Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Folytatódik a novemberi elejei havazás az Alpokban

2019.11.05. Bata Attila

Szombat óta november elejéhez képest tekintélyes mennyiségű hó hullott a Nyugati-Alpok magasabb részein, mától a havazás már jobban átterjed keletre, vagyis Ausztriára is.
Rudolfshütte, 2315 m, webkamera tegnap. Reggelre 16 cm hó hullott
Rudolfshütte, 2315 m, webkamera tegnap. Reggelre 16 cm hó hullott
Franciaországtól Ausztrián át Szlovéniáig friss havat kaptak a magashegyek. A lehullott mennyiség nagysága nyugatról kelet felé csökken. A svájci-francia határ környékén közel egy méter már a hóréteg vastagsága, igaz ebbe a korábban megmaradt havat is bele kell számolni. Francia és svájci mérőállomások 3000 méteres magasságban 70-80 cm friss havat regisztráltak, míg a másik végletben a szlovéniai Júliai-Alpokban is hullott néhány centiméter.

Ezúttal a déli oldal részesült a nagyobb havazásból. Itt a magyarok által is kedvelt dél-francia síterepektől egészen Nassfeldig húzódott a havazás. Az olasz hegyek eléggé havasak november elején. 60 cm friss hó hullott a Presena-gleccseren (Tonale), amely pont jókor jött, hogy hétvégén ki tudnak nyitni. Solda (Sulden) ugyan nem gleccser, de kedvező magassága és a mostani havazás lehetővé teszi itt is a hétvégi szezonkezdetet.

Svájcban is jól jött a havazás. Múlt héten több síterep sem tudott kinyitni (Verbier és Andermatt), ennek ezen a hétvégén már nem lesz akadálya, és hozzájuk csatlakozik még Davos-Kloster is.

Ausztriában a magasabb régiókban havazott. Tegnap reggelre a Kaprun melletti Rudolfshütte 16 cm friss havat kapott. A tiroli gleccserekre is 10-20 cm friss hó érkezett.

Kedden az egész Alpokban folytatódik a havazás, Ausztriában már az alacsonyabban fekvő régiókban is. Hidegebb időszakokban már 1000 méter felett is havazni fog az északi oldalon. A tiroli gleccsereken ma további 30-40 cm, a 2000 méter feletti részeken 15-30 cm hóra számítunk. A havazás eléri a Hohe Tauern magasabb részeit, a 40 centiméteres maximum itt is valószínű.

Szerdán rövid szünetet tart a havazás az Alpokban, de csütörtöktől már formálódik a következő havazás, amely pénteken ismét egy nagyobb mennyiséget hozhat. Igazán nem panaszkodhatunk, november első harmadában jelentős mennyiségű havat kapnak a magasabb régiók az Alpokban. Ehhez már csak az kellene, hogy november végére az alacsonyabb régiókba is leérjen a nagy havazás.
Webkamera: Kronplatz, Olaszország
Webkamera: Kronplatz, Olaszország
Webkamera: Presena-gleccser, Olaszország
Webkamera: Presena-gleccser, Olaszország
Webkamera: Sulden am Ortler (Solda) 2820 m, Olaszország
Webkamera: Sulden am Ortler (Solda) 2820 m, Olaszország
A svájci-olasz határ svájci oldalán (Kép: asp)
A svájci-olasz határ svájci oldalán (Kép: asp)
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.