Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tragédia: miért vitte a tanár a lezárt pályára a diákokat?

2016.01.16. Bata Attila

Szerda délután halálos tragédia történt a francia Les 2 Alpes síterepén. Egy iskolai csoport tanáruk vezetésével egy lezárt fekete pályán síelt, majd a felettük elindult lavina elsodorta őket és ketten életüket vesztették. Egész Franciaország a tanár felelősségét firtatja: miért vitte diákjait a lezárt pályára?
Egy 14 éves lány és egy 16 éves fiú halt meg lavinabalesetben az iskolai csoportból. Mindketten jó síelők voltak, a fiú rajongott a síelésért, a jövő héten ünnepelte volna a 17. születésnapját.

A lyoni iskola gyakran jár síelni Les 2 Alpes síterepére, már az idén is voltak korábban. Szerdán reggel egy 19 fős diákcsoport vágott neki a pályáknak három felnőttel. Kora délután az egyik diák megsérült síelés közben, az egyik tanár lekísérte őt az orvoshoz. A megmaradt 18 diákot két csoportba osztották. Az egyik tanár felügyelte a nyolcfős kezdő csoportot, a másik tanár pedig a 10 fős, jobb síelőkből álló, haladó csoportot. Az utóbbiakat sodorta el a lavina.

A meredek, fekete pálya, a Bellecombe, a szezon kezdete óta le volt zárva. Eddig nem hullott elég hó ahhoz, hogy a pályát meg lehessen nyitni, a napokban azonban hatalmas havazás érte el a környéket, és sokakat hívogatott a friss hó a lezárt pályán.

Az üzemeltetők egy 50 méter hosszú és egy méter magas hálóval zárták le a pályát, és négynyelvű táblákkal jelezték a lezárást, vagyis a tiltást. Az biztosnak látszik, hogy a csoport tagjai, aznap több száz más síelővel együtt, átmásztak a hálón. Tehát nem véletlenül érkeztek a pályára, tudatában voltak a tiltásnak.

A tiltás jelölése megfelel a szokásos gyakorlatnak. Egy újságírói kérdésre a síterep azt válaszolta, hogy 470 kilométernyi pályájuk van, nem rakhatnak minden pályához vagy kereszteződéshez embereket, hogy ellenőrizzék, hogy a síelők betartják-e a szabályokat.

Aznap reggel már járt az említett fekete pálya tetején a csoport, akkor azonban a tanáruk (nem az, aki vezette őket délután) nem engedte meg nekik, hogy lecsússzanak rajta.

Szemtanúk szerint a pálya felett 400 méterrel indult el a lavina kb. 2800 méteres magasságban. Csütörtökön este jelentkezett a rendőrségen egy román állampolgár és elmondta, hogy tagja volt annak a 15 fős, román és magyar síelőkből álló csoportnak, amely abban az időpontban 2800 méteren, pályán kívül síelt. Találgatások szerint akár ők is indíthatták a lavinát. Az ügyész szerint pályán kívül síelni nem bűn, ezért nem vették őket őrizetbe, bár próbálnak további információkat megtudni a csoporttól.
Megemlékezés az áldozatok emlékére a síterepen
Megemlékezés az áldozatok emlékére a síterepen
Őrizetbe vették viszont azt a tanárt, aki rávitte a diákjait a lezárt pályára. A tanár is sérüléseket szenvedett és kórházba került. Továbbra is a kórházban van, a rendőrség itt hallgatja ki. Valószínűleg ők is, ahogy egész Franciaország azt szeretné tudni, hogy miért vitte a diákjait a tiltott pályára.

Az eddig leírt információk ügyészségi tájékoztatóból és rendőrségi forrásokból származnak. Természetesen a francia sajtó kiemelt figyelmet fordít az ügynek. Előkerültek információk arról, hogy a tanárt novemberben egy pszichiátrián kezelték, antidepresszáns gyógyszeres kezelést kapott. Más újságok azt kérdőjelezik meg, hogy képesítései alapján vezethette-e a csoportot. Ezekről egyelőre nincs hivatalos megerősítés.

A balesetnek volt egy harmadik áldozata is. Egy 57 éves ukrán állampolgár szólóban síelt a baleset helyszínén és időpontjában, ő nem tartozott az iskolai csoporthoz.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.