Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas síelőt építettek fából a vb nyitányára

2017.02.06. Bata Attila

Hétfőn megkezdődik a svájci St. Moritz síterepén az alpesi síelők világbajnoksága. A ma esti megnyitóig még van egy kis időnk, addig is a versenyzők helyett egy olyan dologról ejtsünk szót, amelyet csak itt láthatunk. A rendezők fából felépítettek egy hatalmas, 19 méter magas, síelő alakját.
Edy, 35 tonnányi lucfenyőből készült
Edy, 35 tonnányi lucfenyőből készült
Kisebb-nagyobb logisztikai bravúrok után már a helyére került és az utolsó simításokat végzik a hatalmas síelőn, amelyet a világbajnoki helyszín központjában állítottak fel. A lucfenyőből készült hatalmas alkotás kívülről úgy néz ki, mint egy szobor. Egy élen csúszó versenyző szobra, de nem lennénk meglepve, ha ez a hatalmas monstrum mást is tudna azon kívül, hogy odarakták. A pletykák szerint fontos szerepe lesz majd a hétfő esti megnyitóünnepség alatt is.

19 méter magas, 15 méteres lécekkel
19 méter magas, 15 méteres lécekkel
Bár a videóban és a képeken is látható milyen hatalmas dolgot építettek a svájciak, néhány száraz adat álljon itt ennek alátámasztására. A síelő figura teljes magassága 19 méter (körülbelül 6-7 emeletnyi). Összesen 35 tonnányi fát (lucfenyőt) használtak fel hozzá. Öt centiméter vastag háromszögalapú részeket illesztettek egymás mellé, így alakult ki a teljes alak, miután mind a 637 (!) darab a helyére került.

Így készült
Csak a sílécei 15 méter hosszúak, majdnem két méter szélesek és hat tonnát nyomnak. Síbotokat két környékbeli lucfenyőből faragták ki, amelyek 14 méter hosszúak és 20 centi átmérőjűek. A háttérben, kissé elrejtve, egy 12 méter magas oszlopot is építettek kettős funkcióval. Ez az oszlop tartja a síelőt, és az oszlop lépcsőin lehet bejutni a síelő belsejébe is.

A zászlófelvonásra elkészült a síelő
A zászlófelvonásra elkészült a síelő
Az alkotás természetesen nevet is kapott. Edy Reinalterről, aki a környékből származott, nevezték el. Reinalter az ugyanitt rendezett 1948-as téli olimpián aranyérmet nyert szlalomban. Ő az egyetlen svájci síelő, aki hazai havon tudott olimpiát nyerni és máig az egyetlen férfi olimpiai bajnokuk szlalomban. Reinalter most lehetne 97 éves, de tragikus balesetben vesztette az életét 1962-ben. Vadászatra készülődve a puskáját tisztította, amikor az végzetesen elsült.

A svájci szervezők fél millió frankot (kb. 145 millió forint) költöttek Edyre, a projektben résztvevők már régóta ezen dolgoznak, sokak a karácsonyi szabadságnak is búcsút mondhattak. Kíváncsian várjuk, hogy pontosan milyen szerepet kap a világbajnokság alatt, és még a sorsa se dőlt el, hogy mi lesz vele a vb után.

Edy belülről, vajon itt ide mit raknak?
Edy belülről, vajon itt ide mit raknak?
A világbajnokság február 6-án este kezdődik az ünnepélyes megnyitóval és február 19-ig tart. Sajnos Miklós Edit és más kiválóságok sérülés miatt nem vesznek részt, de az érdekesebb eseményekről mi is beszámolunk. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.