Menü ≡

Júniusi havazás az Alpokban, útlezárás Murau felett

2010.06.21. | Szerző: Bata Attila
Júniusi havazás az Alpokban, útlezárás Murau felett Ma köszöntött be a csillagászati nyár első napja, ehhez képest kisebb-nagyobb havazás érte el az Alpok magasabban fekvő részeit. A közeli Stájerországban még egy hegyi utat is le kellett zárni, a gleccserekre 15-40 cm friss hó érkezett, de 1200-1600 méter felett sok helyen havazott az Alpokban.
h i r d e t é s
A nyári havazás nem meglepő az osztrák meteorológusok szerint, bár az átlagember nem így gondolja, ha hágókat kell lezárni komoly havazás miatt. A közeli Felső-Stájerországon átvezető Sölk hágót vasárnap egész nap le kellett zárni a hirtelen jött havazás miatt, hasonló sorsra jutott a tiroli Timmelsjoch út is. Vorarlbergben járhatóak az utak, de több hegyi úton is kötelező a hólánc használata.

A tiroli Greizer Hütte (2227 méter) üzemeltetője szerint az elmúlt napokban eddig 40 cm friss hó esett. A vorarlbergi Gargellen a hétvégén nyitotta meg ünnepélyesen a nyári turisztikai szezont, ennek örömére 20 cm friss hó várta a szezon első túrázóit. Ausztria többi részén is szépen havazott. A szokásos salzburgi mérőműszerek adatai szerint a Rudolfshütte 25 cm, a Sonnblick 16 cm, a kapruni gleccser 20 cm friss havat kapott. A tiroli Hintertux gleccser tetejéről 45 cm, Patscherkofelből nyolc centiméter, míg a híres síverseny hegyéről, a Hahnenkammról is 5 cm friss havat jelentettek. A havazás Tirolban és Vorarlbergben volt a legintenzívebb, itt már 1200 méterre süllyedt a hóhatár.

A közeli Dachstein gleccser is felfrissült, az automata mérőműszer szerint az utolsó 24 órában 15 cm friss hó esett, de már az előző napon is hullott 10 cm hó. Ennek köszönhetően a gleccseren ismét a kétméteres szint felett a hóréteg vastagsága.

A havazás sok helyen hideggel is párosult, a leghidegebbet a 3440 méter magasan található tiroli Brunnenkogel csúcsán mérték, júniushoz képest elég kevésnek tűnik a vasárnap hajnalban mért mínusz 9 fok.

Géppel kell eltakarítani a havat Németország tetején júniusban
Géppel kell eltakarítani a havat Németország tetején júniusban
Az Alpok többi részén is havazott. Németország legmagasabb pontján, a Zugspitzén (2962 méter) található vendéglő teraszát géppel kellett megtisztítani a hótól, az ideérkező turistákat szánkózással szórakoztatták. Franciaországban a szerdán megnyílt Les 2 Alpes gleccserén továbbra is havazik, tegnap már a gleccserre sem kellett felmenni egy kis hóért, hiszen a faluba is megérkezett az égi áldás. Hasonlóan havas híreket kaptunk Olaszország és Svájc magasabb régióiból.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »