Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ezekben az országokban rendezhetik a következő téli olimpiákat

2023.12.11. Bata Attila

Úgy néz ki, túl sokat nem kell izgulni, hogy hol rendezik a következő téli olimpiákat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) olyan döntést hozott november végén, amely kijelöli az utat a tárgyalásokra a következő két (de lehet mondani három) téli olimpia helyszínéről.
Kép: FranceOlympique
Kép: FranceOlympique
Változnak az idők az olimpiák rendezésének tekintetében is. Egyre nehezebb rendezőket találni, ezért a korábbi hosszú pályázati időszak utáni ünnepélyes eredményhirdetés helyett a NOB is változtatott. Most már a kevésbé részletekbe menő pályázatokon azt az országot (várost) választják ki, amellyel megkezdik a tárgyalásokat a rendezésről, és ha megegyezésre jutnak a további részletekben, akkor ünnepélyesen bejelentik a rendezőt, amely így már senkinek sem lesz meglepetés.

Az új rendszer egyik feltétlen előnye, hogy kiszámíthatóbb, így jó előre lehet tervezni. A téli olimpiáknál pedig ez még fontosabb, hiszen a NOB felmérése szerint is kb. 15 ország van a világon, amely alkalmas lehet egy téli olimpia megrendezésére.

November végén kiderült, mely országokkal (városokkal) köt szerződést a NOB a játékok előkészítésére. A 2030-as játékokra igazából három ország pályázott „komolyan”: Franciaország, Svédország és Svájc. Az amerikaiak kapásból a 2034-est célozták meg. Japánok visszavonták pályázatukat, egyéb országok, amelyek nyilvánosan is a rendezést fontolgatták pedig be sem adták a jelentkezésüket.

A NOB pedig 2030-ra a franciákat és 2034-re az amerikaiakat (Salt Lake City) választotta. Ez még nem azt jelenti, hogy ők a 100%-os befutók, de velük kezdik meg a tárgyalásokat és nagy meglepetés lenne, ha ezek nem vezetnének eredményre. A 2038-as rendezés sem bízzák a vakszerencsére, erre a játékokra Svájc „megkülönböztetett figyelemben” részesül a tárgyalások folyamán. Hivatalosan tehát még semmi nem történt, de nem érdemes a három ország rendezése ellen fogadni a tippirodáknál.
A 2030-as francia rendezés tervezett helyszíneit a fenti ábra mutatja. A létesítmények 95%-a már most használható. A nyitó- és záró ünnepségeket, valamint a fedett jégpályás versenyek Nizzában rendezik. A távolságok nagyok is lehetnek, akár 500 kilométer. Az alpesi síelésnek Meribel-Courchevel és Val d’Isere (szlalom), az északi sísportoknak La Clusaz ad otthont.

A téli rendezésre hadra fogható országok hiányát a franciák példája is mutatják, hiszen már negyedszer kerül rájuk a sor, hogy téli olimpiát rendezhetnek. 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble és utoljára 2002-ben Albertville fogadta a világ legjobb sportolóit. A tárgyalások jövő nyárig tartanak, akkor jelentik be Párizsban a 2030-as olimpiai színhelyét. Bár a bejelentés és a rendezés ideje között ilyen rövid időt (kb. 5 és fél év) még nem hagytak az utóbbi évtizedekben, de az intenzív időközi tárgyalások miatt a francia szervezők már nem a nulláról indulnak.

Salt Lake City eleve a 2034-es olimpiáért indult, hiszen 2028-ban Los Angelesben nyári olimpiát rendeznek és a figyelem, valamint a szponzorok szempontjából egy újabb amerikai olimpia majd két éven belül túl közel esne egymáshoz.

A pályázatok legnagyobb vesztesének Svédország bizonyult, amely már 2026-os szavazásánál is alulmaradt az olaszokkal szemben és most újra lemarad. Ha azt nézzük, a világ többi országa is lemarad arról, hogy 2042-nél előbb téli olimpiát rendezzen, de ez már a félig teli/üres pohár esete, hiszen azt is nézhetjük, hogy a következő három játékok rendezése valószínűleg biztosított.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.