Fontos kulináris rekordot vettek el a franciák a svájciaktól. A hétvégén Les Rousses településen elkészítették a világ legnagyobb sajtfondüjét, amelyet a Guinness-rekordok helyi ellenőre is hitelesített.
A francia és a svájci (és már egyéb alpesi) síterepek egyik megszokott és helyi jellegzetességű étele a sajtfondü. Az olvasztott sajtot egy edényben melegen tartják és villára feltűzött falatokat (pl. húsok, zöldségek, kenyérdarabok stb.) mártogatnak a sajtba. A kulináris élmény mellett ez egy társasági esemény is, ilyenkor a társaság együtt étkezik, a sajtos tál körül.
Természetesen a sajtfondü azokban a régiókban a legnépszerűbb, amelyek híresek sajtkészítésükről. A sajtfondünek létezik receptje, de mint nálunk a lecsónak, ennek is számtalan verziója ismert.
A mostani rekord alkalmával kb. 2 köbméter sajtot használtak fel, a hivatalos adatok szerint 2177,5 kiló sajt került be egy hatalmas üstbe. Ehhez 9-21 hónapig érlelt Comté sajtot használtak. Emellett 2 kiló fokhagyma paszta, 1,5 kiló fehérbors, és majdnem 55 kiló kukoricakeményítő társult a sajthoz. Természetesen egy kis víz is, de a legfontosabbra, a bor kiválasztására a helyiek külön figyelmet fordítottak. Egy világbajnok sommelier segített a több száz liter helyi bor adagolásában, főleg chardonnayt és sauvignont használtak. Ebből a mennyiségből kb. ötezren lakmározak a rossz idő miatt felállított sátorban.
A régi (nem hivatalos) rekordot a svájciak tartották, akik 2009-ben 1440 kiló sajtból készítettek fondüt. Mivel a Guinness szabályai szerint bármilyen típusból lehet készíteni, így a franciák már most azon élcelődnek, hogy az amerikaiak biztosan kedvet kaptak és a saját rekordjukat cheddarból készítik el.
Les Rousses nagyon közel található a svájci határhoz. Környékén számos, kisebb alpesi síterep is található. Azonban népszerűségét inkább a rendszeresen karbantartott sífutó-, sítúrázó- és hótalpas utak jelentik.