Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gyere KIA hegyre! Sílift lett az autóból

2016.11.22. Bata Attila

November elején ért véget a SEMA autós kiállítás az amerikai Las Vegasban. A kiállításra a gyártók rendszerint különleges járművekkel érkeznek. Az idén a síelők számára különleges típussal jelent meg a KIA, lényegében síliftté alakítottak át egy autót.
A különleges autók között is komoly érdeklődésre tartott számot a KIA járműve, amely célja, hogy síelőket vigyen fel a hegyre, a legnehezebben terepviszonyok között is. Az autó a KIA Sorento Ski Gondola névre hallgat. Az amerikai síterepeken a gondola a síliftek kabinját jelenti és az autó tényleg hasonlít egy kabinos lifthez.

Egy igazi Sorento alapjaira épülő járművet a Lux Motorwerks szakemberei alakították át a mostani kinézetére. Speciális "kereket" kapott gumiból, normális esetben ez már elég lenne, ahhoz hogy nagy hóban felérjen a hegyre, de még hozzácsaptak egy-két kényelmi extrát.

Az első két ülést egyszerűen megfordították, így az autó belseje belülről már tényleg úgy néz ki, mint egy négyszemélyes kabin, két-két székkel egymással szemben. Ezt megtehették, hiszen a járműhöz nem kell sofőr, az automata jármű egy tablettel irányítható. Például olyat is tud, hogy miután felvitte a síelőket a hegyre, önmagától visszatér a völgybe, hogy ismét felvegye az időközben leért síelőket, és indulhasson a következő kör.

Sok kép egy pörgő gif-ben
Sok kép egy pörgő gif-ben
A visszapillantó tükör helyére kamera került, így a belső kivetítőn élőben nézhetjük, hogy mi van a jármű előtt. Mivel a jármű sokat megy nagy hóban, fokozottan figyeltek arra, hogy ne ázzon be alulról. A padlózat csúszásmentes és a kiszállást is megkönnyítették. Ezen felül kapott néhány erős LED lámpát, hogy mások már messziről is láthassák, hogy milyen jármű hasít a hóban.

A liftkabinokhoz hasonlóan a sílécet vagy snowboardot a külső tartóba kell tenni, itt egy speciális tetőcsomagtartó tölti be ezt a szerepet.

Mondanom sem kell, már nagyon várjuk az első képeket, amikor megmássza a hegyeket méteres hóban.
KOMMENTEK
százas | 2016.11.22. 17:37
És hány fog közöttünk közlekedni a sípályán? Kérdezi ezt egy KIA tulajdonos. Maradjon csak lent az ÉDES KICSI KIA, pihenjen napközben!
minerel | 2016.11.22. 18:37
miért milyen járműre utal a ledsor a lökhárítón? A svédeknél sima autósboltban kapható ilyesmi :-)
Kálmi | 2016.11.22. 19:26
KIA fenét érdekel, csak ne a pályán jampeckedjen a sportolók között. Akárkinek volt ez a teljesen hülye marketing ötlete, súlyosan balesetveszélyes. Remélem egyetlen síterep sem engedélyezi a közlekedését.
zerge | 2016.11.22. 20:03
Biztos, hogy nem kiépített, zsúfolt síterepre szánták.
Reklám célra vagy ide is jó lehet:
http://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/o...rosz-luxus-sipalya-silift...
Nem kellene síliftet építetnem, HA lenne egy ilyen birtokom :-)
Kis Kovi | 2016.11.22. 21:28
Elektromos hajtással - melyhez a villamosenergiát alternatív energiaforrásokkal is lehet biztosítani - azt mondanám bizonyos korlátokkal rendben van (áruszállítás, mentés, karbantartás, stb.), de amikor a légkör folyamatosan melegedik és a téli sportok kerülnek elsőként az áldozati oltárra, ez a jármű fosszilis energiahordozókból eredő hajtással csak egy újabb példája az ember természet iránti közömbösségének, ha ténylegesen síliftként funkcionálna.
csabor | 2016.11.22. 22:19
Nyilvános sípályára alkalmatlannak találom. Rongyrázó fazonok szórakozása lehet, amit nem szabad használni.
Stani | 2016.11.23. 10:44
Természetesen nem sípályára -síelők közt- találták ki, amúgy honnan jött ez a sípályás ötlet? Ilyen konstrukcióban épült járművekből (bár az nem önvezérlésű) van jó pár Észak-Amerikában, de Oroszországban, s bizonyos út és hóviszonyok közt úgy gondolom teljesen hasznos.
százas | 2016.11.23. 16:55
No abban egyet értünk, hogy nem síelők közé való a marketing KIA. Nem akarom bemásolni az egész cikket, de szavai erősen engednek következtetni a mi, szabadidős sízők által használt pályaviszonyokra. Pl: "hogy síelőket vigyen fel a hegyre, Ski Gondola, hasonlít egy kabinos lifthez, úgy néz ki, mint egy négyszemélyes kabin, Például olyat is tud, hogy miután felvitte a síelőket a hegyre, önmagától visszatér a völgybe, hogy ismét felvegye az időközben leért síelőket, és indulhasson a következő kör. Ezen felül kapott néhány erős LED lámpát, hogy mások már messziről is láthassák, hogy milyen jármű hasít a hóban."
Stani | 2016.11.23. 21:35
Én úgy gondolom, hogy ebből lesz valaha valami (vagyis a koncepcióautóból kitör), akkor elsősorban pályán kívüli részeken használják, hasonlóan , mint a ratrakokat a ratraksínél. Meglátjuk!

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.