Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fekete nap: nyolc halálos lavinabaleset Ausztriában

2022.02.06. Bata Attila

Pénteken nyolc, szombaton pedig még egy halálos lavinabaleset történt Ausztriában, természetesen sípályákon kívül. A hét elejei nagy havazás és a szeles időjárás miatt számos lavinaveszélyes hely alakult ki az osztrák hegyekben.
Pénteken öt sítúrázó vesztette életét a tiroli-svájci határon. Egy osztrák vezető vitt magával egy ötfős svéd csoportot Spiss település közelében. Kb. 2600 méteres magasságban egy 350-400 méter széles hófal indult meg a csoport felett. Az osztrák vezető és négy svéd sítúrázó életét vesztette, az ötödik svédet kórházba szállították.

Szintén Tirolban egy 61 és 60 éves sítúrázó indult Wildschönauból a Breitegg-csúcsra. Délután elérték az 1868 méteres csúcsot, ahonnan telefonon bejelentkeztek, majd haza indultak, de estig nem értek haza. A hozzátartozók értesítették a rendőrséget. Holttestüket másnap találták meg, lavina sodorta el őket.

Szintén pénteken egy 43 éves síelő vesztette életét Vorarlbergben. Egy négyfős csapatban síelt pályán kívül. Egy kb. 40 fokos lejtőn síeltek le egyenként. A második síelőnél indult meg a lavina, amely kb. 2 méter vastagon temetette be a síelőt. A másik három síelő megkezdte a társuk kiásását az időközben a helyszínre érkezett hegyimentőkkel együtt, de már nem sikerült megmenti társukat.
Breitegg-csúcs alatt
Breitegg-csúcs alatt
Szombaton két salzburgi sítúrázót sodort el a lavina Tirolban. A páros a 2468 méter magas Steintalhörndl-re tartott, és a csúcs alatt kb. 150 méterrel egy hatalmas lavinát, kb. 400 méter széles és 900 méter hosszút, indítottak el. Egy szemtanú segített a hegyimentőknek a 61 éves áldozat megtalálásában, akinek az életét már nem tudták megmenteni. Társa túlélte, kórházba szállították.

Ezen kívül csak Tirolban közel 50 lavinaeset történt az elmúlt 48 órában, számos sikeres mentésről érkezett beszámoló. A hegyimentők felhívták a figyelmet, hogy az ötfokozatú skálán hármas, illetve négyes figyelmeztetés van érvényben, a balesetek nagy része hármas fokozatnál történt.

A hét elejei havazás erős széllel is járt, így nagy magasságban, sok helyen nagyobb mennyiségű hó halmozódott föl. Az árnyékos és szeles helyeken fokozottabb a veszély a hóréteg instabil összetétele miatt.
KOMMENTEK
bitera | 2022.02.06. 10:55
Nehany kiegeszitö gondolat a balesetekhez (a lavina- es hoprofil-analizist erdemes elolvasni a tiroli lavinaszolgalat blogjan):
- mindharom balesetnel a het elejen összegyült nagy menyisegü horeteg alatt talalhato, a csapadekperiodust megelözöen kialakult, reszben extrem serülekeny gyengeretegek okoztak a lavinakioldasokat
- a Breiteggspitze es a szombati Gammerspitze alatti balesetek biztosan elkerülhetök lettek volna, ha a lesizes nem a 3-as fokozatnal egyertelmüen kritikusnak szamito 40-45°-os lejtökön törtenik
- különösen a Breiteggspitze alatti baleset tünik ertelmetlenek, hiszen a felmenti (es elvezetes lesizest nyujto!) utvonalon valo visszasizes a penteki szituacioban is lavinabiztosnak volt mondhato. Itt nem kizart (mar az aldozatok eletkora miatt sem), hogy helyi turazokrol volt szo, akik a baleset helyszineül szolgalo lejtöt mar sokszor megsiztek es most is biztosra vettek, hogy biztonsagos lesz („a lavina nem tudja, hogy szakertö vagy“)
- a szombati balesetnel ritkas, de meredek erdöben törtent a felmentel es a lavina messzebb, felettük oldott ki, ami 3-as fokozatnal lehetseges (“a fak nem (feltetlenül) vedenek meg a lavinainditastol”)
- az 5 aldozatot követelö penteki balesetnel egy reszben szerencsetlen es komplex szituacio allt fent a kiterjedt es extrem gyenge reteg miatt, amin a hotablak lecsusztak. A terep meredeksege, lapos reszekkel megszakitva, 30-35°-os volt, ami a 3-as fokozatnal mar hateresetnek szamit. A helyi vezetö valoszinüleg a tapasztalatara hagyatkozva gondolhatta az adott körülmenyek között biztonsagosnak a hegyoldalt. A lesizes amugy szabalyszerüen es defenziven, nagy tavolsagtartassal es a lapos (<10°) terepen valo bevarassal törtent. Az analizis alapjan a merdekeseg függvenyeben kialakult különbözö instabililitasu gyengeretegek elterö, de kiterjedt meglete es a nagy mennyisegü friss ho okozta a nagymeretü lavinak leomlasat
- az összes, beleertve az elmult napokban törtent nem halalos, lavinabalesetröl elmondhato a klasszikus szituacio: nagy havazas utani kepeslap idö, ami kicsabitja a sportolokat a terepre es közben hajlamosak a veszelyt ignoralni
- a lavinajelentesekben es a mediakban folyamatosan toltak az informaciokat es figyelmeztettek az embereket a defenziv magatartasra
- ismerve azonban a korabbi ev(tizedek) tapasztalatait a hegymentöszolgaltok megerösitett szolgalattal keszültek az elmult napokban (sajnos nem hiaba...)
TZoli | 2022.02.07. 13:25
A Breiteggspitze alatti baleset analízisét nem értem. Azt írod az útvonalról, hogy a pénteki szituacioban is lavinabiztosnak volt mondható. Akkor még sem volt az? Vagy nem errefelé mentek haza?
bouquetk | 2022.02.07. 14:03
Jó kis elemzés, köszönjük. Az, hogy miért 3-as fokozatnál van a legtöbb baleset, az szerintem ezért is van, mert ez az a szint aminél még sokan mozognak, és jó a hó is. Ugye 1-es akkor van, ha nincs hó. A 2-es a régi stabil hó, már megnyugodott, esetleg felül megfagyott stb., nem egy nagy élmény lefele. A 4-es és főleg az 5-ös már annyira durva, hogy olyankor épeszű nem igazán megy sehova, legfeljebb sűrű erdőbe, de a 3-as az pont jó. És ugye pont azt a meredekséget jó csúszni, ami már megindulhat.
TZoli sajnos tudtak egy még jobb utat, nem arra mentek le, mint amerre fel.
bitera | 2022.02.07. 18:58
@TZoli: igen, nem a biztosnagos felmenteli utvonalon csusztak le E-ENy-i iranyba, hanem a csucstol elöször del fele kanyarodva, majd egy meredek nyugati lejtön

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.