Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

10 méter hó a Grossglockner panoráma úton

2014.04.10. Stánicz Balázs

Megkezdődött Ausztria leghíresebb alpesi útján, a Grossglockner Hochalpenstrassén a hó eltakarítás. Az idei hógazdag tél az út déli részét alaposan befedte, helyenként 10 méteres hó fedi azt. Ennek ellenére jól haladnak a munkálatok, május elején tervezik a nyitást.

Autóút 2500 méter felett

A Grossglockner alpesi út Ausztria legismertebb és talán legszebb alpesi útja, a nyári szezonban megannyi autós, motoros és kerékpáros vág neki a 48 kilométeres szerpentinnek, ami a salzburgi Fusch települést köti össze a karintiai Heiligenbluttal. Az úton egészen 2500 méter fölé kocsikázhatunk a Magas-Tauern hegység háromezresei közt. Az út fénypontja Ausztria legmagasabbja, a Grossglockner és a lábánál terpeszkedő Pasterze gleccser.

Egy hónap alatt tisztítják meg az utat

Manapság az út megtisztítása 3-4 hetet vesz igénybe, amiben hótolók, hómarók, ratrakok és speciális erőgépek, az ún. Wallack hómarók vesznek részt. A „hőskorszakban”, így az 1937-es évben 350 ember saját kezűleg mintegy 70 nap megfeszített munkája során szabadította meg az utat a hótól, igaz ekkor csak egy nyomsávban volt járható az út.

Májustól már járható

Idén március végén kezdődött az első terepbejárás, ekkor „megkeresik az utat”, annak pontos vonalvezetését, hiszen több méteres hó borítja azt. Április első napjaiban végül útnak indulnak az első hómarók, hogy közel egy hónap megfeszített munkája során az út tetején találkozzanak a karintiai és salzburgi hómarók.

Az út megszabadítása a hótól korántsem veszélytelen, a meredek hegyoldalakról lavinák leselkednek, így sokszor délben már abbahagyják a munkálatokat, majd másnap hajnaltól újrakezdik. Az üzemeltető szerint a május 1-i hosszú hétvégén már használhatjuk az utat.
Ilyen gyönyörű lesz majd ha végeztek a takarítással
Ilyen gyönyörű lesz majd ha végeztek a takarítással
KOMMENTEK
Csaba Benesch | 2014.04.10. 11:29
Ezek mikor hírek? Mert a gg-resort szerint közel sincs ennyi hó, és a webkamerát elnézve, ami az említett úttól nincs messze sincs sok hó: http://kalscam1.peak.at/bilder/bild...400_huge.jpg
Csaba Benesch | 2014.04.10. 11:32
No, egy ismerős szerint aki most ott van, egy picivel feljebb mint Kals am Grossdorf már tényleg ennyi hó van, szóval 2000m felett :D
Stani | 2014.04.10. 12:04
20 évvel ezelőtti hírek :) természetesen mai, a képek pedig idén áprilisban készültek. Mivel egy 48 kilométer hosszú útról van szó 805 és 2500+m feletti magasságban ezért természetesen az előfordulhat, hogy valahol (már) nincs semmi hó. Pl. Fuschban zöldellnek a rétek és lassan a teheneket hajtják ki a gazdák.
sazsolti | 2014.04.10. 13:25
Nem semmi kép, nem semmi táj, nem semmi ország... Miért is nem itt lakok...

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.