Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elképesztő: 762 ezer méter szint túrasível! Eddig…

2024.09.08. Bata Attila

Az amerikai Noah Dines hihetetlen célt tűzött ki maga elé az idei évre. Sífelvonók használata nélkül szeretne 3 millió láb (914 ezer méter) szintkülönbséget megmászni és lesíelni. Szeptember elején már megdöntötte a korábbi világrekordot.
Természetesen angolszász mértékegységekben sokkal hangzatosabbak ezek a számok, de ha átváltjuk az általunk ismertekre, akkor is döbbenetesek. Az önerőből síelés vertikális éves világrekordját még Greg Hill állította fel 2010-ben, akkor 2 millió láb szintet (609 600 méter) gyalogolt és síelt. Hat évvel később 2,5 millió láb (762 000 méter) az új rekord, amely Aaron Rice nevéhez fűződik. Dines szintén félmillió lábbal (152 400 méter) emel a téten és a cél a 3 millió (914 400 méter) elérése. Elég jól halad, szeptember másodikán már megdöntötte a 2016-os világrekordot.
A rekordkísérlet lakhelye közelében (Vermont) kezdődött január elején. Itt is maradt az első hónapokban, ahol nagyon hatékonyan indította a síelését. Az előző rekorder jó barátja, gyakran kap tőle tanácsokat. Dines gyorsabban halad nála a hegyen, ezért a rövidebb, de meredekebb távokon gyűjtögeti a szinteket. Észak-Amerika után átruccant az Alpokba, ahol francia és osztrák hegyekben is folytatta az útját. Jelenleg Dél-Amerikában (El Colorado – Chile) síel, ahol a tervei szerint októberig marad, majd vissza az USA-ba, és végül is oda, ahol lesz elég hó.

Arányosan nagyon jól áll. A napi célja, átlagosan 10 ezer láb (3048 méter) (utazással együtt) eddig tartható. Az előző rekord megdöntésének időpontjában egy kicsit előbbre is tart. Utazását a közösségi oldalán képekkel dokumentálja, a Stravan pedig a napi adagokat lehet követni.
Noah Dines Innsbruck környékén
Noah Dines Innsbruck környékén
A költségeket nagyrészt maga teremti elő, saját zsebből és gyűjtésből. Néhány szponzor is akad, köztük a Fischer, amely a léceket és három pár bakancsot biztosított számára. Az első bakancsa 518 ezer méter szint után adta meg magát…
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.