Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás Stájerországban, korai nyitás Schladmingban?

2009.10.13. Bata Attila

Havazás Stájerországban, korai nyitás Schladmingban? Továbbra is csak hull a hó Ausztria középső és nyugati részén, és az előrejelzések szerint a havazás a következő napokban is folytatódni fog. A havat hozó felhők azonban fokozatosan kelet felé mozognak, így hamarosan a hozzánk közelebb eső területeken, pl. Alsó-Ausztriában vagy Bécsben is megkezdődhet a havazás.
Stájerország egyes részein, főleg Felső-Stájerországban (Obersteiermark) kedd délutánig már körülbelül 30 cm friss hó hullott. Ami figyelemre méltó, hogy ez a hó mennyiség már a völgyekben is összegyűlt, nem csak a magasabb részeken. A stájer hegyekben – a meteorológusok becslései szerint – szerda reggelre akár 90 cm hó is eshet. A felső-stájer síterepekhez közeli településeket (Bad Mitterndorf, Bad Aussee, Aigen, Präbichl) nem csak a havazás, hanem a viharos erejű szél is elérte, amely nem teszi kellemessé a korán jött tél elviselését.

A stájer síterepek közül a Ski amadé síterepei már ki is használták a hirtelen jött havazást, és a Schladminghoz közeli négy hegy dombjain már beindították a hóágyúkat is, folyamatosan lövik a középállomások felett található pályákat. Sajtóhírek szerint októberi nyitásban gondolkodik Hauser Kaibling és Planai is. Itt a jelenlegi tervek az október 24-i nyitást valószínűsítik. Várhatóan minél hamarabb szeretnének nyitni a közeli Reiteralmon, ahol szintén dübörögnek a hóágyúk. A tervek szerint itt – korábbi ’őszi’ forgatókönyvekhez hasonlóan – hétközben az osztrák sí válogatott tagjai edzhetnének, hétvégén pedig megnyitnák a síterepet a nagyközönség előtt.

Karintiát a mások osztrák tartománnyal, Salzburggal összekötő Glocknerstraße panoráma utat le kellett zárni a nagy havazás miatt. Ugyan itt sem esett nagyobb hó, mint a környéken, de a viharos szél helyenként két méter magas hótorlaszokat emelt. Néhány nappal ezelőtt az útfenntartók még úgy tervezték, hogy egész októberben nyitva tart a Heiligenblut és Ferleiten közötti szakasz, de a korai havazás áthúzta a számításaikat. Egy másik fontos közeli hegyi átkelőn, Katschberg-Bundesstraße, pedig kötelező a hólánc használata.

Egész Ausztriában komoly gondokat okoz a viharos szél, Mallnitz síterepén például 100 km/óra feletti széllökéseket mértek. A legerősebbet az alsó-ausztriai Schneebergen mérték, itt kb. 150 km/órás szél tombolt a hegyen. Az orkán a nyugati részeken is pusztít, Tirolból és Vorarlbergből 130-140 km/órás széllökésekről érkeznek jelentések.

Ahogy jeleztük, a havazás folytatódik, az aktuális helyzetről igyekszünk időről-időre beszámolni.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Glösalm
Igazi alpesi meseházikó a Dachstein gleccser lábánál 1.500 méteres magasságban. 3 db modern apartmanja összesen 11 fő részére kínál szállást, büféreggeli is kérhető. Á la carte vendéglő is működik a szálláshelyen.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Berghof Mitterberg csillagcsillagcsillag
A Schladming-Dachstein régióban a hegyek között megbújva található a Mitterbergen, Gröbming mellett a Hotel Berghof családi szálloda. A hoteltől busszal és akár autóval is könnyedén elérhetők a közeli sípályák: Stoderzinken 3 km, Schladming 4 hegy 10 km.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Landhaus Amadeus csillagcsillagcsillagcsillag
Kiváló családi szállás apartmanokkkal és kétágyas szobákkal néhány km-re Schladmingtól, síbusszal a közelben. Wellness: szauna, infravörös kabin, tepidárium, fitnesz.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.