Menü ≡

Fóliával négy méter vastag havat mentettek meg a gleccseren

2020.09.14. | Szerző: Bata Attila
A napokban kezdték el felszedni a tavasszal lerakott hőszigetelő fóliát az olaszországi Presena-gleccser (Tonale) pályájáról. Az eredmény szemmel is látható, kb. 3-4 méter vastag hóréteget óvott meg a speciális takaró az időjárás viszontagságaitól.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Hónapokig védte a havat az olasz gleccseren a szezon után lerakott speciális fólia. A módszerről már korábban beszámoltunk, a részletek itt találhatók.

Fontos megjegyezni, hogy a hóréteg, illetve a gleccser letakarását 2008 óta alkalmazzák. Kezdetben 40 ezer, 2014 óta pedig már 100 ezer négyzetméteren fedik le a "tavalyi havat". A speciális fólia szigeteli az alatta lévő havat, nem engedi át a hóolvasztó napsugarakat vagy a hóréteg másik "ellenségét", az esőt.
A múlt héten nekiláttak ennek a hatalmas területű, több száz részből összerakott fólia felszedésének. Az látszik, hogy a fólia alatt kb. 3-4 méter vastag hóréteg megmaradt, ahol nem volt fólia, ott csak sziklák és kövek látszanak.

A sípálya lefedésének legnagyobb előnye, hogy komoly segítséget nyújt a szezon elején. A síterep szezonkezdet előtt készen kapott egy behavazott sípályát. Ilyen nagy területen, ilyen vastagságú hóréteg hóágyúzása komoly pénzbe és időbe kerülne szeptemberben.

Szokás szerint szeptember végén vagy október elején már vendégeket fogadhat a síterep, amely komoly üzleti előny abban az időszakban, amikor még kevés helyen lehet síelni az Alpokban.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »