Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Energiatakarékos sífelvonó, 20%-kal kevesebb áramszámla

2022.10.19. Bata Attila

Akár a címben szereplő megtakarítás nagyságát ígéri az olaszországi Leitner cég legújabb fejlesztése, az un. EcoDrive rendszer, amely a sífelvonók sebességét szabályozza igények szerint. Vagyis csúcsidőben teljes sebességgel, de ha kevesebben vannak, akkor csökkentett sebességgel közlekedik a lift.
A vezérlés lényege, hogy a Leitner számos kamerát telepít a beszállási ponthoz, amely a várakozó tömeget méri fel. A rendszer a várakozó tömeg nagyságához igazítja a felvonó sebességét. Vagyis gyenge forgalom mellett lassabban közlekednek a sífelvonók, amellyel jelentősen lehet csökkenteni az áramszámlát.

Bár ez a rendszer az idei szezonban túlságosan is aktuálissá vált, mégsem az idei szezon miatt vágtak bele. A tesztüzem már tavaly megkezdődött az Alpok kilenc síterepén, ebből két liftről adott konkrétabb adatokat a gyártó.
Kamera figyeli a sorban állókat
Kamera figyeli a sorban állókat
A francia Serre Chevalier síterepén két felvonónál használták a rendszert. Az egyiknél 23 nap alatt 7500 kWh-t, a másiknál 21 nap alatt 5500 kWh-át spóroltak meg. A leggyakrabban használt módszer, hogy az átlagos 5 m/s sebességet a kevésbé forgalmas időszakban 4 m/s-ra csökkentik. A gyártó felhívja a figyelmet, hogy ezzel nemcsak áramot lehet spórolni, hanem az alkatrészek élettartama is növekedhet.

A Leitner bejelentette, hogy az idei szezontól több síterepen is használni fogják ezt a rendszert. Az is kiderült, hogy a korábban épült felvonókhoz is használható.
Az idei szezonban több síterep is bejelentette, hogy takarékossági okokból tervezik a síliftek sebességének csökkentését. A legdrasztikusabb lépés, hogy állandóan csökkentett sebességgel közlekednének. Kompromisszumnak tűnik, hogy csúcsidőszakban meghagyják az 5-6 m/s sebességet, és kevésbé forgalmas időszakokban leveszik a tempót lassabb sebességre. A Leitner megoldása a kettőt ötvözi, igény és kereslet szerint szabályozza a felvonó sebességét.
KOMMENTEK
Tervező | 2022.10.19. 12:16
Igen, és ugye mivel az utazás ideje 20 %-kal növekszik, a lesiklások ideje ugyanennyivel csökken.
Én továbbfejlesztem a megoldást: Síző idő marad, sörözési idő rövidebb.
Kevesebb sör, pénztársa kímélés.
Ja, a vendéglősök majd reklamáljanak a Leitnernél....
Mégis csak drágább kamerával figyelni, mint hogyha a kezelő venné lejjebb a sebességet (mivel őneki úgyis ott kell állnia...)

Csak tényleg tudjunk menni sízni !
boryati | 2022.10.20. 10:37
Végre örülnénk, hogy kevesebben vannak a pályán, erre tovább kell punnyadnunk a síliften. A szórakozásunkon spórolnak a saját zsebükre, mert a bérlet ettől nem lesz olcsóbb! Az időnk a legdrágább kincs, számoljátok csak ki, mennyibe kerül minden egyes percünk egy menő sípályán!
Egyértelműen nem tetszik az ötlet, különösen a szelleme. Ráadásul még valaki újítási díjat is kap érte!
lukaaacs | 2022.10.20. 22:44
Marhaság! Amikor tele van a lift, minden ülésen és kabinban telített, akkor cipeli felfelé a lift a legnagyobb tömeget. Minél nagyobb ez a tömeg annál több befektetett energia kell a működéshez. Ha ekkor még gyorsítom is ráadásként, azzal tovább növelem a pillanatnyi fogyasztást. Továbbá nem elhanyagolandó egy üres ülőszékes felvonó gondolájának légellenállása - versus emberrel teli gondola légellenállása, itt is egyszerű fizika működik. minnél nagyobb felület, minnél nagyobb sebesség, annál több befektetett energia. Ennél az is értelmesebb ha beszálláskor mindenkinek adnak héliumos lufikat, amit kiszálláskor le kell adni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.