Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Először rendeztek itthon olimpiai szabályokkal síalpinista versenyt

2024.02.21. MTI

A sportág történetében először rendeztek magyarországi terepen olimpiai szabályoknak megfelelő versenyt a milánói-cortinai téli olimpián bemutatkozó síalpinizmusban.
Kép: Síalpin Kupa és Bajnokság
Kép: Síalpin Kupa és Bajnokság
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának keddi beszámolója szerint múlt pénteken és szombaton a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség megbízásából és támogatásával, a Magyar Síalpin SE szervezésében az eplényi Síarénában rendezték az első, nemzetközi versenyszabályzatnak megfelelő magyar síalpin versenyt.
Kép: Síalpin Kupa és Bajnokság
Kép: Síalpin Kupa és Bajnokság
A síalpinizmus vagy más néven túrasízés a síelést és a hegymászást/alpinizmust ötvözi, melyben a sílécet nemcsak a lesikláshoz, de a mélyebb hóban történő felfelé haladáshoz is használják. Ahhoz, hogy a léc a felfelé gyalogolás közben ne csússzon meg, speciális tapadó kiegészítőt, az úgynevezett "fókát" használják. Eredetileg ténylegesen fókabőrt alkalmaztak, ma már azonban szintetikus anyagról van szó. A felfelé haladáshoz a léc talpán rögzítik, majd a lefelé siklásnál eltávolítják. Meredekebb szakaszokon a lécet lecsatolva és a hátizsákra rögzítve, gyalogosan másznak. Mindezeket a mozgásformákat a síalpin versenyzés különböző versenyszámai is tükrözik.

A sportág fontos mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy a következő, 2026-os milánói-cortinai téli olimpiával kezdődően a téli olimpiai játékok programjának részévé tették a síalpinizmus három számát: a férfi és női sprintversenyt, valamint a vegyes váltót.

A magyarországi viadalt szervező Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség honlapja alapján férfi sprintben Tóth Zoltán, a nőiben Hende Borbála lett a bajnok Eplényben.

A szakágban a 2020-as lausanne-i ifjúsági olimpián és a 2023-as olaszországi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon már rendeztek versenyeket.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Szépalma Hotel csillagcsillagcsillag
Az Esterházy család egykori ménesbirtokán kialakított, különleges szálloda a Magas-Bakony erdőségeiben található, távol a világ zajától, az eplényi Síarénától kb. 15 km-re. Szolgáltatásai: szauna, gőzkabin, sószoba stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Szarvaskút csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Szarvaskút az eplényi Síarénához legközelebb eső (10 km) wellness szolgáltatásokat kínáló szálloda. Szolgáltatásai: úszómedence, szaunák, gőzkabin, jacuzzi, fitneszterem, gyermekmedence, stb... SZÉP kártya elfogadóhely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.