Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Francia lavinabalesetek: három halott

2016.01.13. 2016.01.14. Bata Attila | frissítve: 2016.01.14.

Francia lavinabalesetek: három halott Miután hatalmas havazás érkezett meg a hegyekbe, több lavinabaleset is történt Franciaországban. A legsúlyosabb tegnap Les 2 Alpes síterepén történt, ahol egy lezárt pályán síelő csoportot vitt el a lavina, itt hárman vesztették életüket. Tignes és Avoriaz terepéről is érkezett hír lavinabalesetről.
Három síelő meghalt ma délután a Les 2 Alpes síterepén. A lyoni Saint-Exupéry sporttagozatos középiskola diákjait, tíz fiatalt és tanárukat elsodorta egy lavina a Francia-Alpokban, Grenoble közelében. A diákok közül ketten életüket vesztették. Szintén életét vesztette egy eredetileg ukránnak feltételezett állampolgár is - ő nem tartozott az iskolai csoporthoz.

A baleset szerda délután 16 óra előtt következett be. Az eddigi feltételezések szerint a lavina 2800 méteres magasságból indult el és a síelőket a lezárt, fekete pályán (Bellecombe) körülbelül 2400 méteres magasságban kapta el. Szemtanúk szerint a tiltás ellenére sokan síeltek a lezárt fekete pályán egész nap. A pálya hóhiány miatt a szezonkezdet óta le van zárva. A francia sajtóban sokan értetlenül fogadták, hogy a tanár egy lezárt pályára vitte a csoportját.

A mentőbizottság tegnap este 11-kor kiadott utolsó jelentése szerint a balesetnek 3 halálos és egy súlyosan sérült áldozata van. Ez azért fontos, mert egész délután különböző számok keringtek az eltűnt síelők számáról. Időközben arról is szólnak a hírek, hogy az eredetileg ukrán állampolgárnak jelzett áldozat állampolgársága még nem teljesen bizonyított. A hatóságok szerint külföldi (nem francia) áldozatról van szó, de az állampolgársága még nem tisztázott.

Tignes síterepén egy pályán kívül síelő (közel az egyik fekete pályához) vendéget sodort el a lavina. A síelőt a közeli tóba sodorta a hótömeg, innen kellett kimenteni. Komolyabb sérülése az ijedségen kívül nem történt, erősen kihűlt állapotban kellett orvoshoz vinni.

Webkamera képe a baleset idején. Tignes, Le Lac rész. A hegyoldalon látható a lavina nyoma, alatta a tó, amelybe a lavina sodorta a síelőt. Bekarikázva a mentőhelikopter.
Webkamera képe a baleset idején. Tignes, Le Lac rész. A hegyoldalon látható a lavina nyoma, alatta a tó, amelybe a lavina sodorta a síelőt. Bekarikázva a mentőhelikopter.
Szintén szerencsés lavinabaleset történt Avoriaz síterepén, de itt már a megnyitott pályára zúdult a hótömeg. Tegnap nem sokkal 14 óra előtt egy 400 méter hosszú és 100 méter széles lavina érkezett 2200 méteres magasságban egy kék pályára. A pálya nyitva volt a nagyközönség előtt, ezen a részen még korábban sosem fordult elő hasonló eset. Hat síelőt kapott el a lavina, közülük egyik szenvedett kisebb sérüléseket. Szerencsére a baleset pillanatában kevesen síeltek ezen a részen.
KOMMENTEK
Rossi | 2016.01.14. 16:57
Tignes-ben az az egyik legkritikusabb pont, nagyon sok lavinabaleset volt már a tó feletti részen és általában be is sodorja a tóba a síelőket. Les 2 Alpes-ban a Bellecombe rész nagyon csábító, szuper rész, mi is csapattunk arra friss hóban (nyitva volt a pálya), bár ilyenkor az alsó fekete pályák melletti rész is bőven jó lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.