Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Először rendeztek itthon olimpiai szabályokkal síalpinista versenyt

2024.02.21. MTI

A sportág történetében először rendeztek magyarországi terepen olimpiai szabályoknak megfelelő versenyt a milánói-cortinai téli olimpián bemutatkozó síalpinizmusban.
Kép: Síalpin Kupa és Bajnokság
Kép: Síalpin Kupa és Bajnokság
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának keddi beszámolója szerint múlt pénteken és szombaton a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség megbízásából és támogatásával, a Magyar Síalpin SE szervezésében az eplényi Síarénában rendezték az első, nemzetközi versenyszabályzatnak megfelelő magyar síalpin versenyt.
Kép: Síalpin Kupa és Bajnokság
Kép: Síalpin Kupa és Bajnokság
A síalpinizmus vagy más néven túrasízés a síelést és a hegymászást/alpinizmust ötvözi, melyben a sílécet nemcsak a lesikláshoz, de a mélyebb hóban történő felfelé haladáshoz is használják. Ahhoz, hogy a léc a felfelé gyalogolás közben ne csússzon meg, speciális tapadó kiegészítőt, az úgynevezett "fókát" használják. Eredetileg ténylegesen fókabőrt alkalmaztak, ma már azonban szintetikus anyagról van szó. A felfelé haladáshoz a léc talpán rögzítik, majd a lefelé siklásnál eltávolítják. Meredekebb szakaszokon a lécet lecsatolva és a hátizsákra rögzítve, gyalogosan másznak. Mindezeket a mozgásformákat a síalpin versenyzés különböző versenyszámai is tükrözik.

A sportág fontos mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy a következő, 2026-os milánói-cortinai téli olimpiával kezdődően a téli olimpiai játékok programjának részévé tették a síalpinizmus három számát: a férfi és női sprintversenyt, valamint a vegyes váltót.

A magyarországi viadalt szervező Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség honlapja alapján férfi sprintben Tóth Zoltán, a nőiben Hende Borbála lett a bajnok Eplényben.

A szakágban a 2020-as lausanne-i ifjúsági olimpián és a 2023-as olaszországi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon már rendeztek versenyeket.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Szépalma Hotel csillagcsillagcsillag
Az Esterházy család egykori ménesbirtokán kialakított, különleges szálloda a Magas-Bakony erdőségeiben található, távol a világ zajától, az eplényi Síarénától kb. 15 km-re. Szolgáltatásai: szauna, gőzkabin, sószoba stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Szarvaskút csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Szarvaskút az eplényi Síarénához legközelebb eső (10 km) wellness szolgáltatásokat kínáló szálloda. Szolgáltatásai: úszómedence, szaunák, gőzkabin, jacuzzi, fitneszterem, gyermekmedence, stb... SZÉP kártya elfogadóhely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.