Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavina zárja el az utat Isola 2000 irányába

2008.12.19. Bata Attila

Lavina zárja el az utat Isola 2000 irányába Hétvége óta ömlik a hó Franciaország középső és dél-keleti területein. A hegyekben különösen sok hó esett az elmúlt napokban. Időközben számos lavina gördült le a síterepekhez vezető völgyutakra, így a pályák megközelíthetetlenekké váltak. Talán pénteken már újra el lehet jutni Isola 2000-be.
A francia meteorológiai intézet szerint ötven éve nem hullott ennyi hó Isola 2000 környékén ebben az időszakban. Az előző öt napban szinte folyamatosan havazott és eddig összesen 170 cm friss hó hullott a környékre. A havazásnak természetesen ára is van, a gyakori lavinaomlások következtében a településre vezető utat több helyen is lakóház magasságú hófal torlaszolja el, amelyeknek az eltakarítását péntekre ígérik a helyi katasztrófaelhárítók.

A legnagyobb hótorlasz, 25 méter magasan és 300 méter hosszúságban teríti be az országutat. A körülmények továbbra is kedveznek hóomlások kialakulásának, így az illetékesek robbantással próbálják mesterségesen beindítani a lavinákat, kontrolált körülmények között megelőzni a későbbi baleseteket. Erre szükség is van, hiszen az egyik esti lavina négy házat is beterített, kettőben komoly pusztítást végzett.

A rendkívüli időjárás miatt még mindig 15 000 lakás maradt áram nélkül Franciaország középső részén, és 34 000 lakásban némultak el a telefonvonalak. A hegyek negyedik fokozatú (ötös a legmagasabb) lavinafigyelmeztetés van érvényben.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.