Menü ≡

Gleccser körkép: hol lehet síelni az Alpokban?

2017.07.16. | Szerző: Bata Attila
Ezen a hétvégén újabb gleccserpálya nyitott ki, ezúttal a svájci Saas-Fee síterepe csatlakozott a még hímondónak megmaradt, nyáron is üzemelő alpesi síterepekhez. A gleccserpályák folyamatosan nyitnak és zárnak be a nyár folyamán. Íme, egy helyzetkép a pillanatnyi állásról.
h i r d e t é s
Az osztrák gleccserek közül Hintertuxra lehet biztosan számítani a nyáron, jelenleg közel 20 kilométernyi pályán lehet síelni. A többi tiroli gleccser már bezárt a nyárra, a nyitás valamikor szeptember közepén várható, az időjárás függvényében.

Július 9-én bezárt a Dachstein-gleccser az alpesi síelők számára, itt már csak a sífutók gyakorolhatnak. A Mölltal-gleccseren a nyár elején karbantartást végeztek, de június 15. óta folyamatosan üzemelnek. A tervek szerint már csak 2018 májusában zárnak be egy újabb karbantartás idejére.

A kapruni Kitzsteinhorn gleccser várhatóan még a héten nyitva tart és július 23-án zárja kapuit az idei nyárra.

Svájcban az állandóan üzemelő Zermatt tartotta eddig a frontot. Hozzá csatlakozott a hétvégén a másik gleccser, Saas-Fee. Szokás szerint, Saas Fee már a következő nyárig nyitva tart.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Olaszországban a Presena-gleccser június elején bezárt, ahogy a képen látható, a pályát fóliával lefedték, a síelésre őszig várni kell. Az idén nyáron szintén zárva tart Val Senales. A síterep lázasan készül a következő szezonra, itt új liftet és új pályát is építenek.

Két gleccser üzemel Olaszországban. A Stelvióra idén is lehetett számítani. Zermatt olasz oldala, Cervinia pedig június 28-án nyitotta meg pályáit 3500 méteres magasságban, ahol szeptember 10-ig lehet síelni.

A tőlünk legtávolabbra üzemelő alpesi gleccserekről, a francia pályákról már korábban írtunk.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »