Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Enyhe időjárás: újabb versenyek maradnak el

2014.01.14. Bata Attila

Újabb VK síversenyt volt kénytelen törölni a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS). Ezúttal a január 25-26-i hétvégére tervezett garmisch-partenkircheni női versenyek megrendezésére nincs esély. A szokatlanul enyhe januárban ez már a harmadik helyszín, ahol le kellett mondani a rendezést.
Volt már olyan évad, amikor felborult a versenynaptár, és úgy tűnik az idei január versenyeit is az időjárás befolyásolja. Először a január elejei müncheni városi verseny maradt el, ami annyira azért nem nagy meglepetés, hiszen rövid időszakon belül többször maradt el, mint ahányszor megrendezték.

A horvátországi Zágráb melletti hegyen tíz év óta először maradt el verseny idén januárban. Itt mindig az utolsó pillanatban lehetett megmenteni a versenyeket, de az idén még a szokásosnál is reménytelenebbek voltak a hóviszonyok. Innen Bormióba tették át a verseny pótlását. Ott sem voltak ideálisak a hóviszonyok, de legalább meg lehetett rendezni a versenyeket.

Csak a példa kedvéért, hogy milyen nehéz egy ilyen pótversenyt rendezni a szezonban. Az első napi női versenyt nem lehetett elhalasztani Bormióban, mert aznap estére már a férfi csapatoknak volt lefoglalva a síterep maradék szálláskapacitása.

Ősszel így nézett ki a pálya (Kép: Hotel Trifthof Garni / Facebook)
Ősszel így nézett ki a pálya (Kép: Hotel Trifthof Garni / Facebook)
A január végi garmisch-partenkircheni női versenyeket is egy helyszínen szeretné pótolni a FIS, amely nem lesz egyszerű. Egyrészt olyan „szabad” síterepet kell találni, ahol van elég hó a rendezéshez. Másrészt a gyors számok rendezéséhez csak olyan síterepek jöhetnek szóba, ahol elég nagy szintkülönbségű pályákat lehet kiépíteni. A már említett szálláskapacitás mellett az utazás is fontos tényező. Olyan síterep jöhet szóba, amely nincs túl messze az előző (az olasz Cortina) és a következő verseny helyszínétől (a szlovén Maribor).

Amikor a garmisch-partenkircheni hétvégén női versenyeket rendeztek volna, akkor a férfiak egyik csúcsversenyét, a kitzbüheli versenyt tartják. Valószínűleg itt sem rózsás a helyzet, de Kitzbühel mindent meg fog próbálni, hogy a szezon legfontosabb osztrák lesikló versenyét meg tudják rendezni.

KOMMENTEK
Pulmy | 2014.01.14. 10:24
Vajon Mariborban ,hogy oldják meg? Sanszos,hogy az is elmarad?

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.