Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fokozatosan enyhítenek a szabályokon Ausztriában

2022.01.29. Bata Attila

Szombat délben újabb intézkedéseket jelentettek be Ausztriában. Ezek fokozatosan lépnek életbe februárban. Fontos, hogy a változások csak a helyi járványügyi szabályokat érintik, a határátlépésnél nem változik semmi.
Schladming a héten (Kép: sielok.hu)
Schladming a héten (Kép: sielok.hu)
Nézzük időrendben, mikor mi változik:

Február 5-től

A vendéglátóhelyek eddig este 10-kor zártak Ausztriában, ezt a zárórát tolják ki 2 órával. Ezután már éjfélig lehet ülni a vendéglőkben pl. síelés után.

Február 12-től

Jelenlegi 2G-szabályt feloldják a kiskereskedelemben. Eddig csak oltottak, illetve betegségből felépültek vásárolhattak nem alapvető cikkeket árusító boltokban. Ettől az időponttól nem kérnek igazolásokat a boltokban.

Február 19-től

Egy héttel később ugyanezt a 2G-szabályt a turizmus és a vendéglátás területén is feloldják és visszatérnek a 3G-rendszerhez. Szállásokat és vendéglőket már nemcsak az oltottak és a betegségből felépültek veheti igénybe, hanem az oltatlanok is negatív teszttel. A negatív PCR-teszt érvényessége 48 óráig tart.

Értelmezésünk szerint a síelés is a turizmus kategóriájába esik. Eddig itt is 2G-szabálynak megfelelve lehetett bérletet venni. A rendelet pontos szövege még nem ismert, hamarosan megerősítést nyerhet, hogy a síterepekre is vonatkozik a változás.

Fontos, hogy ezek a rendelkezések azokra vonatkoztak, akik már bejutottak Ausztriába. A határátlépésnél nem változik semmi. A szabály szerint, negatív teszt nélkül továbbra is csak a 12 éven aluliak és a három WHO által elfogadott oltással rendelkezők léphetnek be. Azt persze sokan megtapasztalhatták, hogy ez nem mindig érvényesül a gyakorlatban.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy február 1-től a Grüner Pass érvényessége hat hónapra csökken azoknak, akik csak két oltással rendelkeznek. A tájékoztatón bejelentették, hogy ez nem változik és nem vezetnek be átmeneti időszakot. A rövidítéssel az osztrák kormány célja a harmadik oltás népszerűsítése. Ezért a harmadik oltás után továbbra is 9 hónapig marad érvényes az igazolás. Tehát a 3/3-as sorszámú oltások továbbra is 270 napig érvényesek.

Az enyhítések egyik legfőbb indoka, hogy az Omikron-variáns a vártnak megfelelően sokkal fertőzőbb a korábbi változatoknál, de enyhébb tüneteket okoz, így nem terheli az ország egészségügyét.

Összehasonlításként, amikor novemberben bevezették a lezárásokat kb. 160 ezer fertőzöttet tartottak nyilván, a mai napon (01.29) ez a szám 354 ezer körül alakult. Ezzel szemben a kórházban ápolt betegek száma a novemberi kb. 3000-ről 1400-ra csökkent. Különösen az intenzív osztályon ápolt betegek száma alakul kedvezően, az elmúlt hetekben, az Omikron-hullám közepén, még csökkentek is a számok.

A számok és nyomában az enyhítések tudatában biztatóan alakulnak dolgok a síszezon hátralévő részében. Több tartomány vezetője akár hamarabb is bevezetné a fenti intézkedéseket. Egyedül Bécsben nem értenek egyet a bejelentett tervvel, itt lehet, hogy saját hatáskörben elmarad az enyhítés.
KOMMENTEK
attilakovi | 2022.01.30. 08:16
Sziasztok,

