Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Franciaország, Svájc: ez volt a 3. legenyhébb tél

2014.02.28. Bata Attila

Az 1900-as évek eleje óta történt mérési adatok összehasonlítása szerint, az idei volt eddig a harmadik legenyhébb tél Franciaországban. Csak a két korábbi, hírhedten rossz szezonban mértek ennél melegebb átlagértékeket Franciaországban. Svájcban is hasonló a helyzet.
Szomorú emlék 1990 februárjából a Francia-Pireneusokból (Kép: www.meteopassion.com)
A Meteo Paris adatai szerint az idei enyhe tél a harmadik a legmagasabb középhőmérsékletű szezonok listáján. Csak két katasztrofális szezon, az 1989/1990-es és a sokak emlékezetében még máig megmaradt 2006/2007-es szezon volt ennél rosszabb Franciaországban. A számok a 2013. december 1. és a 2014. február végi mérésekből adódnak.

Érdekesség, hogy az idei január már holtversenyben a legenyhébb januárnak számított Franciaországban, beállítva 1936 és 1988 csúcsait. Az idei február a 12. legenyhébbnek számít, 2,3 fokkal mértek magasabb értékeket a sokéves átlagnál. Február tekintetében a már említett katasztrofális 1989/1990-es szezon februárja viszi a pálmát, akkor 4,4 fokkal volt melegebb a szokásosnál.

Február vége előtt néhány nappal a MeteoSwiss is kiadta előzetes jelentését, nagyon hasonló következtetésekkel. Svájcban is ez volt a harmadik legenyhébb tél, és ott is ugyanazok a korábbi szezonok állnak az élen.

Bár ezek a számok jól visszaadják, hogy milyen enyhe télen vagyunk túl, a hóhelyzet azért ennyire nem volt rossz Franciaországban. A fenti statisztika egész Franciaország területére készült, például Párizsban az idén alig volt tél. Összesen három nap volt a napi átlaghőmérséklet 0 fok alatt (ez a szám 21 nap lenne átlagosan egy szezonban), és decemberben, valamint februárban pedig nem hullott hó!

Ezzel szemben a hegyekben olyan nagy panasz nem lehet az idei télre. Azt már korábban is írtuk, hogy a francia meteorológusok mérései szerint 2000 méter felett szinte mindenhol elérték a szokásos hóvastagságot, sőt, egyes területek pl. Dél-Franciaország, Isola 2000 és környéke, még ennél is jóval szerencsésebb volt az idei szezon.

KOMMENTEK
foldesjimko | 2014.02.28. 18:35
ez sajnos nálunk is hasonló! :(

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.