Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Franciaország: lavina rongálta meg a sílift állomását

2019.12.04. Bata Attila

Az elmúlt napok hatalmas dél-franciaországi havazásai után komoly lavinaveszély alakult ki a hegyekben. A veszély valós, az egyik lavina egy sílift völgyállomását tarolta le.
A Brianconhoz közeli Serre Chevalier síterepére hétfőn zúdult a lavina, ahol a Cucumelle nevű négyszemélyes ülőlift (2360 m- 2513 m) völgyállomását rongálta meg, a képek szerint elég komoly károkat okozva. Senki sem sérült meg, a síterep jelenleg még nem üzemel.

A lift fontos szerepet tölt be a síterep különböző régióinak összeköttetésében. Kiesése komoly gondokat jelentene.

A síterep közleménye szerint megkezdték a károk felmérését és a lift helyreállítását. Bíznak benne, hogy a főszezon kezdetére, a karácsony előtti hétre, ismét üzemeltetni tudják a liftet. Serre Chevalier egyébként ezen a hétvégén kezdi meg a szezont.
Forrás: data-avalanche.org
Forrás: data-avalanche.org
Forrás: data-avalanche.org
Forrás: data-avalanche.org
A lift helye a síterep térképén
A lift helye a síterep térképén
KOMMENTEK
magnum56 | 2019.12.04. 09:46
Komoly gondokat valószínűleg nem fog jelenteni, mert a különböző régiók összeköttetését a völgyben sűrűn járó síbuszok biztosítják. Amikor én itt jártam, akkor sem üzemelt ez a lift (a nagy szél miatt),de busszal könnyen vissza tudtunk menni Briancon irányába. Amíg ilyen fokú a lavinaveszély, addig egyébként sem engedhetik a sízőket erre a területre, akár működőképes a felvonó, akár nem. Mire pedig elmúlik a lavinaveszély, addigra kijavítják a liftet is.
Daddy | 2019.12.04. 10:05
E lift felső állomása a Cucumelle népszerű csúcsa, és így tömegek mennek fel ide. "Komoly gondot" nem, de kényelmetlenséget, időveszteséget okoz ennek a liftnek kiesése, mert aki nem a nagyon kedvelt oldalán csúszik le a csúcsról (ahol szintén jó pályák vannak), vagy a pályarendszer másik végéről akar erre a csúcsra jutni, annak elég nagy kerülőt kell tenni. Az igaz, hogy Briancon felé (a völgyben) helyi síbuszokkal vissza lehet menni. Igénybevételüket a közelmúltban díjkötelessé tették, ezért (is) célszerű pénzt vinni a sípályára magunkkal.
magnum56 | 2019.12.04. 10:40
Egyetértek. Kényelmetlenséget nyilván okozhat, ha hamarosan nem sikerül működőképessé teni a liftet. A buszozás időveszteség, meg nem is olyan élvezetes, mint csúszni a friss havon. Én is olvastam valahol, hogy fizetős lett a síbusz, talán 2 euró/alkalom. Mi este bevásárolni is a síbusszal jártunk anno, és akkoriban elfogadták a síbérletet léc nélkül is. De azóta nem jártam itt. Igaz lehet a 2 euró? Csak azért kérdezem, hogy tudjon róla, aki ide tervezi a síelését.
Daddy | 2019.12.04. 10:58
Két éve a fiam nem figyelt a liftek zárására és a pályarendszer Briancontól távolabb eső részén maradt. Úgy emlékszem, hogy 2 Euró lett volna a díj, csak nem volt nála pénz. Így aztán visszasétált. Szerencséjére snowboarddal volt. Sícipőben emlékezetesebb élmény maradt volna.
magnum56 | 2019.12.05. 09:26
Egyébként elég megtévesztő a pályák és a liftek elnevezése. A "cucumelle" lift melleti pályának "eychauda" a neve, a "cucumelle" pálya melett pedig a "vallons" nevű lift üzemel. Valamiért nekem az lenne a logikus, hogy a "cucumelle" pálya meletti liftet nevezzék "cucumelle"-nek.
De pl. az Eychauda hegyen működő "eychauda" lift meletti pálya neve véletlenül sem "eychauda".
Tovább bonyolítja a tájékozódást, hogy a pályák melleti táblákon a pálya száma van jól láthatóan feltüntetve (a pálya neve csak apró betűvel), de a pályák száma a sítérképen nem szerepel. Szóval síző legyen a talpán, aki itt elsőre eligazodik. Persze nem katasztrófa, meg lehet szokni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.