Ha ez varhato akkor a derek osztrak polgarok jovobe latnak. Sem a boltokban sem a huttekben nem neznek az egatta vilagon semmit. Sot a hutteben mi voltunk az egyetlen vendegek akik maszkban mentek be. ( a felszolgalokon volt) Egyedul a felvonok kornyeken szigoruak, ( berletet csak qr olvasas utan kapsz, szigoru tekintet kisereteben) ott viszont teljesen indokolatlanul. Nyitott 6-os ulolift rekedt hangu angol turista egyedul akart felmenni a liften mask nelkul ( szel 30-al fuj, korulotte senki) es leallitotta a liftet a helyi sheriff es kiabal vele, szerencsetlen srac magyarazza, h utkozben elszakadt es fent van a taskaban masik. Helyileg egyebkent Kitzbuhel. Ati
Pz84 | 2022.01.30. 10:04
Hasonló szitu nekem is volt, amikor flachauban 2-en a feleségemmel akartunk beszállni a beülős liftbe, de a kezelő nem nyitotta meg a kaput, mert nem volt rajtam maszk. Hiába magyaráztam neki h csak ketten vagyunk és ő a feleségem. Felraktam a maszkot, helyeselt, és nyitotta a kaput. Ez az, amikor csak a szabály létezik, semmi más...
zee36 | 2022.01.30. 10:44
Sziasztok!

A maszk figyelese szerintem siterep fuggo, Schladmingban nagyon neztek, Stuhlecken nem erdekelt senkit a felvonokon.

Oltas QR kod ellenorzese pedig hutte / etterem kerdese, valahol nagyon odafigyelnek, valahol, pedig szo nelkul kiszolgalnak. Mindket szelsoseggel lehet talalkozni, volt olyan hutte Stuhlecken pl, ahol csak annyi embert engedtek be, ahany szabad ulohely volt, miutan GreenCheck app-pal ellenoriztek a QR kodokat.

Szallason eddig meg sehol sem kertek az igazolast.

Sopronban ugy tunik most mar folyamatosan 4-5 hataror ellenorzi a 3 oltast, December vegen szo nelkul atengedtek.
kartecsni | 2022.01.30. 11:22
Klippitzen senkit nem érdekelt semmi. /kassa,hütte,felvonó/
Forgi | 2022.01.30. 11:27
Az országba való beutazásról szóló rendelet február 28-án automatikusan hatályát veszti ha nem hosszabbítják meg, szóval én itt látok esélyt az enyhítésére. Én a 3G szabály visszavezetésére számítok a határokon is.

Máskülönben meg január elején voltunk Söldenben, a határon (Pozsony-Berg) csak a sofőr GreenPassát ellenőrizték a többi utasra rá se nézett. A szálláson semmit nem ellenőriztek, csak a szokásos személyi/útlevél. A skipass vásárlásához szükség volt az EUs QR kódos GreenPassra, de mivel nem hasonlították össze a személyi igazolvánnyal, ezért bármilyen különböző GreenPasst mutathattam volna az eladónak.
Sajnos itt is úgy volt ahogy már írták, hogy a felvonókon kell az FFP2-es maszk és reálisan ellenőrizték is, nem egyszer előfordult, hogy rákiabáltak az emberekre illetve megállították addig a lifteket. De viszont ha nem volt nálad, akkor mindig be volt nekik készítve egy csomag amiből adtak (ingyen) 😃
A hüttékben változó, minket talán 1x vagy 2x ellenőriztek a 10ből. Egyszer a faluban egy esti szórakozóhelyen viszont, nemcsak a GreenPasst kérték hanem a személyit is hozzá. De mondom a hüttékben ritkán ellenőrzik.
bitera | 2022.01.30. 11:48
Tegnap reggel Unterbergen a bevezetö uton a csoka egyesevel nezte vegig az összes autot mielött behajtottak volna a parkoloba. MIvel palyasizök es siturazok vegyesen voltak, gondoltam csak a turazok miatt allitja meg a sort, mert nekik külön parkolasi dij van (a palyasizöknek a liftberlet araban benne foglaltatik a parkolas). Miutan leperkaltam a siturazos parkolasi ajroimat, jött a felszolitas a GP bemutatasara, mivelhogy ez egy Skigebiet, ugyebar...
Teljesen területfüggö es egyenfüggö, hogy ki, hol, mit es hogyan nez, de teny, hogy lassan viszaternek az enyhebb eljarasrendhez
Varghasz | 2022.01.30. 12:33
"Arról már korábban beszámoltunk, hogy február 1-től a Grüner Pass érvényessége hat hónapra csökken azoknak, akik csak két oltással rendelkeznek."
Ezek szerint két oltással is be lehet utazni teszt nélkül, ha 6 hónapnál nem régebbi who által elfogadott az oltás?
Varghasz | 2022.01.30. 12:52
"Felhívjuk az Ausztriába utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a karanténmentes beutazás csak azok számára lehetséges, akik rendelkeznek:

három oltásról szóló oltási igazolással (a harmadik oltástól számított 270 napig), vagy
két oltásról szóló oltási igazolással (a második oltástól számított 270 napig) ÉS 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel"
Én úgy értelmezem, hogy kettő oltás önmagában nem elég akkor sem, ha 6 hónapnál frissebb, kell teszt.
Forgi | 2022.01.30. 13:24
Persze van egy kivétel amiről sehol nem írnak, csak a rendeletben és az osztrák minisztérium oldalán csak megemlítik, hogy

Aki 90 napon belül felgyógyult a betegségéből, annak nem kell se PCR se oltás. A betegséget viszont csak pozitív PCRrel lehet igazolni.

