Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Helyzet a gleccsereken: az idei nyár eddig jobb, mit a tavalyi

2023.07.21. Bata Attila

A nyár második felébe lépve, érdemes szétnézni hogyan is alakult eddig a gleccserszezon a még nyári síelésre alkalmas pályákon az Alpokban. A tavalyi katasztrofális nyár után az idén már jobb hóviszonyok között lehetett síelni.
Webkamera, Hintertux, július 18-án
Webkamera, Hintertux, július 18-án
Azzal nem mondunk újat, hogy egyre jobban csökken az Alpok nyáron is síelhető pályáinak száma. A régi szlogen, ”síeljünk évi 365 napon át”, mostanra már csak két síterepre igaz, de az osztrák Hintertux és a svájci Zermatt sem tud nehézségek nélkül ennek megfelelni.

A 2003-as rekordmeleg adta az első komoly döfést a nyári síterepeknek, azonban az üzemelő síterepek száma azóta is csökken a forró nyári hónapok miatt. Tavaly újabb mélyponthoz értünk, pl. újabb síterepek zártak be nyárra, Saas Fee csak sportolókat fogadott, Zermatt és Stelvio időszakosan hóhiány miatt kénytelen volt bezárni.

Az idei gleccserszezon egy kedvezőbb tavasz után kezdődött. Vastagabb hóréteg maradt a pályákon, mint tavaly május végére. Idén például mindhárom francia gleccser ki tudott nyitni, jó hóviszonyokkal. Július 7-én Val d’Isere zárt be, két nappal később pedig, egy meghosszabbított nyári szezon után Les 2 Alpes. Az utolsó francia síterep, Tignes a mostani hétvégén, július 23-án zárja a nyári szezont.
Stelvio, Olaszország, július 20-án
Olaszországban Stelvio június elsején nyitott, itt a tervek szerint folyamatos az üzemelés egészen az első, nagyobb őszi havazásig. Akkor már nem tisztítják meg a hótól a hegyi utat, így nem lehet a síterepet megközelíteni. Zermatt olasz oldala, Cervinia június 24-én nyitotta meg a pályáit. Itt a hónap híre, hogy átadták az új kabinos felvonót.

Az üzemelő Zermatt mellett Svájcban az előző hétvégén Saas Fee is kinyitott. Az első napon kb. 250 vastag hóval és 13,8 km pályával. Itt is sokkal jobb a helyzet, mint tavaly, most nem korlátozzák a bejutást az edzőtáborozó csapatok részére.

Ausztriában most csak Hintertux tartja magát. A többi gleccser valamikor szeptemberben nyithat ki ismét.

A gleccsersíterepek népszerűsége általában a szezon végén, április-májusban emelkedik meg, majd júniustól jelentősen csökken. Hasonló a helyzet a szezon elején, a szeptemberi nyitástól az első nem gleccser síterepek novemberi megnyitásáig a legnépszerűbbek. Az utóbbi időkben jelentősen megemelkedtek a nyári síbérletek, így a hobbisíelők aránya is egyre jobban csökken. Nyaranta leginkább a sportolók edzőtáborainak a színtere, vagy síoktató tanfolyamokat és vizsgákat tartanak. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.