Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gerlitzen: magyar síelő esett ki a síliftből

2022.03.04. Bata Attila

Csütörtök délután három óra körül egy magyar síelő esett ki a karintiai síterep egyik négyszemélyes ülőliftjéből. A férfi a kezéből kiesett síbotot próbálta megmenteni, miközben kicsúszott a székből. Körülbelül hat métert zuhant.
Gerlitzen
Gerlitzen
Egy 55 éves magyar férfi két barátjával szállt be a Klösterle liftbe. Az osztrák lapok az ismerősök elmondása szerint arról számoltak be, hogy már a beszállásnál elveszítette az egyik síbotját, majd mikor a sílift elindult vele a másik síbotja is kiesett a kezéből. A férfi megpróbálta megmenteni a síbotját, de ekkor kicsúszott a székből és az ülőlift lábtartójába tudott megkapaszkodni, amíg ereje bírta.

Körülbelül hatméteres magasságból esett le a sípályára. Egy közelben tartózkodó orvos próbált segítséget nyújtani. A síelőt motoros szánnal a sílift völgyállomására, majd helikopterrel a villachi kórházba szállították. Sérüléseiről nincsenek pontos információk.

A sattendorfi rendőrség közölte, hogy megkezdte a baleset körülményeinek a vizsgálatát.

Az előző években sajnos számos hasonló eset történt, amikor valaki kicsúszott a síliftből. A legtöbbször, alkatuk és fegyelmezetlenségük miatt, gyerekekkel történik hasonló eset. Fontos, ha már helyet foglaltunk a széken, akkor ne fészkelődjünk, nyugodtan ülve várjuk ki az utazás végét.

A beszállásnál elvesztett síbotot legtöbbször megtaláljuk leadva a sílift állomásánál, nem érdemes miatta veszélyes helyzetet kockáztatni. Ha valahol útközben hagyjuk el, eszünkbe se jusson veszélyes terepen a keresésére indulni, mint ebben a sajnálatos olasz esetben.

A beszállásnál tartsuk be a szabályokat. Ne siessünk feleslegesen, mindig jön egy következő szék, kabin vagy csákány.

A héten egy másik baleset is történt, itt egyértelműen fegyelmezetlenségből. Wildschönau egyik nyolcszemélyes kabinosa már az induláshoz készülődött, lezárták a beszállást, kinn volt a 'Stop' jel, de egy német síelő szándékosan nem vette figyelembe és megpróbálta magát betuszkolni a kabinba, a záródó ajtókon keresztül. A karját bezárta a kabin és csak 41 méterrel később tudták megállítani a liftet. A szemtanúk gyorsan reagáltak és az oszlopok mellett kihelyezett matracokat helyeztek a liftből lógó síelő alá, akinek így is hét méter magasból kellett leugrania. Őt is kórházba szállították, esetleges sérüléséről nincsenek további információk.
KOMMENTEK
Bélapó | 2022.03.05. 05:26
2014 decemberben Oberetauernen voltam szemtanúja egy hasonló esetnek. A felvonó melletti kocsma teraszáról vettük észre, hogy egy ember a lábtartóba kapaszkodva lóg a síliften. Ott azonnal megállították a síliftet, majd lassan hátramenetben visszavitték az állomásra. De így is jó pár percet lógott a manus. Tettem is fel két képet erről ide a sihura a snowboardos balesetek topikba.
Spanyolbéla | 2022.03.07. 14:05
Ez az eset velem történt.
Ausztriában vagyok egy kórházban, mert hat métert zuhantam egy síliftből. (amint a fenti cikk írja)
Igazából a beülés pillanatában estem ki, hogy elkapjam a kicsúszott síbotomat. Ez egy reflex, mint amikor egy pohár leesik az asztalról és utánakapunk. A biztonsági korlátot még le sem csuktuk. Ekkor a felvonó-ügyelőnek meg kellett volna állítani a rendszert, de sajnos nem volt ott. Így csak a székben tudtam megkapaszkodni, hogy ne gyűrjön maga alá a mozgó felvonó. A felhúzóckodásra esélyem sem volt. Pár percig bírtam, miközben mindenki üvöltött, hogy állítsák meg a liftet, de emberünk még mindig nem végezte a dolgát. Mivel alattam különböző terepviszonyok és mélységek váltakoztak, ezért nem engedhettem el akármikor a széket, na és az erőmtől is függött, hogy meddig függök. A léceimet lerúgtam és szerencsémre a tíz-húsz méter helyett kb. hat méteres magasságnál fogytam el…
Mentőhelikopter, kórház, CT, vizsgálatok és csoda, hogy semmim nem tört el és belső sérüléseim sincsenek, viszont ahogy talpra estem és összecsuklottam a medence és derék közti részen annyira sikerült zúzódnom, hogy a járás és az ülés nagyon nagy fájdalommal jár. Emberünk akinek ilyen esetben meg kellett volna állítani a felvonót nagyot hibázott, mert csak a lezuhanásom után állította meg, ami előtt az eddigi állásfoglalás is értetlenül áll.
Azért írtam mindezt le, hogy egy ilyen baleset bárkivel előfordulhat, hiszen a be-és kiszállás a legnagyobb rizikófaktora a felvonónak. Itt a személyzet sem hibázhat. Nekem egy hajszálon múlt az életem.
Ui. Az ausztriai ellátás amiben részesülök fantasztikus.
olah richard | 2022.03.07. 14:59
Jobbulást! Szerencse, hogy nem lett nagyobb baj! Melyik felvonó ez egyébként, ahol a beszállónál ekkora mélység van?
WAndrea | 2022.03.07. 17:55
A szerkesztőség minden tagja nevében jobbulást kívánok. Köszönjük, hogy leírtad a történetet, tanulságos és segíthet megelőzni hasonló baleseteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Bergresort Gerlitzen
Modern, önellátásos apartmanok nappali +1, vagy nappali +2 hálószobával 1500 méter magasan Gerlitzen sípályái mellett. Szolgáltatások: wellness részleg, mélygarázs, étterem, fűtött sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Mistel Apartmanok
3 db, 80 m²-es apartman, önellátással Bodensdorfban, 7 km-re Gerlitzentől. Szolgáltatások: közösségi "hütte" kandallóval, konyhával, szaunával. Ingyenes wifi, parkoló, szánkóhasználat.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (3)
Haus Im Hochtal
Haus im Hochtal 3 háziállatmentes, szépen berendezett, felújított 4-6 fős apartmant kínál a karintiai Bad Bleibergben.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.