Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tree well: halálos csapda síelőknek pályán kívül

2018.03.07. 2020.02.13. Bata Attila | frissítve: 2020.02.13.

Az utóbbi napokban Észak-Amerika nyugati részén kb. egy méter friss hó hullott rövid idő alatt. Ahogy ilyenkor lenni szokott, sokan csatolnak fel, hogy a frissen hullott hóban élvezzék a pályán kívüli csúszást. Ilyenkor szedi áldozatait a síelők legalattomosabb ellensége, a fák melletti/alatti üreg, a tree well.
A tavalyi időszakhoz hasonlóan, mostanra is méterekben áll a hó pályán kívül és ismét egyre többen vesztették életüket az un. tree well hócsapda miatt.

A tree well (tree magyarul fát, a well pedig üreget jelent) lényegét az alábbi ábra foglalja össze. Nagyobb havazások után vastag hóréteg alakul ki a hegyekben, de nem mindenhol. A fák alsó ágai, jellemzően a fenyőfajták alsó ágai nem engedik, hogy a hó lehulljon a fatövéhez, így a fa körül egy hatalmas üreg képződik. A köznyelv a síelők között fenyőcsapdának is hívja ezt a jelenséget.

Így néz ki a "fenyőcsapda" lerajzolva
Így néz ki a "fenyőcsapda" lerajzolva
Szakértők korábban már 5 méter mély üregeket is feltártak a fenyőfák törzse körül. Az ágak körül kialakult hó jóval lazább szerkezetű, mint a fától távolabbi hóréteg. A fa közelében csúszó síelő vagy snowboardos könnyen rácsúszhat erre a laza hóra, amely beszakad alatta és a gallyak alatti üregben találja magát.

A túlélést nehezíti, hogy a síelők az esetek nagy részében fejjel lefelé zuhannak az üregbe, léceik fennakadnak a havon és lefelé lógva tehetlenül várják a sorsukat, amely a legtöbb esetben fulladásos halál.

Kísérletek szerint az ilyen helyzetbe jutott síelők 90%-a saját erőből nem tudott megmenekülni.

Szakértők szerint komoly lélekjelenlét szükséges az ilyen esetek túlélésére. Ha a síelő érzi, hogy becsúszik a fa alá, azonnal el kell kapni valamelyik kiálló faágat, ha lehetséges. Ha már beestünk, akkor a fejünk körül azonnal egy nagyobb légüreget kell kaparni, hogy levegőt kapjunk. Sajnos, a hó a száj körül előbb-utóbb jegesedni kezd, így egyre nehezebben lehet majd levegőt venni.

Sokan megpróbálnak megszabadulni a síléctől vagy a snowboardtól, amely jó ötlet, de sajnos csak a szerencsésebb esetekben van erre lehetőség.

A halálos esetek elkerülésére két megoldást javasolnak a szakértők. Minden fát, amely mellett elsíelünk potencionális veszélyként kezeljünk. A másik, nagyon fontos tanács, sose síeljünk egyedül, mindig legyen mellettünk valaki. A fent említett áldozatok ugyan csoportosan indultak el, de később különváltak és egyedül folytatták az útjukat.

Az ilyen esetek természetesen nem a sípályákon alakulnak ki. Észak-amerikai síterepeken előfordulhat, ahol az off piste a síterep határain belül (két pálya között) mély hóban lehetséges. A leggyakrabban síterepeken kívül (backcountry) kell ezzel a veszéllyel számolni.

Ezek után néhány videó szimulált esetekről és szerencsés túlélésekről.
Egy bemutató a jelenségről
Az élet: egy apa menti ki bajbajutott fiát
Szerencsés és ritka, ha valaki saját magát tudja kimenteni
Fejjel a hóba
És végül egy bemutató: mi a teendő?
Te is átéltél már, vagy tanúja voltál fenyőcsapda balesetnek? Várjuk hozzászólásod az alábbi komment mezőben!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.