Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
RENDBEN
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
SÍTEREPAJÁNLÓ
Bohinj - Vogel
Aktív csomagok a gyönyörű Bohinji-tó körzetében!
Schladming-Dachstein
Nyári kártyával több mint 100 ingyenes program!
Mölltal gleccser
Nyári síelés és Karintia kártya 160+ ingyenes programmal!
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Halál St. Antonban: a sípálya "elnyelte" a snowboardost

2018.03.10. | Szerző: Batus
Végzetes baleset történt csütörtökön az egyik legismertebb osztrák síterep, St. Anton egyik lezárt pályáján. Három brit snowboardos csúszott le a tiltott részen, és az egyikük egy nagyobb üregbe esett, fejjel lefelé, a kezeletlen pályán. A helyszínen életét vesztette.
Csütörtök délután, nem sokkal a liftek zárása előtt három brit snowboardos csúszott le a 86-os (Schindlerkar) pályán. Amikor a pálya laposabb részére értek, úgy döntöttek, hogy a meredekebb 87-es pályán, vagyis a síútnak jelölt Schindlerkar Steilhang nyomvonalán folytatják tovább.

Miközben áttértek a lezárt pályára, legalább 4 figyelmeztető, illetve tiltó táblát hagytak figyelmen kívül.

Mindhárman körülbelül egy ritmusban csúsztak le a mély hóban, de a jobb szélen csúszó snowboardos hirtelen bukott, ahogy belezuhant egy üregbe.

A 48 éves brit fejjel lefelé fúródott a hóba, egészen a térdéig, csak az alsó lábszára látszódott ki a hóból. Két társa próbált segíteni, először is eltávolítani a havat a fejétől, hogy levegőhöz jusson. Ezt nem sikerült időben véghezvinni, már csak akkor, amikor síelők is érkeztek a bajbajutott brit segítségére.

Az újraélesztés sikertelen volt, a helikopterrel a helyszínre érkező orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A múlt héten az észak-amerikai freeride terepeken leselkedő veszélyről, a fenyőcsapdáról (tree well) írtunk. A mostani esetben a németben Schneemaul jelenség okozta a snowboardos halálát. A jelenség hasonló a gleccserekhez, amikor egy hasadék keletkezik az összefüggő hótakaróban.

Pályán kívül az Alpokban egyre több ilyen eset történik. Ezeket a hasadékokat, nagyobb hézagokat a hóban szinte lehetetlen észrevenni egy nagyobb havazás vagy hófúvás után. Különösen nagyobb sebességnél.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Kezelt és karbantartott pályán ilyen baleset nem fordulhat elő, valószínűleg ez a pálya is okkal volt lezárva.
Érdekesség, hogy közel hat évvel ezelőtt ugyanezen a síterepen egy 55 éves belga nő zuhant egy ilyen hasadékba, amely 3,5-4 méter mély volt. Ő pályán kívül síelt. A belga túlélte az esetet, de önmagától nem tudott kimászni a mélyből. Az akkori mentésben részt vett hegyimentő szerint az ilyen töréseket a havazás utáni friss hóban nem lehet észrevenni. Az ember egyszer még a stabil havon síel, majd hirtelen elnyeli a mélység. Az utóbbi időben egyre gyakrabban történnek ilyen jellegű balesetek.
2018.03.10. 08:31:47 bouquetk
Hochkeil alatt találkoztam ilyennel decemberben. Igazából nem értem, hogy mitől vannak. Lehet, hogy úgy néz ki, mint egy spaltni, de egészen más oka lehet. Valaki hozzáértő magyarázza már el.
2018.03.10. 08:54:24 minerel
Nem lehet, hogy igazából egy lavina indult volna meg valamikor de csupán megrogyott az oldal és a felső részen kialakúl egy ilyen "szakadás" aztán stabilizálodik az egész?
2018.03.10. 09:45:42 pinter14
A képen lévő törések mind lavinák, csak nem csúszott le teljesen a hó.
St. Antonba vagyok a télen extra sok hó esett idén, rengeteg a hasonló.
2018.03.10. 11:17:52 Stani
Hószájas lejtőket jó esetben kerülni. Ez tulajdonképpen egy "abort" lavina (Gleitschneelawine), ami nem csúszott (még) le. Többnyire meredekebb (30 fok +) füves aljzatú terepeken képződik. Elnevezése onnan jön, hogy egy szájra hasonlít a távolból. Szemközti hegyoldalakról jól észrevehető, aktuális hegyoldalon fentről sokszor nehezen, csak túl későn. A fenti eset egyébként nem sípályán történt, hanem egy freeride útvonalon.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 4 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...