Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Eplény és Visegrád is bezár az enyhe időjárás miatt

2021.12.31. Bata Attila

Sajnos az év utolsó napjára túlságosan is enyhére fordult az időjárás hazánkban, ez az üzemelő síterepeinknek is gondot okoz. Visegrád mától, Eplény pedig január 1-től zár be ideiglenesen, amíg kedvezőbb fordulat áll be az időjárásban.
Eplény ma még nyitva (Kép: webkamera - idokep.hu)
Eplény ma még nyitva (Kép: webkamera - idokep.hu)
Veszprém és Budapest környékén 14-15 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála a mai napon, ez pedig egyáltalán nem kedvez a közeli sípályáknak. Mindkét síterep közösségi oldalain tudatta, hogy átmenetileg szünetel a síelés, Visegrádon mától, Eplényben pedig holnaptól.
Mai helyzet Eplény és Visegrád közelében (Kép: idokep.hu)
Mai helyzet Eplény és Visegrád közelében (Kép: idokep.hu)
Az időjárás előrejelzés nem bíztató a következő napokra. Az új év elején is marad az átlaghoz képest enyhe időjárás. Havazás nem várható, éjszakai mínuszokra is sokat kell várni. Az újabb hóágyúzással együtt, optimális esetben, körülbelül egyhetes kényszerszünet várható a jelenlegi időjárás jóslatok alapján. Eplényből kapott információink alapján január 6-ra tervezik a hóágyúzás újrakezdését.

Sípark

Hazánkban a mátraszentistváni síterep továbbra is üzemel, ők az alábbi közleményt jelentették meg:

Negyvenezer köbméter hótartalékkal készültünk az enyhébb időszakok átvészelésére, az átlag hóvastagság bőven fél méternél felett van a sípályákon. A szubmontán övben, 700-800 méteres tengerszint feletti magasságon a hőmérséklet meg sem közelíti majd a síkságon tapasztalt tavaszias csúcsértékeket! Azonban kérünk Benneteket, a maszkot se felejtsétek majd otthon és már a felvonók előtti beszállási zónában is használjátok azt.

Nyitvatartás:

December 31. Péntek 9:30-16:30
Január 01. Szombat 11:00-18:00
Január 02. Vasárnap 9:30-16:30
KOMMENTEK
Kovix | 2021.12.31. 14:21
Sziasztok!

Sajnálatos, hogy egy síterep van/lesz (Mátraszentistván) nyitva Magyarországon Január elején egy kis meleg miatt.
Pedig ha a fejlesztési pénzek/engedélyek olyan ütemben érkeztek volna Kékesre, Galyatetőre, Bánkútra vagy Salgótarján környékére, mint Eplénybe vagy Visegrádra akkor biztosan nem így lenne. Azt gondolom, hogy Bánkúton vagy Salgótarján környékén még most is több a természetes hó, mint a bezárni kényszerülő helyeken a technikai mű hó.
Persze ez mit sem számít.
Sajnos.
Ettől még kívánom, hogy legyen mielőbb hideg és mindenki újra tudjon nyitni!
banhidit | 2021.12.31. 16:03
Visegrád azért túl sok fejlesztést nem kapott, de Bánkút valóban sokkal többet érdemelne. Salgótarján környékét nem ismerem. Azért ez a kis meleg kelet Ausztriának sem tesz jót.
Kis Kovi | 2021.12.31. 16:05
Szia!

Én is gondolkodtam abban, amit mondasz, mert pont az elmaradottabb térségekben (pld-ul: Nógrád) lehetne efféle gazdasági élénkítés, a folyamatos hideg rekordokat hozó Zabar környékén szerintem is simán lehetne Eplény jellegű rendszert (téli/nyári üzemmel) létrehozni és valószínűleg gazdaságosabban működtetni - egyéb turisztikai beruházásokkal "megtuningolva" -, mind a természeti adottságokra, mind a nem túl messzi főváros és agglomerációjából érkező fizetőképes keresletre tekintettel.
szabe | 2022.01.01. 12:00
B.U.É.K.

Bánkút ügyében vagy 15 éve elkezdődött itt a fórumon egy beszélgetés, amiből kiderült számomra, hogy:
1. Mivel a Bükki Nemzeti Park területén fekszik, így egy bokrot sem lehet kivágni (tereprendezés ugrott)
2. Mivel a Bükki Karszt víz rendszer tetején helyezkedik el, így hó ágyúzni sem szabad, nehogy beszennyezzék a karszt forrásokat.
3. Maga a síklub szerintem jól elvan ezzel a helyzettel és nem nagyon törekednek lobbizni a fejlődés érdekében.

Véleményem szerint az 1. pontban nemzeti érdekre hivatkozva (sport, turisztika, egészségmegőrzés, stb..) simán kivonhatnák a területet a nemzeti park alól és lehetne csúszni Bánkúttól Ómassáig a szárazvölgyön + felvonó Ómassától Bánkútig + infrastruktúra, parkolók stb...
A 2.-es pont szerintem egy hazugság, nemigen szennyezné be a mesterséges hó jobban a karszt forrásokat, mint például egy garadna patakból átemelt vízzel üzemelő hóágyú rendszer.

A 15 év alatt az égvilágon semmi nem történt, így a 3-as pontnak is helyt adok!

Hozzáteszem: SAJNOS!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Fogadó a táncoló kecskékhez
Összesen 12 darab kétágyas szobával várja vendégeit a fogadó, Galyatetőn, a mátraszentistváni Síparktól 3 km-re. Ellátás: félpanzió, vagy a'la carte a ház éttermében és kávéházában. Wellness: szauna és jacuzzi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.