok helyen csak enyhébb szigorításokkal indítanának, aztán szezon közben a helyzettől függően változtatnak.

Decemberig még sok minden történhet az Alpokban és a Kárpátokban, és biztosan számos bejelentés érkezik majd az idei szezonnal kapcsolatban, amelyeket természetesen nálunk is lehet majd követni.

Az említett bizonytalanságok ellenére nem csökken a síelők kedve, a síterepek és a szállásadók elégedettek a jelenlegi foglalásokkal. 
KOMMENTEK
csabeszka | 2022.09.28. 23:56
Ez a lift sebességének csökkentése szerintem nagyon rosszul hangzik, mert így is a síelés jelentős része volt a felvonózás, ha ez további időt vesz igénybe gyök kettővel menő felvonókon.....hát nem tudom....
kissrobert79 | 2022.09.30. 12:56
Teljesen egyetértek, nekem személy szerint egy késöbbi nyitás kevésbé fájna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.