§ 9 (3)
https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeF...assung.wxe?Abfrage=Bundes...
czepi | 2022.01.30. 14:58
Most estünk át a betegségen a konzulátus oldalán található orvosi igazolást letöltöttük a háziorvossal aláirattuk és pecsételtettük. Ha ehhez csináltatunk egy negatív PCR tesztet akkor szerintem be is léphetünk és igénybe is vehetünk szolgáltatatásokat függetlenül attól hogy a Green Pass nálunk nem játszik. Jól gondolom? Szerintem igen.
beetle71 | 2022.01.30. 22:22
Most értünk ismét haza. Sopron kilépésnél a felnőtteknek most is ellenőrizték a GreenPasst (kinyomtatott EU QR kódos papír is jó), a gyerekekkel nem foglalkoznak 12 év felett sem. A sípályán (Kreischberg, Turracher Höhe, Obertauern) mindenhol kérik a Covid igazolást + személyit mindenkinek. GreenPass-ban elég a határon a 3/3 jelű nyugati oltás, tökmindegy nekik az első kettő. Sípályán is nyilván elég ez. 12-15 év között kell a Holiday Ninja Pass, pontosabban nem is maga a Ninja Pass kell, hanem a vonatkozó teszteredmény, melynek érvényességét is nézik. Az antigén teszt 48 óráig jó, a PCR 72 óráig. A soproni határon átlépve a siegendorfi Eurosparral szemben van ingyenes Covid teszt (turistáknak is ingyenes), ott érdemes kérni a 12-15 évesnek egyszerre egy antigén és egy PCR tesztet. Az antigén eredménye 15 percen belül megjön online (SMS link), a PCR nekünk 32 óra volt. Murauban a sörgyár bejáratánál van ugyanilyen tesztállomás. Kérhető öblögetéses PCR teszt, ami nem fájdalmas, de az antigénhez is csak éppen benyúltak az orrba.
mrcz | 2022.02.01. 19:52
@czepi

Beszéltünk a nagykövetségen egy értelmes emberrel (manapság ritka, főleg COVID kapcsán), aki megerősítette az általad írtakat - kiegészítve azzal, hogy (mivel a felgyógyulása követő 90 napon belül a PCR álpozitív lehet), negatív teszt sem kell, mert a legerősebb az orvos által aláírt igazolás. És ezt írásban is visszaigazolja (kérésünkre, jogszabályi hivatkozással, elkerülendő az energialeszívó szájkaratét).

A másik értelmes ember a szálláshelyünk tulajdonosa, aki értette és tudta is (ritka konstelláció), hogy miről beszélünk. Viszont azt is hozzátette, hogy ettől még a síbérletpénztárban ülőt nagy valószínűséggel továbbra is csak a GP fogja érdekelni, hiába van érvényes jogszabály az általunk is beszerzésre kerülő igazolás elfogadására vonatkozóan.

Mi halmozottan hátrányos helyzetben vagyunk - 2 keleti, régi oltás, hivatalosan nincs nyoma az átesettségünknek (az OMSZ elfelejtette közölni decemberben, hogy a rendszer és az ő “túlterheltségükre” hivatkozva csak gyorsteszt elvégzése sehová sem kerül rögzítésre), de 90 napon belül álpozitív lehet a PCR.
freszter | 2022.02.12. 13:13
Szálláson kérnek PCR tesztet? beetle71 nagyon köszönöm az információkat! Mi a panziótól nem kapunk választ, hogy tesztet kérnek-e. 2Sputnik+Pfizer-ről van igazolásunk, gyerekek 12 év alattiak. A sípálya pár órán belül válaszolt az e-mailre, nem kérnek tesztet. (Gyógyult státuszról mi sem kaptunk igazolást, pedig kétszer volt szerencsénk, oltás előtt és után is.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.