Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas havazás érkezik az Olasz-Alpokba a hétvégére

2019.12.19. Bata Attila

Bizony nem egyszerű követni az időjárás alakulását az Alpokban. Az egyik pillanatban még a 20 fokhoz közelítünk, de a hétvégére már méteres havazás érkezik a déli oldalra.
Gröden / Val Gardena: a verseny szervezőit nem segíti az időjárás
Gröden / Val Gardena: a verseny szervezőit nem segíti az időjárás
Amíg mostanában az Alpok északi oldalát a szokatlanul magas hőmérsékletek jellemzik, addig a déli oldalon a nedves légtömegek komoly mennyiségű csapadékot hoztak a héten is. Persze az enyhe idő miatt viszonylag nagy magasságban havazik a hét eleje óta. Svájc déli részén kb. 2400-2500 méteres magasság felett 30-50 cm hó hullott eddig.

A csapadékos időjárás a hétvégén is marad a déli oldalon, ám ezúttal ehhez már hideg is társul, így péntektől már 1200-1700 méter felett havazhat. Olaszországban a nagyobb havazást szombatra várják. Becslések szerint a lehulló friss hó mennyisége nyugatról kelet felé csökken majd, a keleti oldalon néhány magasabban fekvő rész kaphat annyi havat, mint a nyugat-olasz hegyek.

Keleten, pl. a Dolomitokban átlagosan fél méter havat várnak 1800-2000 méter felett, míg a nyugati határ közelében 60-80 cm is hullhat. A havazás végére néhány ismert síterep, mint pl. Cervinia 1 méter, Sestriere 70 cm, Courmayeur 50 cm hóval lehet gazdagabb a nyugati részen, míg a keleti oldalon Livigno 50 cm, Madonna di Campiglio 40 cm, Solda pedig kb. 30 cm hóra számíthat.

Szombaton a Dolomitokban Val Gardena (Gröden) síterepén rendezik meg a férfiak lesikló versenyét. A Saslong pályán még ideális időjárási körülmények között sem egyszerű síelni, így igencsak kérdéses milyen pálya fogadja a versenyzőket, már egyáltalán, ha lehet versenyt rendezni.

A szerdai edzés ugyanis a köd miatt elmaradt. Hiába vártak a rendezők három órát, hiába próbálták lejjebb hozni a rajtot, nem lehetett az edzést megtartani.

A rendezők szorgalmasan figyelik az időjárás előrejelzéseket, növelik az önkéntesek számát, ők is tudják, hogy nem egyszerű hétvége előtt állnak. Csütörtökön edzést, pénteken a szuper-g versenyt, szombaton pedig a lesiklást tartanák meg, majd meglátjuk, hogy az időjárás mennyire nehezíti meg a rendezők dolgát.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.