Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas tömeg Jasnán: korlátozták a jegyeladást!

2020.01.04. Bata Attila

Január első hétvégéjén sokan akartak Jasna-Chopok síterepén síelni, de a nagy tömeg miatt a későn érkezők már nem vehettek napijegyet pénteken.
Péntek reggel 8:25-kor (Kép: David Stroncer / Facebook)
Péntek reggel 8:25-kor (Kép: David Stroncer / Facebook)
Szlovákiában, bár ma havazást várnak 10-20 cm hóval a hegyekben, még nem ideális a hóhelyzet a síterepeken. Lassan javul a helyzet, de tavaly ilyenkor már sokkal jobb körülmények várták a síelőket. Kevesebb síterep tudott kinyitni az idei szezonban és ezeken a terepeken is kevesebb pályát tudtak megnyitni.
Kép: iglu
Kép: iglu
Nem véletlenül népszerű Jasna, hiszen Szlovákia legmodernebb síterepéről beszélünk és itt már közel 30 kilométernyi pályát készítettek elő. Ezt sokan tudják, ezért tömegek közelítették meg a síterepet pénteken. Helyszíni beszámolók szerint a közeli Liptószentmiklósról a 20-30 kilométeres út a síterepig a dugóban kb. 2 óráig tartott (északi oldal), majd a következő meglepetés a pénztárban érte a síelőket: 10 óra után már nem adtak el napijegyet.
Kép: iglu
Kép: iglu
Voltak, akik az interneten próbáltak jegyet vásárolni, de ott is leállították az árusítást.
A bejelentés: megtelt a síterep!
A bejelentés: megtelt a síterep!
A síterep vezetője szerint azért hozták meg ezt a döntést, hogy ne legyen zsúfoltság a pályákon, mivel a síterep már elérte az optimális kapacitását.

Videó a reklám után
A helyi újság által megkérdezett síelők csalódottan vették tudomásul, hogy nem jutottak jegyhez és indulhattak másik szlovák síterep irányába.
Tele a parkoló | Kép: iglu
Tele a parkoló | Kép: iglu
Pénteken a feljutást autóval már kora reggel lezárták. Az autókat a lenti parkolóba terelték, ahonnan buszokkal szállították a síelőket.
KOMMENTEK
Tobzoska | 2020.01.04. 19:51
Tót barátainknak ha lenne eszük, koncesszióba adhatnának területeket a lengyeleknek és magyaroknak. Kicsiben az történhetne, mint Ausztriában, ahol többnyire német, kis részben pedig kelet európaiak kezelésébe adnak területeket. A mai szlovák terepekhez képest egyszerűen túl kevés a pálya. A kínálat bővítésének nem is kellene hatalmas területeket "letarolni". Meglévő, de elhagyatott, lerohasztott terepeket lehetne újraindítani, valamint kisebb terepeket összekötni. Például Dóvalt (Donovaly) Nagyrőcével (Nizna Revuca). Vagy például a Vrátna völgyi törpe pályarészeket is összelehetne kötni egészen normális méretű terepekké.
Trailrider | 2020.01.04. 21:25
Nem ez a probléma. Az időjárásnak hála a kisebb pályák nem, vagy csak nagyon korlátozottan tudtak megnyitni, így mindenki a legnagyobb felé menekül. Szombatra mi is próbáltunk alternatívát keresni, de végül hosszú keresgélés után sem találtunk és maradtunk Chopoknál. A környező pályákon jellemzően 1-2 km van nyitva, illetve sonál nulla. Sok kisebb rendszer a természetes hóra épít, de Szlovákia évek óta csapadékszegény télen, a mostani pedig negatív rekord. A hóágyúzható pályák is bajban vannak, sok közülük alacsonyan fekszik és nincs elég hideg, vagy nincs víz a tározókban. Szóval hiába a koncesszió, hó nélkül nehéz csúszni.
bertazs | 2020.01.04. 23:22
15 éve, a már akkor is negatív tapasztalatok hatására úgy döntöttem hogy soha többet Chopok! Sajnos a hírek alapján azóta minden évben megbizonyosodom róla, hogy helyesen döntöttem.
Mliner László | 2020.01.05. 01:30
De most komolyan,ki az aki Chopokra megy?????Miert is???
TKata | 2020.01.05. 08:40
Síelni. Látod, elég sokan vannak. Mert Szlovákia legjobb, legnagyobb, legmodernebb síközpontja.
dragon | 2020.01.05. 09:10
Utoljára 86-ban Síeltem Chopokon, aszem várok még 25 évet...
kocsazsolt | 2020.01.05. 10:18
Nekem a kedvenc síterepem, de tudtam,hogy most brutális tömeg lesz. Ilyen van minden évben. 100-150km-es körzetből mindenki itt akar síelni, még a lengyelek is ide járnak, akkor is ha van természetes hó. Bármelyik európai top sítereppel felveszi a versenyt, azt nem mondom, hogy egy Sölden, de a természeti adottságait maximálisan kihasználó pályarendszert használhat itt a síelő. A probléma az, hogy ilyen kaliberű síterep csak ez az egy van Szlovákiában.
Szántó György | 2020.01.05. 11:07
Mi pénteki napon voltunk a Chopok déli oldalán. A felvonóhoz legközelebb pakoló már kilenc körül betelt Ide mindig érdemes nyocra érkezni, akkor még a hotel alatti parkolóban is találni helyet. Az előre interneten megvásárolt Gopass jegy teljesen jól múködik, de a helyszinen a sok automata jobb mint a régi pénztárnál való sorbaállás. A kb 15 fős uj felvonó még a nyitáskor is gyorsan elvitte a tömeget. A déli oldalt síelve kb 34 km t udtunk menni nagyon jó időben és pályákon.Ha leesett volna a nagy hó akkor a többi pálya is kinyit és nem lett volna ekkora tömeg. A kisebb tömegeket megvárva , volt úgy hogy csak páran síeltük meg a 33 as pályát le egész a Hotel Srdiečko ig. Érdekes, a régi négyszemélyes ülős-ami fél állomásig megy-kevesen mentek, ott egy percig sem kellett várakozni. Kb 14h ig lehetett jót síelni. Utána már több helyen az -alsó szakaszon- kiálló köveket kellett figyelni.
százas | 2020.01.05. 20:04
Szép fejlesztési tervek voltak/vannak?. Új kék pálya Lukovától Brhliskára, új kabin Biela Pútról Priehybaba, amiket már ki is írtak, de évek óta csend van. Ha ránézünk a térképre, bárki lát egy kis fantáziával egyéb fejlesztési lehetőségeket is. Ezzel szemben elkészült az új büfé Priehybán, az étterem Vyhliadkán, apartmantelepek, szállodák s valami épül a Krupová parkoló felett is. Nyilván fontosak ezek is, de sokan elsősorban síelni mennénk. Szeretnénk elférni a pályákon, lehetőleg keveset sorban állni.
golo | 2020.01.05. 23:51
Nem fogtok elférni. Minél több a fejlesztés, annál több lesz a síző. Majd ha az egész hegy pálya lesz, talán akkor.
bouquetk | 2020.01.06. 09:50
Vagy huszon pár éve sokat jártam ide. Igazi vadkelet volt. Egy nyomorult, ócska csákányos vitt a legfeljebb, de a Kamena chataba gyalogolni kellett. Még volt siratófal, és zárva volt a Kosodrevina. Aludtam minden létező helyen, Trangoska, Stefanika, Kamena. Aztán jó párszor jöttem erre a főgerincen Donovalyból. Ilyen talán még lesz is. De nem akarom látni, hogy mi lett belőle.
rockenstein | 2020.01.06. 15:52
Szilveszter hetében nem megyünk sehová síelni, ez alap. Ekkor vannak a legtöbben, és ekkor a legdrágább minden, mindenhol Európában. Ha egész évben csak ezen az 1 héten érnék rá, akkor sem próbálkoznék 100 km síelhető pályahossz alatti terepen, ahol esély sincs rá, hogy szétszóródjon a tömeg. Pláne nem mennék egy 30 km-es rendszerre, ami ráadásul az adott ország legnépszerűbb terepe, ahol ilyenkor garantált a tömegnyomor még egy hóban gazdag szezonban is!
DogHead | 2020.01.06. 17:21
A lengyelek tudják ezt bármikor. Itt egy februári fotó. Ez is egy modern jó kis pályarendszer.
https://sielok.hu/fotoalbum/szczyrk...-2019/kep/10/
bouquetk | 2020.01.07. 08:48
Rockenstein úgy osztod itt az észt, hogy az valami csoda. Csak egy példa, tavaly harminc pár euróért laktunk a Salzburg régióban félpanzióval szilveszterkor, 15-30 perc autózással bárhova el tudtunk jutni. És éppen a kis, eldugott, félreeső pályák a jók.
Topi331 | 2020.01.07. 09:43
Meg is érdemli aki oda megy sielni....
admin2 | 2020.01.07. 13:28
Ezek is árulkodó képek (Szántó György január 3-i fotói): https://sielok.hu/fotoalbum/chopok-...2020-januar-3/kep/14/
https://sielok.hu/fotoalbum/chopok-...2020-januar-3/kep/15/
Ezen a napon tényleg nagyon sokan voltak a felvonóknál.
Rolitúra | 2020.01.07. 15:16
Rendszeresen járunk síelni Szlovákiába és Ausztria keleti felébe és még mindig Chopok a legjobb választás, bármit veszünk alapul! Itt legalább meghúzták a határt, amit Ausztriában nem szoktak... Szóval ez a cikk eléggé félrevezető, mert attól, hogy egyszer többen voltak, még nem így szokott lenni! A sok okos ne jöjjön Chopokra, így legalább annyival kevesebben lesznek és még jobb lesz! Még egy kérdés a sok szakértőnek! Ha 1 vagy 2 napra indulnál Budapestről hova mennél, ami jobb választás Chopoknál?
százas | 2020.01.07. 19:39
Leginkább csak hétvégén tudok elszabadulni, 4-4,5 óra alatt kint vagyok még Szekszárdról is. A labancoknál egy vacsora 25 Euro, a tótoknál fele, a szállás is hasonló különbségű. Az egész Kárpát-medence, Pozsonytól Retyezátig bezárólag legjobb síterepe. Volt már sokszor tömegnyomor, de ennek ellenkezője is. Szabad a döntés mindenkinek.
rockenstein | 2020.01.08. 20:57
Bouquetk köszi hogy megerősítesz, Salzburgban van több mint 2000 km sípálya, pont erről beszéltem én is, hogy ilyen helyekre kell menni főszezonban, ahol nagy a választék! 😉

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Grandhotel Jasna csillagcsillagcsillagcsillag
Chopok észak egyik "legleg" szállodája közvetlenül a sípályák mellett, 50 méterre a kabinos lift állomásától! 1-4 fős szobák standard és deluxe felszereltséggel. Wellness: medence, szaunák, gőzfürdő, kültéri melegvizes jacuzzik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Hotel Bystrina csillagcsillagcsillag
Erdőszéli wellnesshotel a Deménvölgyben, Chopok-Jasná síterepétől 6,5 km-re. Két-, háromágyas és családi szobák reggelivel, egyéb ellátás a szomszédos étteremben rendelhető. Szolgáltatások: szaunák, pezsgőfürdő, fitneszterem, játszószoba, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Liptov csillagcsillag
Hotel Liptov, retro Hotel Chopok északi oldalán, a A3-Grand kabinos közelében 2-4-6 fős szobákkal. A legközelebbi sípálya (10a) 350 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.