Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Egyre több havat takarnak le fóliával az olasz gleccseren

2020.06.30. Bata Attila

A Presena-gleccser Olaszországban található. A Déli-Alpok egyik leghavasabb pontjának számít a sokéves statisztikák alapján. Úgy néz ki, hogy még a bőséges téli csapadék sem óvja meg a meg a gleccsert, ezért itt is be kell takarni nyárra speciális fóliával, hogy lelassítsák az olvadás folyamatát.
Folyik a fóliacsíkok összeillesztése
Folyik a fóliacsíkok összeillesztése
Mérések szerint a kb. 2700 és 3000 méter közötti magasságban található gleccser 1993 óta tömegének kb. egyharmadát elvesztette. Az elmúlt 30 évben már kb. kétszáz kisebb-nagyobb jégmező olvadt el az Alpokban, és itt is vészesen felgyorsult az olvadás folyamata.

Környezetvédők megpróbálják a folyamatot legalább lelassítani, lehetőleg megállítani, most még túl távolinak tűnik, hogy esetleg megfordítani.
Már négy évvel ezelőtt is így dolgoztak
Az Alpok gleccsereit már évtizedek óta speciális fóliákkal takarják le a nyári időszakban. A fólia attól speciális, hogy nem engedi át a napsugarakat, a csapadékot, és szigetelésével hidegen tartja a jégmezőt.

Ezen a gleccseren először 2008-ban alkalmazták ezt a technikát, azóta minden nyáron lefedik a gleccsert, vagyis azt a részt, ami még megmaradt belőle. A módszer eredményesnek mondható. Az első nyáron még csak 30 ezer négyzetméteres felületet fedtek le, tavaly és idén már 100 ezer négyzetméteren óvják a "fehér aranyat".

A felület növelését egyrészt a siker is indokolja, hiszen a fólia alatt több hó megmarad őszre, mint a fedetlen területeken. Másrészt, annyira csökken a gleccser felülete, hogy érdemes minél többet letakarni. A síterep szerint az elmúlt 12 évben kb. 50 méternyi vastag jeget mentettek meg a fóliázással.
Webkamera képe mostanában
Webkamera képe mostanában
Ilyen hatalmas területet természetesen nem egyben takarnak le, hanem "kisebb", 70 x 5 méteres csíkokat illesztenek egymás mellé. Ezek a csíkok darabonként 400 euróba kerülnek. Ahogy a képen és a videóban is látható, fehér színükkel távolról nézve beolvadnak a látványba. A fóliákra még nagyobb homokzsákokat is tesznek, így a gyakori szél sem rendezi át őket.

A fólián kívül hóágyúkkal is hizlalják a havat, amint az lehetséges a hidegebb éjszakákon. 10 nagyteljesítményű, automatikus, távoli üzemeltetésű hóágyú tud besegíteni a természetnek.

Természetesen a síterep és a síelők is profitálnak a fóliázásból. Szeptemberben, amikor az első fagyok beköszöntenek, többhetes munkával nekiállnak elbontani a fóliát. A megmaradt hórétegnek köszönhetően már jóval korábban indulhat a síszezon, amely a lifttársaságnak sem hátrányos üzleti szempontból.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.