Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Havazás után fehérlenek az Alpok csúcsai

2017.09.04. | Szerző: Bata Attila
Szeptember elején megérkezett a havazás az Alpokba. Ezúttal az Alpok minden országában havazott, kicsivel több hullott az Alpok keleti részén és annak is főleg az északi oldalán. A 20-60 centiméternyi hó a legmagasabb régiókban arra tökéletesen elég volt, hogy szépen fehérlenek az Alpok csúcsai.
h i r d e t é s
A statisztikus hóvadászok rendszerint szeptember 1-től számolják a "téli szezont", vagyis ez már az idei szezonhoz sorolódik. Persze a nyugatról keletre tartó havazás kisebb adagokban már augusztus utolsó napján megkezdődött.

A mostani havazás a nyugati részeken (pl. Franciaország) csak a magasabb részeken (2400 méter felett) hozott néhány centi havat. Ezzel szemben a keleti részeken (Ausztria) alacsonyabbra tolódott a hóhatár (kb. 1600-1800 méter) és több is hullott. A legtöbb havat a svájci-osztrák határ két oldala, légvonalban a Tirol-Bernina régió környéke kapta.

Olaszországban is a keleti rész fehérlik igazán, a Dolomitok, illetve Dél-Tirol hegyeiben helyenként 30 cm hó hullott. Szlovéniába is elért a havazás, szombat reggel Kredarica 9 cm havat jelentett.

Természetesen ez a hómennyiség csak hangulatfokozónak jó, a szezonkezdetig nem marad meg. Annál többet jelent a szenvedő gleccsereknek Ausztriában és Dél-Tirolban, ahol egy-két kényszerszünetet tartó gleccser hamarosan újra megnyithatja pályáit.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel #Covid infók síelőknek FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »