Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Eddig kitűnően alakul a szezon Dél-Franciaországban

2009.01.07. Bata Attila

Eddig kitűnően alakul a szezon Dél-Franciaországban Ha korábban voltak is gyengébb szezonok, az idei tél hatalmas kárpótlást jelenthet a hazai síelők által leglátogatottabb francia vidéknek, a dél-francia síterepeknek. Hóvastagság, eladott bérletek száma, szállodai vendégek száma – akár az összes eddigi rekord megdőlhet.
December elején sokat szerepelt a hírekben a Queyras régió, illetve Isola 2000 környéke. A nagy havazás komoly lavinákat hozott, az utakat napokig le kellett zárni. Queyras környékén nem volt áram és telefonösszeköttetés a nagy hó miatt. Miután a helyzet normalizálódott megindultak a szobafoglalások az egész országból, köszönhetően a hatalmas havazásnak.

Les Abriès és Ristolas környékének hegycsúcsait most is négy méter vastag hó fedi. A síterep alsó állomásainál is 240 cm havat jelentenek, amely még jelenleg is rekordnak számít Franciaországban. Az üzemeltetők szerint a Colette de Gilly hegyoldal tetején pedig öt méter vastag a hó, sajnos decemberben a lavina kidöntötte az ideközlekedő lift oszlopát, így csak január közepén lehet ide újra eljutni – valószínűleg addigra bőven marad a hóból.

A síterep apartmanjai 100 százalékos, a szállodák 90 százalékos kihasználtsággal üzemelnek. Ez körülbelül 20-25 százalékkal magasabb, mint az előző szezonban. Hasonló mértékben emelkedett meg a látogatók száma Praloup, le Sauze vagy Ste Année terepein. A környék egyik legnagyobb terepének számító Serre Chevalier (Briancon) üzemeltetői szerint a szobák 99%-a foglalt és az eladott bérletek száma rekordot döntött az ünnepek alatt.

A hó vastagsága a legtöbb ismert síterepen eléri a két métert. A magyar prospektusokból visszaköszönő síterepeken pl. Isola 2000, Val-Cenis, Valfréjus vagy Montgenèvre még ennél is többet mértek az év végén. Auron, Isola 2000, és Valberg terepén nem volt szabad szoba az ünnepek idején, sőt már az április zárás előtti két hét szabad helyei is lassan betelnek, sokan bíznak benne, hogy a hó kitart a szezon végéig.

La Clusaz turisztikai vezetője szerint az ünnepek alatt az emberek a szokásosnál is többet költöttek. Sok szolgáltató félt a pénzügyi válságtól, de megteltek a vendéglők, a kölcsönzőket szinte kifosztották, tele voltak a jégpályák, a bowling csarnokok és a kaszinók a környéken, mintha nem is a gazdasági válságról szólnának a hírek.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.